St. Antonius Ziekenhuis geautomatiseerde medicatieverstrekking

St. Antonius Ziekenhuis geautomatiseerde medicatieverstrekking

Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein sluit overeenkomsten met ICT-bedrijven VCD Healthcare en Mediware voor de levering van geavanceerde automatiseringsprogramma's die het voorschrijven, bereiden en toedienen van geneesmiddelen faciliteren en bewaken. Hiermee kan het St. Antonius nog efficiëntere en veiligere zorg bieden aan haar patiënten. Ies van Rij was als projectleider betrokken bij dit project.

Unieke Elektronisch Voorschrijf Systeem

Het St. Antonius Ziekenhuis wordt mede-investeerder voor de unieke ontwikkeling van een op het web gebaseerde versie van het Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) met ToeDieningRegistratie (TDR) en is samen met het ICT-bedrijf VCD Healthcare daarvoor een partnerovereenkomst aangegaan. Het systeem, Pharma genaamd, is op dit moment al bij veertien Nederlandse ziekenhuizen in gebruik.

"De versie die in het St. Antonius geïmplementeerd zal worden, is gloednieuw. Het systeem is vanaf 2013 via een webportaal te gebruiken, waardoor medisch personeel overal kan inloggen", zegt projectleider Ies van Rij. Bovendien wordt het systeem naadloos geïntegreerd met andere systemen, zoals het Ziekenhuis Apotheek Informatie Systeem. Ook is het Elektronisch Voorschrijf Systeem gekoppeld aan het Elektronisch Patiëntendossier van het St. Antonius Ziekenhuis. Op deze manier kunnen zowel de arts, verpleging als de huisarts direct terugvinden wat voor medicatie is verstrekt en kunnen zij het medicijngebruik van de patiënt optimaal volgen. 

Elektronisch Voorschrijf Systeem

Een Elektronisch VoorschrijfSysteem is een geautomatiseerd systeem dat het voorschrijven van geneesmiddelen door de arts voor zowel patiënten die in het ziekenhuis verblijven (klinisch) als het ziekenhuis bezoeken (poliklinisch) goed controleert. “Het systeem toetst direct of de voorgeschreven geneesmiddelen en de dosis te combineren zijn met andere medicatie die een patiënt gebruikt. Ook wordt de combinatie van geneesmiddelen met eventuele allergieën van de patiënt automatisch gesignaleerd”, zegt Mathieu Tjoeng, hoofd van de Klinische Farmacie van het St. Antonius Ziekenhuis.

Meer weten?

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Ies. Het voorschrijven van medicijnen in ziekenhuizen lijkt eenvoudig te automatiseren. De praktijk wijst anders uit