Om de grote uitdagingen van de zorg de baas te kunnen zijn, moeten we samenwerken. Hoe organiseer je dat en hoe helpen we elkaar? Om jou hiermee verder te helpen delen wij graag inzichten en ervaringen omtrent het organiseren van boven sectorale samenwerkingen. Dit doen we op basis van samenwerkingsmodellen en theorieën die wij graag met jou delen en aan jou toelichten via video’s. Maar ook bieden wij jou de mogelijkheid om de grillen van een samenwerkingsverband te ervaren aan de hand van een spel hoe je samen tot betere resultaten kunt komen.
Regiogame ‘Sterke Schakels: Jouw keten naar regionaal succes’
Regionale samenwerking en keteninformatisering zijn complexe bezigheden. Structureel spelen je eigen belangen, de belangen van anderen in de regio en regiobelangen door elkaar. Dit zorgt ervoor dat er in veel regio’s projecten gestart worden die regelmatig moeizaam verlopen. Vanuit onze projecten hebben wij enkele hulpmiddelen ontwikkeld om de samenwerking te verbeteren. In dit spel ervaar je het verschil in werken met en zonder deze hulpmiddelen.
Je kunt het spel zelf spelen en begeleiden. Als je binnen jouw organisatie of met een mooie groep in jullie regio het spel samen willen spelen en daarna de bevindingen met elkaar willen delen, bieden wij ook graag aan om het spel te komen begeleiden. Vraag via onderstaande link de regiogame aan als deze graag wilt ontvangen om te spelen en of wij jou daarbij kunnen helpen.
Regiogame 'Sterke Schakels' aanvragen
Samenwerkingsmodellen en -theorieën
In onderstaande video’s leggen wij uit hoe je de samenwerkingsmodellen en theorieën moet toepassen binnen je eigen regio, zodat je hiermee aan de slag kan. Dit zijn overzichten die wij gebruiken om de samenwerking te bevorderen. Via onderstaande link kan je de overzichten downloaden om zelf toe te passen.
Download de overzichten van samenwerkingsmodellen en -theorieën
Deel 1: overzicht samenwerkingsverbanden
In deze video zie je een overzicht van samenwerkingsverbanden in de regio. Dit overzicht geeft weer welke samenwerkingsverbanden er zijn in de regio en waar je elkaar als organisatie raakt, samenwerkingen kunt starten en waar je prioriteit aan kunt geven.
Deel 2a: organisatiestructuur samenwerkingsverband
In deze video zie je een voorbeeld van een organisatiestructuur van een samenwerkingsverband. In de organisatiestructuur bevindt zich een driedeling: bovenin de bestuurders uit de samenwerkende organisaties, in het midden de thema’s waar de samenwerkingsverband zich op richt en daaronder de componenten die de thema’s ondersteunen. Alle thema’s komen vervolgens weer samen in het project/programmateam om de verschillende projectlijnen op elkaar af te stemmen en gezamenlijk tot een goed resultaat te komen.
Deel 2b: van project naar proces
In deze video zie je een model om van project naar proces te gaan. Vanuit het samenwerkingsverband uit 2a ontstaat een project/programmateam. Hoe gaan we zorgen dat het nieuwe proces wat we succesvol hebben getest daadwerkelijk gebruikt gaat worden in de hele regio? Dit model is te gebruiken om van succesvolle regioprojecten (links) naar het beheer van de processen die daarbij komen kijken te gaan (rechts). Daaruit kunnen weer nieuwe thema’s en projecten komen.
Deel 3a: projectoverzicht
In deze video zie je een voorbeeld van hoe wij projectoverzichten maken in regionale samenwerkingsverbanden. Links staan alle organisaties die mee doen in de samenwerking van de regio. Daarnaast hebben we een kwadrant waar we alle projecten plotten die in de regio spelen. Hiermee maak je gezamenlijk inzichtelijk welke organisaties op dit moment het beste samen projecten kunnen doen. Het maakt duidelijk dat je enerzijds al veel projecten samen doet en anderzijds hoe de projecten in de regio zijn verdeeld.
Deel 3b: projectenroadmap
Nadat je projecten in kaart hebt gebracht en wat de afhankelijkheden daarvan zijn, koppel je deze weer terug aan de thema’s waar je als samenwerkingsverband mee aan de slag wil en zet je deze uit in de tijd. In deze video zie je een projectenroadmap om de samenwerkingsprojecten gedurende een bepaalde periode overzichtelijk te maken. Handig om het er ieder jaar bij te pakken om te kijken of je nog met de juiste dingen bezig bent, of dat er iets in geschoven of aan toegevoegd moet worden. Zo zie je welk samenwerkingsverband voor jou het meest bruikbaar is.
Deel 4: regio-architectuur
In deze video kijken we naar de regio-architectuur light. Hiermee krijg je inzicht en overzicht in welke applicatie en/of verbindingen er al zijn binnen de regio. De plaat helpt de discussie over welke functies bijvoorbeeld een nieuw platform binnen de regio moet vervullen. Kunnen we het systeem in één keer vervangen of moeten we de implementatie in een aantal stappen doen? En welke dingen hebben we al? Het is een ondersteunende applicatie-overzicht die je helpt om het gesprek kwalitatief te verbeteren in de regio rondom je ICT-huishouding.