De rol voor leiders bij digitale transformatie

De rol voor leiders bij digitale transformatie


01 mei 2018 | Bron: Sioo-onderzoek

De maatschappij digitaliseert. Producten, diensten en onderlinge communicatie zien we steeds meer in digitale vorm. Inwoners, ondernemers en partners verwachten dat de overheid mee gaat in deze ontwikkeling en een optimale digitale dienstverlening levert. Dat vraagt een digitalisering van gemeenten en veiligheidsregio's die veel verder gaat dan de klassieke automatisering en digitalisering van de bedrijfsvoering. Deze zogenoemde digitale transformatie heeft verstrekkende gevolgen voor de inrichting van de dienstverlening en werkprocessen en voor de visie op leiderschap binnen gemeenten en veiligheidsregio's.

Digitaal leiderschap bij digitale transformatie 

Met deze verstrekkende gevolgen is het noodzakelijk dat secretarissen, directeuren en commandanten van gemeenten en veiligheidsregio's anticiperen op deze digitalisering en dat zij de organisatie hierin (bege)leiden. Voor de Sioo Consulting Program & Community onderzocht ik: hoe leiders kijken naar digitale transformatie en hoe zij hun leiderschapsrol zien? Aan het onderzoek werkten secretarissen, directeuren en commandanten van 18 gemeenten en veiligheidsregio's mee. De belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • Gemeenten en veiligheidsregio’s willen een efficiëntere dienstverlening. Ze willen diensten en producten slimmer leveren, processen efficiënter inrichten, beter samenwerken met ketenpartners en burgers, en plannen en prestaties transparant maken.
  • De mens is de succesfactor binnen digitale transformatie. De grootste verandering voor de organisaties zit in het stroomlijnen en (opnieuw) inrichten van digitale werkprocessen. De mens en het hebben van de juiste expertise zijn de belangrijkste factoren in het komen tot een optimale digitale dienstverlening.
  • De leiders geven richting. Ze faciliteren goede ideeën en bieden medewerkers daarvoor de ruimte. Ze sporen het management aan om zelf het goede voorbeeld te geven en houden druk op het proces waar dat nodig is.
  • De grootste uitdagingen die leiders voor de komende jaren ervaren zijn ontwikkeling van personeel, vaardige ICT'ers, het doorbreken van vertrouwde patronen en het vrijmaken van tijd voor de verandering. 

Grip op digitale transformatie

In de gesprekken kwam de vraag op tafel, wat dit voor leiders betekent die meer op afstand staan? Hoe krijgen zij grip op de digitale transformatie? Hoe kunnen ze onderbouwde beslissingen nemen? Hiervoor loopt nu het vervolgonderzoek waarvan we de resultaten na de zomer publiceren.


Benieuwd naar de resultaten?


Bent u benieuwd naar de resultaten van het onderzoek naar digitaal leiderschap? Laat uw gegevens achter. Let op de pagina wordt automatisch opnieuw geladen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.