St. Antonius Ziekenhuis digitalisering cardiologie

Begin 2016 werd een project gestart om ook de cardiologieafdeling digitaal te laten werken. Het ziekenhuis vroeg M&I/Partners om dit proces te begeleiden en ondersteunen.

De stap van analoog naar digitaal is niet eenvoudig, al helemaal niet in een fusie-organisatie waarin al veel wordt veranderd. Toch lukte het senior adviseur Matthias Mieth om het project vlot te trekken en succesvol te eindigen. Zijn geheim? Persoonlijke aandacht.

Technische uitdagingen

Hoewel het St. Antonius Zielenhuis (voorheen Zuwe Hofpoort Ziekenhuis) in Woerden sinds 2014 gebruik maakt van het EPD van Chipsoft, werkte de afdeling Cardiologie tot voor kort met papieren dossiers. De technische uitdagingen rondom het digitaal inzien van ECG’s (elektrocardiografie) hielden verdere digitalisering op. Begin 2016 werd een project gestart om ook de cardiologieafdeling digitaal te laten werken. Het overgaan op digitale ECG’s zou ook impact op de processen hebben.

Uitdagingen

Het ziekenhuis vroeg M&I/Partners om dit proces te begeleiden en ondersteunen. Senior adviseur Matthias Mieth werd projectleider. Al snel werd duidelijk dat er een paar factoren waren die het proces complexer maakten. Zo was er een bouwstop van het huidige ZIS afgekondigd in afwachting van een EPIC-implementatie De ondersteuning vanuit de technische afdeling was tot een minimum terug gebracht en de escalatiepaden waren niet altijd duidelijk.

Mijlpalen

Ondanks deze uitdagingen zijn alle mijlpalen gehaald. Dat kwam in de eerste plaats door de persoonlijke inzet van iedereen die betrokken was bij het project. Mensen voelden zich verantwoordelijk, niet omdat hun naam in een projectplan of een Excellijst stond, maar vanuit persoonlijke betrokkenheid. Zonder deze inzet, was het project niet met succes afgerond.

De bijdrage van M&I/Partners: betrokkenheid, persoonlijke aandacht en enthousiasme.

In het project wist Matthias, met persoonlijke aandacht voor het team en een focus op quick wins, om gedeelde verantwoordelijkheid en enthousiasme te stimuleren. Zijn enthousiasme en positiviteit waren de katalysator om het team het beoogde resultaat te helpen halen. De samenwerking met de mensen was niet alleen succesvol, maar ook fijn en leuk. De afdeling werkt nu digitaal en kan ook makkelijker de overstap naar het volgende EPD maken.

Digitalisering

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van digitalisering en digitale transformatie? Neem contact op met Matthias. Of ontdek meer over het inrichten en optimaliseren van uw ICT-organisatie

Terug naar het overzicht

Gerelateerde cases

Radiotherapiegroep verbetert de werkprocessen met HiX

Om de kwaliteit van zorg verder te verbeteren en de registratielast te verminderen besloot Radiotherapiegroep over te gaan naar één elektronisch patiëntendossier en één elektronisch patiëntenportaal. M&I/Partners begeleidde het selectietraject, verzorgde het programmamanagement en was nauw betrokken bij de functionele inrichting van HiX. 

Lees verder

Digitaal gedreven transformatie stelt het nieuwe eisen aan directie, bestuur en toezichthouders binnen de organisatie.

M&I/Partners adviseert en begeleidt bestuurders, toezichthouders, CIO’s, CxIO’s en managers met het ontwikkelen van digitaal leiderschap in uw organisatie.

Meer over digitaal leiderschap