Blogs

Blogs


Filteren

Blogs

Ralph Wagter Privacy
02-11-2018

Verbureaucratisering van Privacy is gelukt

Het is gelukt: de verbureaucratisering van Privacy is voor mij een feit. Ik heb meegewerkt aan het afsluiten van een verwerkersovereenkomst zonder dat er een verwerking is.

Lees meer
Financiële registratie zorg
29-10-2018

Financiële registratie in de zorg

Bij de implementatie van ICT-systemen is het primaire proces natuurlijk ontzettend belangrijk. Maar niet altijd krijgt de financiële registratie de aandacht die het nodig heeft. Financiële registraties vereisen continu aandacht. Hoe? Die vraag kan ik natuurlijk niet in één blog beantwoorden. Maar ik kan wel een aantal tips geven om problemen te voorkomen.

Lees meer
best practice lean erp
15-10-2018

ERP-implementatie in de zorg: hoe best practice en lean elkaar versterken

De zorgsector kiest bij de selectie van een nieuw ERP-systeem vaak voor de best practice implementatie. Ook de Lean filosofie krijgt steeds meer voet aan de grond binnen de zorg. Lean is perfect in staat de klant (de patiënt of cliënt) echt centraal te stellen en zo de kwaliteit en waarde van zorg te verbeteren en efficiënter te werken. Ontdek de Lean methodieken die de uitrol van een best practice ERP-systeem versterken. 

Lees meer
ICT business case
11-10-2018

Praktische tips voor een succesvolle ICT-Businesscase

De ICT-businesscase: een nutteloze exercitie of niet? Hoe kunnen we de ICT-businesscase zo inzetten dat het daadwerkelijke inzicht geeft in de verwachte opbrengsten. Lees de praktische tips van Martijn Filak.

Lees meer
Jan Houben Zorg ICT
01-10-2018

Have a nice day in Tanzania

Uitgesproken Jan Houben #39
Duurzame digitale transitie en transformatie in de zorg gaat niet vanzelf. Wij zijn er soms goed in om technologische vernieuwingen door te voeren zonder de bijbehorende veranderingen in het zorgproces. Automatisering met alle kosten die daarmee gepaard gaan, maar dan zonder de efficiencyopbrengsten.

Lees meer
Rijksbegroting 2019
27-09-2018

De ICT van de overheid: Rijksbegroting 2019

Vijftien vermeldingen op de zoekterm ‘ICT’ in de Rijksoverheid Miljoenennota 2019. Van die vijftien ‘hits’ betreft het tien vermeldingen van ‘ICT’ als onderdeel van het woord (handels)conflict. Is ICT al zo nauw verbonden aan overheidsdienstverlening en uitvoering van beleid dat een specifieke vermelding niet meer nodig is? 

Lees meer
Filosofie digitaal
11-09-2018

Filosofie in de digitale wereld

Digitalisering is onderdeel geworden van het dagelijks leven. Die vanzelfsprekendheid maakt het wel noodzakelijk om er kritisch over na te denken wat dat betekent. Tijd om met elkaar dit onderwerp verder te verkennen. De digitale iXpeditie was begonnen!

Lees meer
Digitale transformatie
06-09-2018

Digitale transformatie vraagt verandering van hele organisatie

Om als organisatie het verschil te maken bij digitale transformatie is verandering van de gehele organisatie noodzakelijk. Digitale transformatie begint bij betrokkenheid van het management van de organisatie en niet bij de CIO of de ICT-functie alleen.

Lees meer
digitale informatiemaatschappij Wijnand Heijnen
14-08-2018

ICT in het sociaal domein: hoe inclusief is de informatiemaatschappij?

Digitale inclusie is een belangrijke opgave in de informatiemaatschappij binnen het sociaal domein. Burgers die gebruik maken van de dienstverlening in het sociaal domein ervaren vaak drempels voor het gebruik van digitale middelen. De nationale ombudsman heeft een ombudsvisie op de digitale overheid opgesteld waarin benadrukt wordt dat de overheid verantwoordelijk is voor toegankelijke dienstverlening, digitaal of niet. Vier tips om maatschappelijke inclusie daadwerkelijk te bereiken in de informatiemaatschappij. 

Lees meer
bewustwording AVG privacy
13-08-2018

Misvattingen over bewustwording en de AVG

De expliciete benoeming van bewustwording als essentieel onderdeel van privacybescherming in de AVG wordt door velen geroemd. Gebruikers zijn tenslotte het grootste risico, of niet? Bewustwording is belangrijk, dat staat vast. Toch leveren privacycampagnes in de praktijk niet altijd op wat er van wordt verwacht. Hier drie belangrijke misvattingen aan ten grondslag.

Lees meer