Huh, wat? De CIO 3.0?

Huh, wat? De CIO 3.0?


05 mei 2014

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn mogen over media aandacht niet klagen. De veranderingen in de zorg komen bijna dagelijks in het journaal en ook in talkshows mogen zij het kabinetsbeleid regelmatig uitleggen. De rust die zij hierbij blijven uitstralen is bewonderenswaardig, gezien de grote uitdagingen waarmee de zorgsector momenteel geconfronteerd wordt.

Zorginstellingen lijken door brandende hoepels heen te moeten gaan springen als je denkt aan bijvoorbeeld accountants die zich aan hun jaarverslagen niet meer willen branden. De vergrijzing van de bevolking (Martin van Rijn is graag te gast bij omroep Max), de beperkte beschikbaarheid van jongeren om het werk over te nemen, ontwikkelingen zoals e-health, thuismonitoring, nieuwe zorgaanbieders, intermediaire informatiepartijen en vergroting van inzicht in het zorgaanbod vraagt van zorginstellingen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Het goede nieuws hiervan is dat congresorganisators en adviseurs hierdoor genoeg werk hebben. Het slechte nieuws is echter dat zorgorganisaties dit heel lastig vinden en daar gaat het allemaal om. Of doen we dit allemaal voor de patiënt?

Hoe dan ook, de benodigde innovatie komt er niet zonder ICT. Zo gaat procesoptimalisatie vaak hand in hand met optimalisatie van functionaliteit, bijvoorbeeld in een EPD. Regelmatig wordt de ICT-impact op het succes van de gewenste verandering, zoals een fusie of samenwerking, nog onderschat. De I&A-managers worden dan pas betrokken als de plannen al beklonken zijn. Oeps, dat is dus nog ‘2.0’.

De ontwikkelingen zijn gouden tijden voor nieuwe zorgaanbieders die zich, bijvoorbeeld als ZBC, specialiseren en hun processen en ICT meteen efficiënt kunnen inrichten zonder historische ballast. Ook intermediaire informatiepartijen zoals medischegegevens.nl spelen handig in op de trends en de steeds beter geïnformeerde patiënt.

Wat betekent dit nu voor de ICT- en informatiemanagers in de zorg? Hoe werken zij mee in een overlevingsstrategie waarin ICT een integraal onderdeel is in plaats van het derde wiel aan de wagen? En, natuurlijk, hoe overleven ze zelf deze trends? In hoeverre kunnen zij aan de bestuurderstafel de mogelijkheden van zo’n strategie over de bühne brengen? Zie daar de rol voor de ‘CIO 3.0’, nu nog door die hoepel heen springen.
Bent u klaar voor de digitale mogelijkheden?Wij ondersteunen u met uw digitale strategie, digitaal leiderschap, optimale ICT-organisatie en de bijbehorende besturing en governance.

Ontdek hoe het digitaal anders kanofMeer kennis opdoen