Veiligheidsregio Limburg-Noord zet architectuur op de kaart

Veiligheidsregio Limburg-Noord zet architectuur op de kaart

Veiligheidsregio Limburg-Noord (VrLN) vroeg ondersteuning van M&I/Partners bij het zelf vervaardigen van architectuurplaten. Dankzij een minicursus van Barry Woudenberg en Eric Rijnboutt is de veiligheidsregio nu in staat om zelf 'praatplaten' te maken, te beheren en te gebruiken in de organisatie.

De vraag van de veiligheidsregio was tweeledig. De regio wilde zelf een basisplaat kunnen ontwerpen die de informatievoorziening visueel maakt. Daarnaast wilde de opdrachtgever de kennis en vaardigheden binnen het eigen team rondom informatiemanagement overbrengen, zodat ook anderen de platen kunnen onderhouden en uitbreiden. Door het team te begeleiden bij het maken van de basisplaat en enkele verdiepingen (views), werden beide doelen behaald.

Tijdens een kick-off introduceerden Barry en Eric het begrip ‘architectuur’ bij een brede groep medewerkers uit de veiligheidsregio en werd de precieze behoefte geïnventariseerd. Het bespreken van diverse architectuurplaten maakte duidelijk welke visualisaties de VrLN wenste. Ook leverde het direct goede ideeën op voor het borgen van de architectuur in de organisatie en het gezamenlijk beheren van de platen.

In twee bouwsessies heeft een werkgroep hard gewerkt aan de basisplaat met het applicatielandschap van de regio en enkele ‘views’, zoals het eigenaarschap van de applicaties, de koppelingen tussen applicaties en de opslag van documenten en personeelsgegevens. Barry en Eric maakten de deelnemers vertrouwd met de software, faciliteerden het proces en begeleidden de medewerkers bij het maken van de platen. 

Anneleen van Beek, informatiemanager bij de VrLN, over de samenwerking:‘Barry en Eric voelden prima aan wat we nodig hadden en waren één met het team’.

Het eindresultaat

Het eindresultaat is een mooie set ‘praatplaten’ die goed is ontvangen in de organisatie. In een presentatie aan een groep medewerkers is het resultaat van de bouwsessies gepresenteerd en geëvalueerd. Hieruit zijn nog diverse suggesties naar voren gekomen voor andere platen: een goed teken!

Doordat medewerkers van de regio het informatielandschap goed kennen en in nauw contact staan met hun collega’s, zijn de platen snel gerealiseerd. Daarnaast werd ervaren dat het zelf maken van de platen betekent dat het proces en het verhaal achter de platen bekend is. Op die manier is ook goed binnen de organisatie uit te leggen hoe de platen tot stand zijn gekomen en welke keuzes daarbij zijn gemaakt.


Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Eric.
Of ontdek meer over grip op uw informatievoorziening en ICT-architectuur


Koers houden met ICT-architectuurEen goede ICT-architectuur biedt overzicht van uw informatievoorziening waardoor u beter kunt besturen! Samen houden we uw projecten en programma's op koers!

Krijg grip op uw informatievoorzieningofMeer kennis opdoen