De inflatie van de ICT-architect

De inflatie van de ICT-architect


12 november 2015

Je hebt van die woorden die aan inflatie onderhevig zijn, in ICT-land en daarbuiten. Als iemand ‘manager’ op zijn visitekaartje heeft staan, ben je er lang niet altijd meer zeker van dat hij of zij leiding geeft aan een groep mensen. De ‘strategen’ in de wereld van de consultancy zijn soms visionairs met een verbluffende langetermijnvisie, maar heel vaak ook niet. En dat beroep dat je in mijn sector zo vaak tegenkomt, dat van ICT-architect, is helaas ook al niet meer wat het is geweest.

Wat doet een ICT-architect? Of beter: wat zou hij (meestal is het een hij) moeten doen?

Het antwoord op die vraag is eenvoudig. Net zoals een ‘echte’ architect verantwoordelijk is voor het ontwerp van een gebouw, is een ICT-architect in de oorspronkelijke betekenis van het woord verantwoordelijk voor het ontwerp van een ICT-systeem. Met alles erop en eraan. Evenals zijn collega’s in de huizenbouw doet hij dat met behulp van technische professionals, maar híj is er uiteindelijk verantwoordelijk voor dat het totaalontwerp klopt.

Wat doen al die mensen?

Een zinvol beroep dus, maar dat verklaart niet waarom er steeds méér ICT-architecten komen. Niet alleen bij grote, maar ook bij middelgrote organisaties, werken tegenwoordig tientallen of zelfs honderden ICT-architecten.

Wat doen al die mensen, zult u zich afvragen?

Het antwoord luidt: ze doen heel veel. Ze werken doorgaans hard, zijn betrokken bij hun werk, stellen hoge eisen aan het functioneren van hun systemen en zijn constant op zoek naar oplossingen om alles nóg beter te maken.

Het enige probleem is: ze buitelen over elkaar heen. Een centrale visie ontbreekt. De inzet is niet op één doel gericht, maar op tientallen subdoelen. In het ergste geval: evenzoveel subdoelen als er ICT-architecten zijn. Waar al deze mensen naartoe op weg zijn, is niet duidelijk. Dat is jammer. Het kost tijd en geld, en bevordert het werkplezier niet. En het ergste is: het biedt geen oplossing voor het probleem waar de organisatie mee zat toen al die ICT-architecten aan het werk werden gezet.

Analytisch en gefocust

Voor een deel heeft dit te maken met het type mens dat ICT-architect wordt. Doorgaans zijn ze analytisch van aard, technisch goed onderlegd en behoorlijk gefocust. Dermate gefocust dat ze de neiging hebben het grotere geheel en het belang van communicatie enigszins uit het oog te verliezen.

Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Deze kwaliteiten maken juist dat deze mensen hun werk goed kunnen doen. Figuren die alleen maar aan het communiceren zijn en zich verliezen in filosofische beschouwingen, bouwen waarschijnlijk niet zo'n goed ICT-systeem, en zeker niet zo snel.

Het probleem zit dus ergens anders. Waar? Dat vertel ik u graag de volgende keer.

Paul de Kort

 
Bent u benieuwd of uw architectuur nog voldoet en past bij uw huidige koers?