Drie agile lessen voor enterprise architecten

Drie agile lessen voor enterprise architecten


07 november 2016

Enterprise architecten kunnen het een en ander leren van agile. Hieronder geef ik drie lessen.

1 Stel prioriteiten

Agile teams richten zich volledig op wat nu belangrijk is voor de klant. Ze leveren zo snel mogelijk iets waardevols op, iets dat de klant kan gebruiken zodat iedereen daarvan kan leren.

Per definitie beslaan enterprise architecten een ontzagwekkende scope. Dat maakt het des te belangrijker om prioriteiten te stellen en de zaken zo simpel mogelijk te houden. De complete organisatie analyseren en modelleren? Honderd architectuurprincipes? Een volledige architectuur repository?
You ain't gonna need it.

2 Houd de feedbackloop kort

Op papier is het makkelijk oplossingen verzinnen. De kracht en zwakheden van een ontwerp worden vaak pas zichtbaar als het in de praktijk is uitgeprobeerd. Agile ontwikkelaars creëren superkorte feedbackloops. Ontwerpen worden klein gehouden en snel uitgetest in code om problemen uit de tent te lokken en op te lossen.

Ook kunnen enterprise-architecten streven naar kortere feedbackloops. Begin met een klein, belangrijk deel van een probleem aan te pakken en breng je oplossing in de praktijk. Stap niet over op het volgende project als je de architectuurbeschrijving af hebt, maar blijf hangen en bouw mee aan de oplossing die je hebt ontworpen. Dan pas zie je echt wat wel en niet werkt. Vraag om feedback, leer en wordt een betere architect.

3 Samenwerken met de klant

Een belangrijke agile waarde is het samenwerken met de klant. Het principe schrijft voor dat mensen uit de business en developers dagelijks met elkaar samenwerken. Vaak is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De juiste business mensen hebben het meestal te druk en sturen vervangers die het ook te druk hebben. Developers hebben hun eigen deadlines en sores. Beiden spreken ze hun eigen taal, met hun eigen waarden, principes en cultuur. In veel organisaties is het de norm om elkaar zo’n beetje te vermijden, niet om elkaar dagelijks op te zoeken om samen te werken.

Als enterprise architect bevind je je in een uitstekende positie om dit patroon te doorbreken. Waarschijnlijk ken je al mensen in alle uithoeken van de organisatie, dus is het een fluitje van een cent om ze samen te brengen. Dat alleen is al enorm waardevol.

Reserveer een leuk zaaltje, pak laptops en telefoons af en houd een workshop. Laat je modellen en powerpointslides achter in je architectengrot, waar ze horen. Neem vragen mee, ideeën en schetsen. Luister. Help. Werk samen. Maak plezier!Koers houden met ICT-architectuurEen goede ICT-architectuur biedt overzicht van uw informatievoorziening waardoor u beter kunt besturen! Samen houden we uw projecten en programma's op koers!

Krijg grip op uw informatievoorzieningofMeer kennis opdoen