What's beyond het ECD?


Wij zijn als adviesbureau ruim vijftien jaar betrokken bij ECD-implementaties. De focus hebben we door de jaren heen zien verschuiven van een ECD als administratieve oplossing naar hoe je met het ECD echt aansluit op je zorgvisie. De laatste jaren staan vooral de participatie van cliënten en verwanten binnen een portaal centraal. Organisaties zoeken steeds vaker een koppeling tussen domotica, e-Health en het digitale dossier van cliënten. Met bestuurders voeren wij steeds vaker het gesprek hoe zorginnovatie kan bijdragen aan de visie van de organisatie en welke keuzes zij hierin te maken hebben. En ook VWS stimuleert de digitale transformatie in de zorg met programma’s zoals InZicht en Digivaardig in de Zorg.

Wat doen we over 5 jaar?

Deze ontwikkelingen stelden ons begin 2019 voor verschillende vragen. Hoe lang blijven we deze ECD-implementaties nog uitvoeren? Komt er een verzadiging van de markt of een transitie naar een andere vorm? Maar wat doen we over vijf jaar? En hoe wordt de positie van de cliënt nou echt sterker met deze innovaties?

What's beyond het ECD?

De term ‘ECD’ dekt binnnen vijf jaar niet langer de lading. Het ECD gaat zich verdelen in een professioneel dossier dat zorgverleners echt gaat ondersteunen en een PGO voor cliënten dat met je mee gaat reizen.

Slimme technologie maakt het mogelijk dat we niet alleen registreren, maar dat data ook gebruikt wordt in de ondersteuning van het zorg- en behandelproces. Om geld vrij te spelen voor vernieuwing is het noodzakelijk dat niet elke leverancier een administratieve module blijft ontwikkelen. Wij verwachten dat enkele administratieve modules overblijven die leverancieronafhankelijk te combineren zijn met de inhoudelijke professionele dossiers. 

De toekomst in de kern

  1. Neem je dossier mee - Cliëntparticipatie gaat de meeste focus vragen. Om cliënten écht regie te geven moet data met de cliënt gaan meereizen in een PGO.
  2. Gebruik je data - Intuïtieve, slimme software maakt het mogelijk binnen je professionele dossier van je data te leren. Het kan zorgverleners ontlasten en cliënten sneller een effectieve behandeling bieden. Slimme systemen kunnen met de juiste data patronen ontdekken en interventies voorstellen
  3. Faciliteer je zorgverleners - Professionele dossiers gaan vóór zorgverleners werken, waardoor de administratieve belasting gaat verminderen. Hierdoor worden zorgmedewerkers echt ondersteund door de digitale mogelijkheden. Als je wilt dat innovatie echt een succes wordt, dan heb je ook bevlogen en betrokken professionals nodig.

Download



Terug naar het overzicht

ECD-inventarisatie gehandicaptenzorg en ouderenzorg

Wie zijn de stijgers? Welke verschuivingen zien we? En hoe gaat deze markt zich verder ontwikkelen?

Naar de ECD-inventarisatie