Home | Werken bij | Contact
Al het nieuws
Blogs
Jubileum 2015

De afdeling ICT moet op de schop - Uitgesproken Jan Houben #30

Leiderschap in het digitale tijdperk
4 december 2017

Een collega van me werd onlangs in ons lokale ziekenhuis opgenomen voor een kleine ingreep, een liesbreuk om precies te zijn. In het bed naast hem lag een man uit Assen. ‘Assen?’, vroeg mijn collega. ‘Dat is de andere kant van het land. Waarom ben je hier?’

‘Omdat ik op zorgkaart.nl heb gelezen dat dit ziekenhuis het beste is op het gebied van liesbreuken,’ luidde het antwoord.
Voor wie er nog niet helemaal van overtuigd is dat ict de zorg op z’n kop zet, moet dit verhaal toch wel het laatste duwtje geven. Het digitale tijdperk is begonnen en zal niet meer eindigen. Informatie is niet langer voorbehouden aan de artsen, maar is voor iedereen beschikbaar. En bovendien gaan patiënten deze informatie ook gebruiken.

Lage budgetten

Dit alles vraagt om een nieuwe vorm van leiderschap, schreef ik in mijn vorige blog’. Maar welke? Om op deze vraag antwoord te geven, moeten we eerst eens goed kijken naar de plek van de ICT-afdeling in de zorgorganisatie.
Nog niet zo heel lang geleden was dat vrij overzichtelijk. De instelling wilde iets, een nieuw EPD invoeren bijvoorbeeld, en de manager ICT en zijn mensen zorgden ervoor dat dat zo goed mogelijk gebeurde. Een en ander tegen geringe kosten, want de budgetten voor ICT zijn in de zorg traditiegetrouw laag.

Afgedragen T-shirts

Die tijd is voorbij. De afdeling ICT is geen plek meer waar nerds in afgedragen T-shirts allerlei dingen doen die voor de rest van de organisatie onbegrijpelijk zijn. Nee, de afdeling ICT wordt een wezenlijk onderdeel van de organisatie. Samen met de zorgverleners aan de slag om oplossingen te verzinnen waar iedereen beter van wordt.
Dat vraagt veel van alle betrokkenen. In de eerste plaats van de zorgverleners. Zij kunnen zich niet langer meer verschuilen achter een muur van desinteresse als de techniek aan bod komt. ICT is van wezenlijk belang om de zorg te leveren waar de patiënt om vraagt, tegen de kosten die politiek en zorgverzekeraars voor ogen hebben.
Dat betekent: aan de slag. In sommige ziekenhuizen laten we de artsen vijf avonden bijeenkomen om met hen af te stemmen wat ze allemaal met ICT kunnen doen, en welke keuzes ze daarbij moeten maken. Een noodzakelijke update van het EPD of die leuke app die er zo flitsend uitziet? Zeg het maar! Op die manier worden zij een volwassener gesprekspartner op ICT-gebied.


Wijzen naar elkaar

De tijd van vrijblijvendheid is dus voorbij. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de zorgverleners, dat geldt ook voor de ict’ers zelf. Ook zij kunnen niet meer wegkomen met mopperen dat anderen hun werk niet begrijpen en met wijzen naar elkaar als de techniek niet aan de verwachtingen voldoet. Ict is een wezenlijk onderdeel van de zorg geworden. Je kunt dan geen eiland meer zijn.

Jan Houben
Integreren is dus het devies. En daarvoor moet de afdeling ICT op de schop. Dat is niet makkelijk, maar het moet wel gebeuren.
Hoe? Dat vertel ik een volgende keer.

Jan Houben

Lees hier mijn andere blogs


VINDEN
DELEN
Nieuws
Terugblik CIO-platformbijeenkomst: prakt...
Digitale zorgtransformatie: kansen voor ...
‘Ik bemoei m’n eigen nergens meer me...
CIO-platformbijeenkomst: Leiderschap in ...
Antoon van Luxemburg spreekt over de CIO...

Ervaringen
Antonius Zorggroep - HiX performance man...
Franciscus en Lievensberg Ziekenhuis - a...
St. Antonius Ziekenhuis ‘Veranderingsk...
ATAL Diagnostisch Medisch Centrum

Publicaties
Onderweg naar CIO 3.0
CIO-platformbijeenkomst in teken van dis...
Zorgnieuwsbrief
Innoveren met ICT blijft noodzaak
Cure en Care #3

Contactpersoon
Jan Houben

Bezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl
Benchmarks M&I/Partners
ICT Benchmark Care
ICT Benchmark Gemeenten
ICT Benchmark GGZ
ICT Benchmark Woningcorporaties
ICT Benchmark Ziekenhuizen
Benchmark Medische Technologie Ziekenhuizen

Overige Benchmarks
Benchmark Financiële Functies Woningcorporaties
Benchmark Klant Contact Center Woningcorporaties
IT-Happiness Benchmark
Volg ons
Ook werken bij M&I/Partners?
Mensen
Contact

Privacybeleid
Voor de pers