De zorg in Nederland staat voor ingrijpende veranderingen. De vraag naar zorg blijft toenemen, en er worden steeds meer taken vanuit de tweede lijn, ziekenhuizen, verplaatst naar de eerste lijn, zoals de huisartsenpraktijken. Daarnaast zien huisartsen een toename van sociale problemen zoals financiële moeilijkheden, dakloosheid en andere factoren, die vaak ook medische gevolgen hebben. Een depressie door financiële problemen of fysieke klachten die verergeren door een gebrek aan huisvesting zijn geen uitzonderingen meer.
Lees verderEen digitale strategie beschrijft hoe digitalisering bijdraagt aan de realisatie van de zorgdoelstellingen. Een digitale strategie bestaat uit een visie op de toekomstige inzet van ICT, technologie én de strategische uitwerkingen op het gebied van governance (spelregels), informatiebeveiliging en privacy, ICT-organisatie, applicatiearchitectuur, infrastructuur en sourcing.
De Toekomst van Zorgorganisaties: Digitalisering als Sleutel tot Succes
De uitdagingen voor zorgorganisaties zijn groot. Transformatie is nodig om de zorg voor iedereen toegankelijke en betaalbaar te houden. Volgens het IZA is investeren in digitalisering onontkoombaar om de transformaties in zorg te realiseren. Slim inzetten van personeel, bedrijfsmiddelen én digitale technologieën is niet langer een optie, maar een noodzaak.
Maar hoe realiseer je deze digitale transformaties? Het begint met het begrijpen hoe digitalisering kan bijdragen aan de strategie en visie van jouw organisatie. En vanuit dat inzicht bewuste keuzes maken over processen, organisatie en welke digitale oplossingen je inzet.
Een goed doordachte digitale strategie is essentieel voor succes. Een digitale strategie vertaalt jouw visie in concrete stappen, waarbij de brug geslagen wordt tussen zorgmedewerkers en ICT. Dat zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie weet wat er moet gebeuren en waarom, zodat je samen de zorg van de toekomst kunt vormgeven. Het maakt duidelijk dat het niet alleen gaat om digitalisering zelf, maar vooral om hoe je gaat zorgen dat digitalisering bijdraagt aan de doelen van de organisatie.
Hoe doen wij dat samen met jou?
Wij nemen je mee op onze digitale strategie reis. Het begint met gesprekken met medewerkers en managers over wat digitalisering in de zorg voor hen betekent, hun ervaringen en toekomstverwachtingen. We begeleiden gezamenlijke visieontwikkeling op een creatieve manier waarbij we de laatste ontwikkelingen in de zorg en technologie ter inspiratie inbrengen. Dan kijken we wat er moet gebeuren om de visie te realiseren. Verschillende scenario’s worden overwogen vanuit de technologische én de menselijke kant. Zo maak je strategische keuzes waar de organisatie in gelooft en achter kan staan. Deze keuzes werken we uit in een concreet digitaliseringsplan waarmee je aan de slag kunt.
Wat zit er in een digitale strategie?
Een digitale strategie bevat een heldere visie over waar je heen wilt en praktische handvatten voor de realisatie.
- Antwoorden op de grote uitdagingen van nu met visualisaties die de toekomstige rol van digitalisering in de zorg voor iedereen duidelijk maken.
- Welke digitale transformaties jouw organisatie op gaat inzetten gelinkt met de bedrijfsstrategie. Welke technologische kansen en wat erbij komt kijken om daar een succes van te maken.
- Een overzicht van de competenties, infrastructuur, informatielandschap en zorgtechnologie die je nodig hebt om de visie te realiseren.
- Een roadmap met de activiteiten in de tijd uitgezet en een financiële doorkijk.
- Een overzicht van zaken waarin je op ICT-gebied zou moeten investeren om klaar te zijn voor de toekomst.
- Inzicht de verandercapaciteiten die je moet ontwikkelen; wat je moet doen om de organisatie op de juiste sterkte te krijgen.
- De organisatie en besturing.
Meer weten?
Daag ons uit met vraagstukken over uw informatie- of digitale strategie en de realisatie hiervan.
Of lees onze blogs over digitale strategie:
Digitale transformatie in de langdurige zorg
Relevante cases
Een organisatie die de afgelopen decennia flink was uitgebreid, maar die daar qua bedrijfsvoering onvoldoende op was ingericht. Dat trof Patricia Esveld aan, toen ze 2016 bestuursvoorzitter werd van Heliomare. De instelling was onvoldoende ingericht op de eisen van de nieuwe tijd en er werd teveel geld uitgegeven aan de ondersteunende diensten.
Lees verderKennis is er om te delen!
Bekijk hier de inventarisatie van het huidige EPD gebruik in de revalidatiesector inclusief de reeds bekende verschuivingen.
Lees verder