Gemeenten moeten steeds meer wet- en regelgeving met een digitaal component implementeren, waarbij kennis van primaire processen cruciaal is voor succesvolle integratie. Is jouw gemeente al klaar voor de digital decade?
Lees verder“Maatwerkoplossingen om veilig te mailen in de zorg zijn duur, gebruiksonvriendelijk en onnodig”, maar is Google's Gmail-platform een prima alternatief?
Lees verderOp 1 januari 2024 wordt de Selectielijst e-mailbewaring voor gemeenten en intergemeentelijke organen geïmplementeerd. Hoewel e-mailarchivering niet nieuw is, bracht de aankondiging hiervan onrust bij gemeenten en intergemeentelijke organisaties: ''help, hoe gaan we dat doen, e-mails bewaren en archiveren?'' In deze blog beschrijven we de grootste uitdagingen en delen we een tweetal best practices om organisaties op weg te helpen.
Lees verderDe DPIA is uitgevoerd en er zijn geen hoge risico’s. Wat fijn! Iedereen – de FG, privacy officer en proceseigenaar – haalt opgelucht adem. Totdat de privacy officer een paar weken later verontrustende vragen krijgt. “We hebben alle gegevens uit de applicatie ook in een Excel staan, moeten we daar iets mee?” en “Is er een bewaartermijn voor e-mails met gezondheidsgegevens?” Wat blijkt? Er is een DPIA uitgevoerd, maar deze is uitgevoerd op de applicatie. Het proces dat buiten de applicatie loopt, is niet meegenomen.
Lees verderOntdek de 80-20 regel waarmee je een selectie maakt van DPIA's die de hoogste risico's hebben en de belangrijkste maatregelen identificeren.
Lees verderWat houdt de functie van privacy officer eigenlijk in? Wat is de ideale formatie voor de privacy officer? En waar wordt de privacy officer gepositioneerd? Wij deden onderzoek naar de privacy- en informatiebeveiligingsformatie onder 39 gemeenten, vijf veiligheidsregio’s en vijf SSC’s.
Lees verderOver de formatie van de Functionaris Gegevensbescherming (FG), het takenpakket van de FG en de knelpunten die wij zien ontstaan bij overheidsorganisaties.
Lees verderTelefonische en fysieke consulten krijgen nog steeds de voorkeur. Wij zijn ervan overtuigd dat beeldbellen in de zorg noodzaak is en dat opschaling mogelijk is. Om u te helpen hebben wij diverse tips en adviezen voor implementatie, gebruik en opschaling van beeldbellen handig op één plek verzameld.
Lees verderUpdate van het 'Beeldbeloverzicht in de zorg'. Ontdek welke beeldbeltoepassing het beste past bij uw zorginstelling.
Lees verderInbrekers bestaan, maar dat betekent niet dat we ’s nachts de deuren open laten staan of de kluiscode op een briefje schrijven. Afhankelijk van hoe hoog we het risico op inbraak inschatten, nemen we maatregelen. Voor organisaties is dat niet anders.
Lees verder