Toptalenten: zoek ook eens een drop-out

Toptalenten: zoek ook eens een drop-out


19 maart 2018

We hebben het allemaal gelezen, de berichten over de hackers van de AIVD die de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 blootlegden. Een prestatie die Nederland internationaal op de kaart zette.

Wat in die berichten slechts zijdelings aan de orde kwam, is de moeite die het kost om toptalenten te vinden voor dergelijke complexe opdrachten. Dat geldt voor de AIVD en dat geldt – uiteraard voor minder spectaculaire opdrachten – voor mijn klanten in andere sectoren van de overheid.

Cum laude

Een oppervlakkige waarnemer zou kunnen denken dat het zo moeilijk niet kan zijn. Je gaat de universiteiten af en je neemt alle studenten in dienst die cum laude zijn geslaagd. Zij verstaan hun vak, mag je aannemen, en ze zullen hun werk dus uitstekend doen. Klaar is Kees.

Zo simpel is het echter niet. Inderdaad: als je cum laude afstudeert in de informatica, dan is de kans groot dat je een goeie ict’er wordt. Er is echter één probleem: jaarlijks zijn er zo’n 500 afgestudeerden (in 2016 gingen ongeveer 1000 studenten van start). Terwijl er zeker 5000 vacatures zijn.

Middelbare school

Om te slagen in je zoektocht, is het dus verstandig het begrip talent breder te definiëren. Een goeie ict’er hoeft namelijk niet per se cum laude te slagen. Hij of zij hoeft niet eens te studeren. Sterker, een VWO-diploma is niet a priori een voorwaarde.

Een goeie ict’er is gedreven, gegrepen door de mogelijkheden die de techniek biedt, ook voor z’n eigen ontwikkeling. Je moet plezier hebben in de raadsels die je oplost, je moet een wiskundeknobbel hebben, en – vergeef me de term – out-of-the-box kunnen denken.

Niet saai

Als je over deze vaardigheden beschikt, is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je de middelbare school afmaakt, zeker niet met hoge cijfers. De middelbare school is namelijk saai. En goeie ict’ers zijn dat juist niet.

Denk daar eens aan als u op zoek gaat naar een nieuwe collega. Of beter, praat er met uw hr-afdeling over. Want de kans dat zij selecteren op saaiheid, is vrij groot.
De Rijksoverheid heeft te maken met uitdagende vraagstukken. In een hoog tempo komen nieuwe oplossingen beschikbaar.Bent u klaar voor de digitale transformatie?

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen