Blogs

Blogs


Filteren

Blogs

informatie-uitwisseling zorg strafwerk
23-05-2018

Informatie-uitwisseling in de zorg moet geen strafwerk zijn

Om de hervormingen in de zorg door te voeren, patiënten te betrekken en de registratielast te verminderen is het noodzakelijk dat medische patiëntgegevens op elk moment voor betrokken zorgverleners beschikbaar zijn. Een fluitje van een cent zou je zeggen, met de moderne techniek. Maar nee hoor, zo simpel is dat niet.

Lees meer
Privacy patiënten
15-05-2018

Privacy patiënten: de lessen van Barbiegate

Privacy is heilig. Het loog er niet om, de disciplinaire maatregelen die het Haga Ziekenhuis onlangs trof tegen 85 medewerkers. Ze kregen allemaal een officiële waarschuwing omdat ze onrechtmatig in het Elektronisch Patiënten Dossier van realityster Samantha de Jong (Barbie) hadden gekeken. 

Lees meer
Paul de Kort digitalisering overheid
18-04-2018

De hemel bestormen? Niet doen

Uitgesproken Paul de Kort #40
Het digitaliseren van de rechtspraak blijkt een veel grotere opgave dan gedacht. De digitalisering van de rechtspraak is niet het eerste ICT-project in de publieke sector dat aanzienlijke vertraging oploopt. Wat men zich elke keer weer niet lijkt te realiseren, is dat dergelijke ingrijpende trajecten niet zozeer een technische opgave zijn als wel een veranderingsopgave. 

Lees meer
Jan Houben
16-04-2018

De nieuwe tijd is aangebroken. Wat nu?

Uitgesproken Jan Houben #35 - Het eind van de grote EPD-implementaties is in zicht. De nieuwe tijd is definitief aangebroken. Deze nieuwe tijd betekent betere en efficiëntere zorg. De voordelen zijn niet langer te ontkennen maar de volgende vraag is: hoe nu verder? De mogelijkheden van een verdere integratie zijn legio. 

Lees meer
Rutger Leer
11-04-2018

De zorg kan beter. Maar hoe?

Wie betaalt de kosten van de zorg in Nederland? Dat was daarbij de centrale vraag. In wezen een simpele vraag, dus het antwoord – zou je denken – kan ook simpel zijn. De zorg is complex. Wie doet wat en wanneer om de patiënt beter te maken? Het moet anders, en naar mijn idee speelt de overheid daarbij een grote rol. Geen enkele andere partij heeft immers zo’n grote regelmacht. 

Lees meer
Paul de Kort
19-03-2018

Toptalenten: zoek ook eens een drop-out

Uitgesproken Paul de Kort #40
We hebben het allemaal gelezen, de berichten over de hackers van de AIVD die de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 blootlegden. Een prestatie die Nederland internationaal op de kaart zette.

Lees meer
Paul de Kort
18-03-2018

De Belastingdienst kan het. Waarom anderen niet?

Uitgesproken Paul de Kort #39
De Belastingdienst heeft behoorlijk onder vuur gelegen de laatste jaren, en in een aantal opzichten was dat ook terecht. Maar tegelijkertijd heeft de organisatie ook een ware revolutie doorgemaakt. Hoe dat komt? De Belastingdienst heeft in zijn bestuursorganisatie een belangrijke plek ingeruimd voor een CIO.

Lees meer
Jan Houben
08-03-2018

Een appje achter het stuur? Een fusie? Denk goed na!

Uitgesproken Jan Houben #34 - Het was de afgelopen weken groot nieuws, de fusie tussen het AMC en het VUmc. Iedereen was in rep en roer, tot de NZa toe, en er werd zelfs een hoorzitting over georganiseerd in de Tweede Kamer.

Lees meer
Rutger Leer
06-03-2018

ICT-implementatie is én blijft mensenwerk

Deze winter kwam ik tijdens mijn werk meerdere keren in een vreemde Babylonische spraakverwarring terecht rondom 'ICT-implementatie', die mij terugkijkend voldoende verraste dat ik hem wil delen.

Lees meer
Urs Keller
26-02-2018

Een ICT-conflict: wat nu?

ICT-trajecten lopen niet altijd vlekkeloos. Er kan onenigheid ontstaan over wat er precies geleverd moet worden aan hardware en software, het moment van oplevering van een project of de taakverdeling. Deze problemen kunnen leiden tot een conflict tussen de klant en de leverancier. M&I/Partners begeleidt partijen bij het oplossen van dergelijke ICT-conflicten.

Lees meer