Saxion vormgeven aan informatiearchitectuur

Saxion vormgeven aan informatiearchitectuur

Saxion heeft in de afgelopen jaren een aantal belangrijke stappen gezet om haar informatievoorziening verder op orde te brengen. De inrichting van de IT-governance als belangrijk onderdeel daarvan is succesvol gebleken in de praktijk.

Verschillende ontwikkelingen hebben aanleiding gegeven voor de volgende stap: het vormgeven van een informatiearchitectuur voor Saxion. Zo liep Saxion bijvoorbeeld aan tegen vraagstukken rond de koppeling tussen bedrijfskritische systemen en hoe daar het beste mee om te gaan. Een ander vraagstuk was hoe de inrichting van managementinformatie moest plaatsvinden.

Gert Florijn en Frank van der Valk hebben voor Saxion allereerst het bestaande applicatielandschap in beeld gebracht en een analyse gemaakt van de bestaande situatie. Dit leverde de verschillende belanghebbenden belangrijke inzichten in de huidige informatievoorziening op.

Vervolgens hebben de adviseurs een informatiearchitectuur opgesteld gericht op de toekomst. Hierin zijn de belangrijkste aandachtsgebieden en ontwikkelrichtingen voor de informatiehuishouding voor de komende jaren beschreven. Op het onderdeel managementinformatie is een meer gedetailleerde informatiearchitectuur opgesteld. De informatiearchitectuur voor de toekomst is geen wetboek of een volledig overzicht van alle definitieve keuzes. Het is veeleer een stap voorwaarts in de verdere inhoudelijke ontwikkeling van de informatievoorziening binnen Saxion.

Inrichtingskeuzes op de relevante gebieden zijn in samenhangende, praktische en verhalende vorm beschreven, in plaats van in een abstract stelsel van principes, standaarden en richtlijnen. Inmiddels heeft Saxion een eigen informatiearchitect aangesteld die de eerste tijd door de architecten van M&I/Partners wordt gecoacht.

Hans Outhuis, Corporate Informatie Manager bij Saxion: ‘Gert en Frank zijn in staat geweest om informatiearchitectuur praktisch te houden en onze mensen te laten zien dan dit de juiste manier is om ook daadwerkelijke verbeteringen te realiseren. Daarbij was de rolverdeling tussen beide adviseurs – een ervaren architect ondersteund door een gedreven jonge adviseur – prettig om te ervaren.’

Meer informatie over deze opdracht of over de impact en mogelijkheden van ICT-architectuur? Neem contact op met Gert.Gert Florijn

Principal adviseur
gert.florijn@mxi.nl
06 10 44 34 17
Lees mijn publicaties
Koers houden met ICT-architectuurEen goede ICT-architectuur biedt overzicht van uw informatievoorziening waardoor u beter kunt besturen! Samen houden we uw projecten en programma's op koers!

Krijg grip op uw informatievoorzieningofMeer kennis opdoen
M&I/Partners gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van deze website, geeft u akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Sluit deze melding