Veiligheidsregio Limburg-Noord zet architectuur op de kaart

Veiligheidsregio Limburg-Noord (VrLN) vroeg ondersteuning van M&I/Partners bij het zelf vervaardigen van architectuurplaten. Dankzij een architectuurcursus van M&I/Partners is de veiligheidsregio nu in staat om zelf 'praatplaten' te maken, te beheren en te gebruiken in de organisatie.

Informatievoorziening visualiseren

De vraag van de veiligheidsregio was tweeledig. De regio wilde zelf een basisplaat kunnen ontwerpen die de informatievoorziening visueel maakt. Daarnaast wilde de opdrachtgever de kennis en vaardigheden binnen het eigen team rondom informatiemanagement overbrengen, zodat ook anderen de architectuurplaten kunnen onderhouden en uitbreiden. Door het team te begeleiden bij het maken van de basisplaat en enkele verdiepingen (views), werden beide doelen behaald.

Visualisaties

Tijdens een kick-off werd het begrip ‘architectuur’ bij een brede groep medewerkers uit de veiligheidsregio geïntroduceerd en werd de precieze behoefte geïnventariseerd. Het bespreken van diverse architectuurplaten maakte duidelijk welke visualisaties de veiligheidsregio wenste. Ook leverde het direct goede ideeën op voor het borgen van de architectuur in de organisatie en het gezamenlijk beheren van de platen.

Basisplaat applicatielandschap

In twee bouwsessies heeft een werkgroep hard gewerkt aan de basisplaat met het applicatielandschap van de regio en enkele ‘views’, zoals het eigenaarschap van de applicaties, de koppelingen tussen applicaties en de opslag van documenten en personeelsgegevens. 

Anneleen van Beek, informatiemanager bij de VrLN, over de samenwerking:‘M&I/Partners voelde prima aan wat we nodig hadden en waren één met het team’.

Het eindresultaat: praatplaten

Het eindresultaat is een mooie set ‘praatplaten’ die goed is ontvangen in de organisatie. In een presentatie aan een groep medewerkers is het resultaat van de bouwsessies gepresenteerd en geëvalueerd. Hieruit zijn nog diverse suggesties naar voren gekomen voor andere platen: een goed teken!

Doordat medewerkers van de regio het informatielandschap goed kennen en in nauw contact staan met hun collega’s, zijn de platen snel gerealiseerd. Daarnaast werd ervaren dat het zelf maken van de platen betekent dat het proces en het verhaal achter de platen bekend is. Op die manier is ook goed binnen de organisatie uit te leggen hoe de platen tot stand zijn gekomen en welke keuzes daarbij zijn gemaakt.

Informatievoorziening visualiseren

Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van architectuur, ICT-visualisaties of het visualiseren van uw informatievoorziening? Neem contact op met Gert Florijn. Of ontdek meer over grip op uw informatievoorziening en ICT-architectuur

Terug naar het overzicht

Gerelateerde cases

Gemeente Amsterdam ICT-architectuur

In opdracht van de gemeente Amsterdam voert M&I/Partners verschillende ICT-architectuuropdrachten uit. Zo heeft M&I/Partners diverse projectstartarchitecturen opgesteld en hebben ICT-architecten bijgedragen aan het invullen van business informatieplannen. 

Lees verder
Gemeente Eindhoven informatiearchitectuur in kaart

Het applicatielandschap consolideren en beter laten aansluiten bij de behoeften van de vernieuwde organisatie: die doelen zijn verbonden aan het in kaart brengen van de informatiearchitectuur voor de domeinen ruimtelijk en bedrijfsvoering van de gemeente Eindhoven.

Lees verder

Koers houden met ICT-architectuur

Een goede ICT-architectuur biedt overzicht van uw informatievoorziening waardoor u beter kunt besturen! Samen houden we uw projecten en programma's op koers!

Krijg grip op uw informatievoorziening