Geslaagde regionale informatiebijeenkomst berichtenverkeer Midden Holland

Geslaagde regionale informatiebijeenkomst berichtenverkeer Midden Holland


20 december 2017

M&I/Partners ondersteunt zowel de regio als enkele gemeenten bij het verbeteren van het administratief proces. Wies van Haaren van M&I/Partners organiseerde samen met de gemeenten de informatiebijeenkomst over het regionale administratieprotocol en met succes!

In de regio Midden Holland is eind 2017 de zorg voor de Wmo en de Jeugdwet opnieuw ingekocht. Daarnaast zijn de gemeenten in de regio per 1 januari 2018 volledig verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling.

Administratieve lastenverlichting

Doel van de bijeenkomst samen met de zorgaanbieders en gemeenten de werkwijze te bespreken om daadwerkelijk de gewenste administratieve lastenverlichting te realiseren.

Onder leiding van collega en regionaal projectleider Nienke Tiddens zijn de ruim 100 deelnemers van verschillende zorgaanbieders meegenomen in de regionale werkwijze. Belangrijke resultaten van deze middag zijn kennismaking met andere aanbieders en medewerkers van de gemeente en een toenemend wederzijds begrip.

Intensieve samenwerking

"Het berichtenverkeer landelijk levert nog niet altijd de gewenste administratieve lastenverlichting op. Daarnaast merken we een groot verschil in de implementatie van het werken met het berichtenverkeer. Intensieve samenwerking tussen gemeenten en zorgaanbieders is de oplossing. Het begint daarbij met wederzijds begrip, inzicht in de processen en een duidelijke toegang voor zorgaanbieders met vragen of ondersteuning. Periodieke informatiebijeenkomsten zoals deze passen daar dus heel goed bij", aldus projectleider Nienke.

Gezamenlijke opgave

Na een toelichting op het nieuwe administratieprotocol zijn de deelnemers in groepen uiteengegaan in workshops. Aan de hand van diverse stellingen en casussen zijn de deelnemers met elkaar in gesprek gegaan. "Het is een gezamenlijke opgave om de administratieve lasten zoveel mogelijk terug te dringen. Het helpt daarbij enorm als je weet bij wie je moet zijn!", geeft Anton van der Gaag workshopleider en projectleider van de gemeente Gouda aan.

Meer kennis

Pim Freriks workshopleider en projectleider van de gemeente Krimpenerwaard vult daarbij aan: "De kennis van het berichtenverkeer is gelukkig steeds meer aanwezig bij de zorgaanbieders. Met de vele regels en nog steeds verschillende werkwijzen in het land is een duidelijk aanspreekpunt bij individuele gemeenten echt een must voor de zorgaanbieder. Met de bijeenkomst hebben we hier een eerste goed stap mee gezet."


Wilt u meer weten over deze bijeenkomst of bent u ook op zoek naar de verbeter mogelijkheden bij u in de organisatie van het berichtenverkeer? Neem dan contact op met Anton!

Meer kennis opdoen over het sociaal domein
Meer weten over welke vraagstukken wij in het sociaal domein kunnen oplossen?