GGZ Delfland na opschoonoperatie klaar voor uitbesteding

GGZ Delfland na opschoonoperatie klaar voor uitbesteding

"ICT: het kan soms best een onsje minder. Met de bestaande middelen kun je vaak al veel bereiken." Ralph Wagter van M&I/Partners hielp GGZ Delfland - in de rol van coördinator technisch beheer - bij het op orde brengen van de reguliere ICT-voorziening. "Het moest klaar zijn met kletsen: we moesten in de doe-modus."

Bij GGZ Delfland was op een aantal vlakken sprake van achterstallig onderhoud binnen de technische ICT-onderdelen. De status van de informatiebeveiliging was niet in beeld. De afdeling moest bovendien het hoofd bieden aan een groot aantal incidenten. Mede hierdoor was er geen goed zicht op de werkelijke prioriteiten en onvoldoende grip op de kosten van ICT.

Wat deed M&I/Partners?

Met een kort onderzoek bracht Ralph Wagter in april 2014 de situatie in kaart. Hij nam vervolgens een aantal maatregelen om de informatiebeveiliging en beheerprocessen te verbeteren. In het netwerk van GGZ Delfland werd een sensor geplaatst die het in- en uitgaande dataverkeer continu monitort op virussen en andere beveiligingsproblemen. Daarnaast werd snel de achterstand in Windows-patches ingelopen en verder geborgd in een reguliere updatecyclus. Verder bracht Wagter ordening aan in het werk en in het achterstallig onderhoud waardoor er direct geacteerd kan worden als er een melding binnen komt. Wagter: "Het verbeteren van de ICT hoeft niet altijd veel geld te kosten. Dat bleek ook bij GGZ Delfland. Met een aantal kleine interventies konden we in korte tijd veel verbeteren." De meeste activiteiten werden in augustus 2014 afgerond.

Resultaat

De beveiliging van de data is nu volledig op orde. Al het achterstallig onderhoud is weggewerkt, de afdeling heeft weer zicht op de prioriteiten. En het management en het bestuur zijn nu meer betrokken bij de vraagstukken die op ICT-gebied spelen. Bovendien wordt er veel efficiënter gewerkt: met het installeren van een nieuwe computer was voorheen vier uur gemoeid. Nu gebeurt dat in tien minuten. Wagter: "Een kwestie van bestaande technische voorzieningen beter gebruiken en zaken standaardiseren. Door het stroomlijnen van de ICT-processen was het niet nodig om uit te breiden in personeel, zoals was begroot."

GGZ Delfland is inmiddels de ICT aan het uitbesteden; Ralph Wagter begeleidt ook dit project. Dankzij de opschoonoperatie is de organisatie daar nu helemaal klaar voor.


Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen hoe u uw organisatie optimaal inricht om informatiebeveiliging en privacy te borgen? Neem dan contact op met Ralph.


Bent u al voorbereid op de veranderende privacywetgeving?Zoekt u ondersteuning of wilt u over de mogelijkheden sparren?

Neem contact met ons opofOntdek meer