Domotica

Slimme inzet van domotica is noodzakelijk om de kwaliteit van de zorg op niveau te houden.


We hebben de komende jaren te maken met een enorme vergrijzing, de zorgindicaties van cliënten worden zwaarder en tegelijkertijd loopt het aantal mensen dat werkzaam is in de zorg terug. Het is onze overtuiging dat slimme inzet van domotica noodzakelijk is om de kwaliteit van de zorg op niveau te houden.

Domotica in de langdurige zorg

In de praktijk merken we dat veel zorginstellingen het lastig vinden om een stap te zetten of te starten met de implementatie van domotica. M&I/Partners kan hierbij helpen. Daarbij focussen wij ons voornamelijk op toezichthoudende domotica in de langdurige zorg.

Domotica succesvol implementeren

Wij zien veel zorgorganisaties worstelen met het thema domotica. Vaak is er al domotica in huis, maar hoe nu verder? Om te komen tot een succesvolle implementatie van domotica binnen de langdurige zorg hebben we een aanpak ontwikkeld die bestaat uit vijf stappen. De diverse betrokkenen in het speelveld betrek je vanaf het eerste moment. Hierdoor creëer je als organisatie zo groot mogelijk draagvlak. Door dit domotica-stappenplan te volgen ontstaat er borging van domotica in de organisatie. 

Domotica stappenplan 

 1. Stap 1 - Vergroot kennis van domotica
  Deze stap is gericht op vergroten van kennis op het thema domotica.
 2. Stap 2 - Maak een visie op zorg en domotica
  In deze stap ontwikkel je een visie op zorg in combinatie op een visie op domotica. Hoe willen wij domotica in onze zorg gebruiken?
 3. Stap 3 - Kaders domotica opstellen
  In deze stap stel je kaders voor domotica en kom je tot een programma van eisen.
 4. Stap 4 - Leveranciersselectie
  Hier vindt de leverancierselectie en contractering plaats.
 5. Stap 5 - Implementatie
  In deze stap wordt domotica geïmplementeerd en in gebruik genomen.

Borging

Na de implementatiefase (de fase na het eerste gebruik) breekt een langere tijd aan van ‘gewoon gebruik’. Het is belangrijk dat de domotica goed geborgd is in de organisatie in deze periode. Al tijdens de implementatiefase moet de borging van de domotica georganiseerd worden. Waar beleg je domotica? Hoe organiseer je beheer? Wat voor een domotica-functionarissen heb je nodig? 

Meer weten?

Heeft u hulp nodig bij het succesvol implementeren van domotica binnen uw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Ontdek ook

Domotica in perspectief

Domotica-leveranciers in perspectief

Domotica-leveranciers in perspectief, editie 2022Wil jij bouwen aan een digitale wereld die zorgorganisaties, zorgmedewerkers en cliënten echt vooruithelpt?

 

Wij zoeken een adviseur in de care die opdrachtgevers in de zorg ondersteunt om hun ICT-processen verder te verbeteren en te optimaliseren.

Naar de vacature

Kennis is er om te delen!

In instellingen voor langdurige zorg (ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg) hoor je steeds vaker het begrip ‘leefcirkels’. Wat zijn leefcirkels nu eigenlijk? Moet je er als instelling aan willen beginnen? Hoe dan? Is het een kwestie van de juiste techniek aanschaffen, of moet je beginnen met het aanpassen van je visie?

Lees verder