Gemeente Amersfoort helder applicatielandschap

De gemeente Amersfoort streeft met haar informatiebeleid naar minder complexiteit. De gemeente had behoefte aan een visualisatie van de belangrijkste informatiestromen in een compleet ICT-architectuur overzicht. Dat was het moment om M&I/Partners bij het project te betrekken.

Minder complexiteit in informatiebeleid

De gemeente Amersfoort streeft met haar informatiebeleid naar minder complexiteit. Samen met standaardisatie moet dat leiden tot meer efficiëntie bij processen in het I-werkveld. Zo wil de gemeente bijdragen aan meer flexibiliteit, een snellere realisering van projecten en minder licentie- en beheerkosten.

Beter inzicht in informatiehuishouding

De gemeente wilde als eerste stap een beter inzicht hebben in de informatiehuishouding. Als vertrekpunt voor een goede analyse had de gemeente behoefte aan een visualisatie van de belangrijkste informatiestromen. Dat was het moment om M&I/Partners bij het project te betrekken.

Structuur in informatievoorziening

M&I/Partners kreeg de vraag om van alle primaire processen de belangrijkste informatiestromen in kaart te brengen. Met een goede ICT-architectuur ontstaan inzicht in en ontstaat structuur in de informatievoorziening. De kick-off van dit project was in oktober 2012. Naast de projectleider bestond het team uit de gemeentearchitect, de technisch-architect midoffice en basisregistraties van de gemeente, en Gert Florijn . De teamleden van de gemeente hadden al veel kennis; M&I/Partners kreeg de beschikking over een groot aantal documenten, waaronder een applicatielijst, organogrammen en architectuurdocumenten. Al snel kon een overzicht worden gemaakt van het applicatielandschap. Vervolgens zijn via interviews met de applicatiebeheerders van de primaire processen de informatiestromen in kaart gebracht. Nadat de architectuurplaten waren vastgesteld, heeft M&I/Partners een complexiteitsanalyse uitgevoerd. 

De belangrijkste conclusie: de gemeente heeft haar interne informatiestromen goed op orde, maar de externe informatiestromen verdienen wat meer aandacht. 

Bijzonder professioneel

Vanaf het begin was er een goede klik in het team. De samenwerking verliep erg prettig en dat bleek ook uit de evaluatie. Projectleider Harry Mouris verwoordde het zo: ‘De resultaten voldoen ruimschoots aan de verwachtingen, zeker gezien de budgettaire beperkingen. De adviseurs hebben kennis van zaken en waren vanaf de eerste minuut een serieuze gesprekspartner. Bovendien is hun vasthoudendheid te waarderen. Het is meermalen voorgekomen dat wij meer tijd nodig hadden om afspraken na te komen. Maar dat weerhield M&I/Partners er niet van om met 100 procent inzet door te gaan. Bijzonder professioneel en erg prettig, zeer rolvast.’

De gemeentearchitect Hans van Buuren over het resultaat: ‘Door een zorgvuldige opbouw van het applicatielandschap en het helder krijgen van de informatiestromen verhogen we de kans dat we deze makkelijk kunnen beheren en aanpassen. Hiermee bereiken we een veel hogere effectiviteit dan bij het selecteren van producten op bijvoorbeeld alleen hun functionele specificaties.’ 

Hulp nodig bij het visualiseren van de informatiestromen?

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Gert. Of ontdek meer over grip op uw informatievoorziening en ICT-architectuur

Terug naar het overzicht

Gerelateerde cases

Gemeente Amsterdam ICT-architectuur

In opdracht van de gemeente Amsterdam voert M&I/Partners verschillende ICT-architectuuropdrachten uit. Zo heeft M&I/Partners diverse projectstartarchitecturen opgesteld en hebben ICT-architecten bijgedragen aan het invullen van business informatieplannen. 

Lees verder
Gemeente Eindhoven informatiearchitectuur in kaart

Het applicatielandschap consolideren en beter laten aansluiten bij de behoeften van de vernieuwde organisatie: die doelen zijn verbonden aan het in kaart brengen van de informatiearchitectuur voor de domeinen ruimtelijk en bedrijfsvoering van de gemeente Eindhoven.

Lees verder

Koers houden met ICT-architectuur

Een goede ICT-architectuur biedt overzicht van uw informatievoorziening waardoor u beter kunt besturen! Samen houden we uw projecten en programma's op koers!

Krijg grip op uw informatievoorziening