Blogs

Blogs


Filteren

Blogs

digitale informatiemaatschappij Wijnand Heijnen
14-08-2018

ICT in het sociaal domein: hoe inclusief is de informatiemaatschappij?

Digitale inclusie is een belangrijke opgave in de informatiemaatschappij binnen het sociaal domein. Burgers die gebruik maken van de dienstverlening in het sociaal domein ervaren vaak drempels voor het gebruik van digitale middelen. De nationale ombudsman heeft een ombudsvisie op de digitale overheid opgesteld waarin benadrukt wordt dat de overheid verantwoordelijk is voor toegankelijke dienstverlening, digitaal of niet. Vier tips om maatschappelijke inclusie daadwerkelijk te bereiken in de informatiemaatschappij. 

Lees meer
bewustwording AVG privacy
13-08-2018

Misvattingen over bewustwording en de AVG

De expliciete benoeming van bewustwording als essentieel onderdeel van privacybescherming in de AVG wordt door velen geroemd. Gebruikers zijn tenslotte het grootste risico, of niet? Bewustwording is belangrijk, dat staat vast. Toch leveren privacycampagnes in de praktijk niet altijd op wat er van wordt verwacht. Hier drie belangrijke misvattingen aan ten grondslag.

Lees meer
Patiëntparticipatie Jan Houben
13-08-2018

Meer focus op de patiënt aub

Uitgesproken Jan Houben #38
Recent was ik in gesprek met een aantal ziekenhuisbestuurders over de rol die ICT speelt in hun zorginstelling. Een belangrijk onderdeel van die ICT is de informatievoorziening aan de patiënt. In de ziekenhuizen wordt de informatievoorziening aan de patiënt onder meer opgelost met patiëntportalen, ondersteund door het kostbare VIPP-programma. Maar in de praktijk komt dit proces toch maar moeizaam op gang. 

Lees meer
Wies van Haaren AVG zorg
09-08-2018

De AVG praktisch en toepasbaar houden in de zorg! Hoe dan?

Met de komst van de AVG ontstonden er veel vragen over de (on)mogelijkheden rondom persoonsgegevens binnen het medische domein. Er heerst nog veel onrust en onduidelijkheid binnen het zorglandschap. Met de belangrijkste vraag: kan ik nog op een veilige manier zorg leveren aan mijn patiënt of cliënt met de komst van de AVG? En zo ja, hoe dan?

Lees meer
Rutger Nugteren BI VHBC
01-08-2018

BI-technieken voor de zorg

Vraag is of de huidige business intelligence-(BI)-technieken van waarde kunnen zijn voor waardegedreven zorg. De meerwaarde zit vooral in de mogelijkheden die BI-technieken bieden om bestaande data te combineren en te integreren, om deze vervolgens op een nieuwe manier te gebruiken.

Lees meer
Jan Houben over Hoofdlijnenakkoorden
24-07-2018

Hoofdlijnenakkoorden en de helden van de terugtocht

Uitgesproken Jan Houben #37
Ziekenhuizen erkennen in het Hoofdlijnenakkoord voor het eerst dat hun rol in de zorg verandert. Wat je verder ook tegen het Hoofdlijnenakkoord van de zorg kunt inbrengen; ik vind dat een moedige stap. In een wereld waar alles is gericht op groei zeggen de ziekenhuizen: wij gaan wat minder doen, wij zetten een stapje terug.

Lees meer
Paul de Kort ICT en overheid
17-07-2018

Er valt ook veel goeds over de overheid te zeggen

Uitgesproken Paul de Kort #43
Ik zal niet ontkennen dat grote ICT-projecten bij de overheid uit de hand kunnen lopen. Een belangrijke oorzaak van de hoge kosten van ICT-projecten van het Rijk is het feit dat de politiek steeds weer met nieuwe vragen komt. Maar vooral opmerkelijk is dat er zoveel goed gaat. Het aanvragen van een rijbewijs? Vrijwel volledig gedigitaliseerd. Het invullen van je belastingformulier? Idem. Het aanvragen van studiefinanciering? Fluitje van een cent.

Lees meer
AVG en inhuur ZZP'ers
03-07-2018

Intern beheer bij inhuur: de escape in de AVG?

De term 'intern beheer' zorgt voor veel discussie in de AVG-handleiding rondom inhuurders en ZZP'ers. De term wordt nu vooral gebruikt om maar geen afspraken met elkaar vast te leggen of juist te verzanden. Als verwerkingsverantwoordelijke is een sluitend informatiebeveiligingsbeleid en privacybeleid noodzakelijk voor alle medewerkers en inhuurders. In Nederland is nu een ingewikkeld ding als de “verwerkersvereenkomst” uitgevonden. Mijn advies? Leg de afspraken rondom de omgang van persoonsgegevens en privacy met elkaar vast.

Lees meer
Omko Huizinga AVG
26-06-2018

Informatiebeveiliging en privacy: handig en fijn

Voor mijn werk ben ik veel met mensen in gesprek over informatiebeveiliging en privacy. Vaak komen in deze gesprekken de woorden ‘handig’ en ‘fijn’ naar voren. Met de komst van de AVG is mijn devies: handig en fijn zijn geen redenen voor het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe ga je hier mee om als organisatie? Ontdek de gouden privacyregels!

Lees meer
Peter Ernest ERP-selecties
25-06-2018

De zin en onzin van ERP-selecties

In mijn werk als ICT-adviseur begeleid ik regelmatig (zorg)organisaties bij de selectie van een nieuw ERP-systeem. Als kenner van de markt en ICT, help ik de klant vooral realistisch te blijven door goed te duiden wat ze wel en niet mogen verwachten. Hoe eerder het voor iedereen duidelijk wordt wat er komen gaat (en wat niet), hoe beter. Mijn motto is dan ook: ‘veranderen begint bij het selecteren’.

Lees meer