ECD-onderzoek care sector: gebruik cliëntportalen groeit


In ons jaarlijkse onderzoek naar het gebruik van de ECD’s bij de 50 grootste zorgorganisaties in de ouderenzorg (VVT) en de gehandicaptenzorg (GZ) valt op dat de toegang van een cliëntportaal toegenomen is. Er is weinig gewisseld van ECD-leveranciers! Ten opzichte van 2017 zijn er 33 zorgorganisaties bijgekomen die hun cliënten en verwanten toegang hebben gegeven tot een cliëntportaal. In de gehandicaptenzorg is het aantal verschillende portalen hoger dan de ouderenzorg. Ook is het gebruik van cliëntportalen in de gehandicaptenzorg duidelijk populairder dan in de ouderenzorg.

Gebruik cliëntportalen in de gehandicaptenzorg in 2017 en 2018

Groei cliëntportaal 

In 2018 zijn er 15 instellingen in de gehandicaptenzorg extra die het cliëntportaal zijn gaan gebruiken versus 18 extra zorgorganisaties in de ouderenzorg. De 33 zorgorganisaties die het cliëntportaal in 2018 in gebruik hebben genomen hebben in 14 gevallen voor Carenzorgt gekozen, 6 voor het portaal van Unit4, 4 voor Jouwomgeving, 3 voor Quli, 2 voor LableCare, 2 voor PinkRoccade, 1 voor Cormel en 1 voor De Heer Software. Ook blijft opvallen dat Quli en Jouwomgeving alleen nog wordt gebruikt in de gehandicaptensector en niet bij de 50 grootste instellingen in de ouderenzorg.

Gebruik cliëntportalen ouderenzorg in 2017 en 2018

Gebruik Elektronisch Cliënt Dossier

De wijzigingen in het gebruik van ECD’s is marginaal dit jaar. In totaal zijn er vijf organisaties in onze onderzoeksgroep gewijzigd van elektronisch dossier, waarvan vier organisaties zijn overgestapt naar Nedap. De top-5 in beide sectoren blijft ongewijzigd. In de gehandicaptenzorg is nu wel sprake van een gedeelde tweede plek door Unit4 en Nedap.

Top 5 ECD's gehandicaptenzorg

  1. De Heer Software
  2. Nedap
  3. Unit4
  4. PinkRoccade
  5. Adapcare

 

Verdeling marktaandeel ECD gehandicaptenzorg

Top 5 ECD's ouderenzorg

  1. Nedap
  2. PinkRoccade
  3. Ecare
  4. Unit4
  5. Cormel IT Services

 

Marktaandeel ECD-leveranciers ouderenzorg

Totale marktverdeling

De totale marktverdeling van de ECD’s in de gehandicaptenzorg:

 ECD verdeling gehandicaptenzorg

De totale marktverdeling van de ECD’s in de ouderenzorg:

ECD verdeling ouderenzorg

Zorginnovatiemiddag

Wilt u meer weten over dit thema? Meld u dan aan voor de zorginnovatiemiddag waarin wij dit jaar als thema ‘de zorg omarmt ICT’ aan u presenteren met drie mooie praktijkverhalen door medewerkers en cliënten. Op deze middag presenteren tevens 24 leveranciers hun oplossing en innovaties op het gebied van zorginnovatie.


Download het ECD-onderzoek 2018 van M&I/PartnersTerug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Digitaal contact met cliënten. We zijn er vorig jaar massaal gebruik van gaan maken. Maar hoe reageren cliënten daarop? En hoe is dat voor medewerkers, familie en mantelzorgers? Wat kunnen we leren van Digicontact, die al jaren geleden is gestart met digitaal contact tussen begeleiders en cliënten? Fabienne Eurlings gaat in gesprek met Sabine de Rooij (begeleider DigiContact van Stichting Philadelphia Zorg) en Wil Fred Mutsaerts (cliëntenraad SWZ en mantelzorger/familie).

Lees verder