GGD Amsterdam vliegende start voor informatieplanning

Een 10 krijg je als dienstverlener niet snel van een opdrachtgever, maar de GGD Amsterdam was dan ook erg tevreden met de manier waarop M&I/Partners het applicatielandschap van de GGD letterlijk in kaart bracht. 'Een prachtig overzicht, dat een helder beeld geeft van de GGD.'

Informatievoorziening

Een GGD is een uitdagende omgeving, ook als het om de informatievoorziening gaat. Een GGD biedt onderdak aan verschillende disciplines met ieder sterke, regionale ketenverbanden. Bovendien maakt een GGD deel uit van de gemeentelijke organisatie, zijn er landelijke samenwerkingsverbanden en heeft de GGD te maken met de grootschalige veranderingen in de zorg. Daarbovenop heeft de GGD Amsterdam met extra uitdagingen te maken: Amsterdam heeft de grootste GGD van het land en voert bovendien een aantal landelijke taken uit. Het is geen eenvoudige opgave om daarin een eigen ICT-koers te bepalen.

Nieuw informatieplan en applicatielandschap

GGD Amsterdam vroeg M&I/Partners ondersteuning te bieden bij het informatiemanagement. Als onderdeel daarvan - en als vliegende start voor het opstellen van een nieuw informatieplan - bracht M&I/Partners de uitgangssituatie in kaart. Dat gebeurde letterlijk: principal adviseur Gert Florijn en senior adviseur Matthijs Maat maakten platen van het GGD-applicatielandschap. Dat deden ze aan de hand van bestaande applicatielijsten en interviews met medewerkers uit de verschillende GGD-disciplines.

Belangrijkste applicaties

Deze platen geven een overzicht van de belangrijkste applicaties van GGD Amsterdam, de koppelingen daartussen en de uitwisseling van gegevens met ketenpartners. Ook andere belangrijke kenmerken zijn inzichtelijk gemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk of het gaat om pakketsoftware, zelf ontwikkeld maatwerk of om maatwerk dat aan andere GGD's is geleverd. Verder is ook de manier waarop een aantal grote informatiestromen door het landschap gaat in kaart gebracht. Door medewerkers te betrekken bij het opstellen en valideren, geven de platen een goed, herkenbaar beeld voor de organisatie.

Wat vindt de opdrachtgever?

Het eindproduct is een 'album' met een totaaloverzicht voor de hele GGD en uitwerkingen voor de diverse afdelingen en de informatiestromen daartussen. Ilonka Zorn, manager zorgspecifieke bedrijfsvoering van GGD Amsterdam, spreekt van een goed startpunt voor het opstellen van een informatieplan. 'De platen bieden ruime toegevoegde waarde en zijn een uitstekende gespreksbasis', zo ervaart zij bij het voeren van gesprekken in de organisatie over de planvorming. 'De adviseurs van M&I/Partners zijn op basis van hun deskundigheid in staat meerwaarde te bieden en hebben zich bovendien flexibel getoond bij het uitvoeren van de opdracht.'

Hulp nodig bij het in kaart brengen van uw applicatielandschap?

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Gert. Ontdek meer informatie over deze opdracht of de mogelijkheden van ICT-visualisaties en ICT-architectuur.

Terug naar het overzicht

Gerelateerde cases

GGD Amsterdam informatiemanagement op de kaart

Nadat de afdelingen Informatisering en Automatisering begin 2013 waren gesplitst ontstond een vacature voor hoofd Informatisering ad interim. Bart Groothuis heeft deze functie zes maanden vervuld en de aanzet gegeven tot een meer projectmatige en professionele manier van werken van de afdeling.

Lees verder
Gemeente Amsterdam nieuwe visie op digitale dienstverlening

De ontwikkeling van dienstverlening, ook digitaal, staat niet stil. In 2017 vroeg de Amsterdamse gemeenteraad aan het college om in het kader van de ontwikkeling van een digitaal portaal Werk & Inkomen voor zowel burgers als ambtenaren een visie op de digitale dienstverlening voor Werk, Participatie en Inkomen. M&I/Partners stelde de visie op digitale dienstverlening voor de gemeente Amsterdam op.

Lees verder

Koers houden met ICT-architectuur

Een goede ICT-architectuur biedt overzicht van uw informatievoorziening waardoor u beter kunt besturen! Samen houden we uw projecten en programma's op koers!

Krijg grip op uw informatievoorziening