Data Driven & Digital Diagnostics

Data Driven & Digital Diagnostics


Verschoven naar het najaar

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus moeten wij dit event helaas annuleren. Met de sprekers Marc Elisen, Marijke van Dijk en Erik Ranschaert, zijn wij op zoek naar een nieuwe datum. Wij hopen elkaar op een later moment in het najaar in goede gezondheid toch te treffen.

Data Driven & Digital Diagnostics

De wereld van diagnostiek staat voor de opgave zichzelf opnieuw uit te vinden. Richting patiënten en aanvragers speelt diagnostiek een steeds grotere rol in duiding, behandeling en op de individuele persoon en patiënt afgestemde zorg. Digitalisering maakt het mogelijk data-analyse op grote en geautomatiseerde schaal toe te passen. DNA en moleculaire analyses dragen bij aan 'precision medicine'. Wat betekent dit voor radiologen, klinisch chemici, medisch microbiologen en pathologen? En veranderen ook de rollen van artsen, verpleegkundigen en patiënten met de datagedreven en digitale diagnostiek?

Programma

15.00 - 15.30 uur Inloop & ontvangst
15.30 - 15.40 uur Opening door Sjoerd Heijnders, van M&I/Partners
15.40 - 16.10 uur Van KC naar diagnostiek integrator
16.10 - 16.40 uur Van microscoop naar computer
16.40 - 17.10 uur Is AI de radioloog van de toekomst
17.10 - 17.30 uur Plenaire discussie door Antoon van Luxemburg, van M&I/Partners
17.30 - 19.00 uur Afsluiting met borrel & buffet


Van Klinisch Chemicus naar diagnostiek integrator
Dr. Marc Elisen, klinisch chemicus, manager KCHL van Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en voorzitter NVKC

In de visie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) staan waarde toevoegen aan patiënten en aanvragers, het ondersteunen van thuisdiagnostiek en meer samenwerking in diagnostiek centraal. Als voorzitter van de NVKC is Marc Elisen mede drijvende kracht achter deze visie. In deze middag neemt hij de aanwezigen mee naar de toekomst van diagnostiek zoals hij die ziet. De inzet van data-analyse, integrale diagnostiek, articificial intelligence zorgen er voor dat onder anderen klinisch chemici een andere rol kunnen vervullen. Zitten zij straks op de stoel van de medisch specialist?


Van microscoop naar computer
Prof. Dr. Marijke van Dijk, patholoog en opleider bij het UMC Utrecht

De pathologie ondergaat een grote transitie. Digitalisering van het vakgebied zorgt voor ongekende nieuwe mogelijkheden. Digitaal werken zorgt voor een efficiencyslag en betere kwaliteit doordat de digitale coupes onbeperkt houdbaar zijn. Door de digitalisering kunnen pathologen plaats en tijd onafhankelijk werken, wat zijn weerslag heeft op samenwerken en specialiseren. Door de recente digitaliseringsslag staat het vakgebied nog maar aan de vooravond van inzet van big data analytics. Van Dijk gaat als ‘happy user’ in op de betekenis van deze ontwikkelingen. Welke vervolgstappen maakt digitale pathologie mogelijk?


Is AI de radioloog van de toekomst?
Dr. Erik Ranschaert, radioloog in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van EuSoMii

Ranschaert is een visionair van het eerste uur. Hij was een van de eerste radiologen in Nederland die teleradiologie inzette. Bestuurlijk is Ranschaert actief als voorzitter van de European Society of Medical Imaging Informatics, en spreekt regelmatig op internationale radiologische meetings. Als co-editor van het eerste boek over AI toepassing op medische beelden, heeft hij een visie op een toekomst waarin Artificial Intelligence radiologen in hoge mate gaat ondersteunen. Hij zal de aanwezigen meenemen in dit toekomstbeeld, de diverse concrete voorbeeldtoepassingen van AI binnen medische beeldvorming en de toekomstige rol van radiologen.

Voor wie

Deze bijeenkomst is uitsluitend bestemd voor onze relaties in de zorg: te weten managers en professionals in de diagnostiek (radiologie en laboratorium).

AI in radiologie: in stroomversnelling door Covid-19

De uitbraak van Covid-19 stelt de capaciteit van ons zorgstelsel op de proef. Deze crisissituatie zorgt er ook voor dat AI-initiatieven in een stroomversnelling raken. Welke rol speelt radiologie in de diagnose van Covid-19 patiënten en hoe kan AI ondersteunen? Wat betekent dit voor de rol van radiologen en hoe worden AI-initiatieven naar de klinische praktijk gebracht? Sluit op woensdagmiddag 22 april 2020 online aan bij de bijeenkomst 'AI in de radiologie'.Aanmelden


Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.