Data Driven & Digital Diagnostics

Data Driven & Digital Diagnostics


12 januari 2021 - 15:20 - 12 januari 2021 - 17:00 | Online

Veranderen de rollen van artsen, verpleegkundigen en patiënten met de datagedreven en digitale diagnostiek? Marc Elisen, Marijke van Dijk en Paul Algra delen deze middag hun ervaringen tijdens de online bijeenkomst 'Data Driven & Digital Diagnostics'. Bent u er 12 januari ook bij?

Data Driven & Digital Diagnostics

De wereld van diagnostiek staat voor de opgave zichzelf opnieuw uit te vinden. Richting patiënten en aanvragers speelt diagnostiek een steeds grotere rol in duiding, behandeling en op de individuele persoon en patiënt afgestemde zorg. Digitalisering maakt het mogelijk data-analyse op grote en geautomatiseerde schaal toe te passen. DNA en moleculaire analyses dragen bij aan 'precision medicine'. Wat betekent dit voor radiologen, klinisch chemici, medisch microbiologen en pathologen? En veranderen ook de rollen van artsen, verpleegkundigen en patiënten met de datagedreven en digitale diagnostiek?

Programma

 • 15:20- 15:30 uur Online inloop
 • 15:30 - 15:40 uur Opening, Sjoerd Heijnders, M&I/Partners
 • 15:40 - 16:00 uur Van KC naar diagnostiek integrator, Dr. Marc Elisen, klinisch chemicus en manager KCHL, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis
  In de visie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) staan waarde toevoegen aan patiënten en aanvragers, het ondersteunen van thuisdiagnostiek en meer samenwerking in diagnostiek centraal. Als voorzitter van de NVKC is Marc Elisen mede drijvende kracht achter deze visie. Tijdens deze online sessie neemt hij u mee naar de toekomst van diagnostiek zoals hij die ziet. De inzet van data-analyse, integrale diagnostiek, artificial intelligence zorgen er voor dat klinisch chemici nieuwe en andere rollen krijgen. Zitten zij straks op de stoel van de behandelaar?
 • 16:00 - 16:20 uur Van microscoop naar computer, Prof. Dr. Marijke van Dijk, patholoog, UMC Utrecht
  De pathologie ondergaat een grote transitie. Digitalisering van het vakgebied zorgt voor ongekende nieuwe mogelijkheden. Digitaal werken zorgt voor een efficiencyslag en betere kwaliteit doordat de digitale coupes onbeperkt houdbaar zijn. Door de digitalisering kunnen pathologen plaats en tijd onafhankelijk werken, wat zijn weerslag heeft op samenwerken en specialiseren. Door de recente digitaliseringsslag staat het vakgebied nog maar aan de vooravond van inzet van big data analytics. Van Dijk gaat als 'happy user' in op de betekenis van deze ontwikkelingen. Welke vervolgstappen maakt digitale pathologie mogelijk?
 • 16:20 - 16:40 uur Is AI de radioloog van de toekomst, Dr. Paul Algra, radioloog en AI-visionair, NoordWest Ziekenhuizen
  Paul Algra is een visionair van het eerste uur voor wie moderne ontwikkelingen in zijn vakgebied hem altijd hebben getrokken. Van zijn promotieonderwerp MRI in de jaren ’90, tot PACS en nu dan AI. Paul Algra is naast zijn werk als neuroradioloog, redacteur voor MemoRad – het tijdschrift voor de Nederlandse radioloog – en bestuurslid van de European Society of Medical Imaging Informatics (EuSoMii). Paul is ervan overtuigd dat AI de kwaliteit van diagnostiek zal doen verbeteren en de werklast in het algemeen laat verminderen. Hij neemt u mee in de diverse concrete voorbeeldtoepassingen van AI binnen medische beeldvorming en de toekomstige rol van radiologen.
 • 16:40 - 17:00 uur Afronding en discussie, Antoon van Luxemburg, M&I/Partners

Voor wie

Deze bijeenkomst is uitsluitend bestemd voor onze relaties in de zorg: te weten managers en professionals in de diagnostiek (radiologie en laboratorium).

 Aanmelden


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.