St. Antonius Ziekenhuis samenwerking binnen en tussen teams versterken

St. Antonius Ziekenhuis samenwerking binnen en tussen teams versterken

Hoe kunnen we de verschillende afdelingen binnen ICT beter met elkaar laten samenwerken, dat was het vraagstuk waar het St. Antonius Ziekenhuis mee worstelde. Ieder hoofd was vooral bezig met zijn eigen afdeling, maar hoe zorg je er nou voor dat er ook tussen de verschillende afdelingen goede samenwerking en afstemming plaatsvindt?

Inzicht in gedrag

‘De eerste stap voor een goede samenwerking is dat je elkaar beter leert kennen. Heb je inzicht in elkaars gedrag, dan begrijp je elkaar beter en vind je meer aansluiting bij de ander. Lumina is een tool die je hierbij helpt. Dat was voor ons de reden om met een Lumina workshop aan de slag te gaan’, legt Leo Arendshorst uit. Voorafgaand aan de workshop heeft elke deelnemer een vragenlijst ingevuld. Op basis van deze vragenlijst is er voor iedereen een persoonlijke profielschets gemaakt. Deze profielschets geeft een persoonlijk beeld van gedrag. Het profiel wordt opgebouwd op basis van 4 kleuren, 8 aspecten en 24 eigenschappen.

Wat Leo erg is bijgebleven is de openheid en herkenbaarheid tijdens de workshop: ‘Door de veiligheid die er gecreëerd werd waren er geen drempels en was iedereen open en eerlijk. De profielschetsen waren voor iedereen een feest van herkenning. Het is leuk om je eigen gedrag verwoord te zien in je schets, maar ook om van anderen de bevestiging te krijgen dat dat gedrag inderdaad heel erg bij je hoort. Het maakt gedrag concreet en het helpt om samen in gesprek te gaan. Leuk was ook dat alle deelnemers van de workshop anders scoorden op de mandala, en we als team de hele mandala bleken af te dekken. Een beter management team kan je niet hebben!’.

ICT-teams versterken met lumina

Maar wat heeft deze workshop het team opgeleverd? Leo vertelt: ‘Voorafgaand aan de workshop was iedereen erg sceptisch, maar na afloop was de groep heel enthousiast. Ik hoor nog regelmatig mensen in termen van de kleuren met elkaar praten. De kleuren maken het gemakkelijk om gedrag te kunnen plaatsen en begrijpen. Door de open sfeer zijn we dichter bij elkaar gekomen. De muurtjes die er waren zijn wat meer afgebrokkeld en we zijn elkaar makkelijker gaan vinden. De vervolgstap in onze teamontwikkeling was daarna veel gemakkelijker te maken. Ik zou Lumina dan ook zeker aanbevelen aan anderen om hiermee aan de slag te gaan’.


Meer informatie? Wilt u met een of meerdere experts van gedachten wisselen? Neem contact op met Jan voor een vrijblijvend gesprek.Vergroot uw teameffectiviteit met Lumina!Geef uw medewerkers inzicht in hun kwaliteiten en valkuilen, en verbeter de effectiviteit van uw team!

Ontdek Lumina