Star-shl live met uniek PACS-systeem

Recent is een uniek PACS-project live gegaan bij het eerstelijns dagnostisch centrum star-shl. Sjoerd Heijnders en Antoon van Luxemburg van M&I/Partners hebben star-shl geadviseerd bij de visievorming en selectie van een webbased beeldmanagement oplossing. In de rol van projectleider hebben zij de nieuwe PACS-informatiesystemen binnen star-shl geïmplementeerd.

Recent is een uniek PACS-project live gegaan bij het eerstelijns dagnostisch centrum star-shl. Met deze nieuwe ICT-oplossing worden door de eerstelijns aanvragers (huisartsen) aangevraagde onderzoeken (MRI, Röntgen, Echo, Dexa) door star-shl uitgevoerd en door de medisch specialisten – via een volledig webbased oplossing - in de tweedelijn beoordeeld. Een erg mooie inzet van een ketenoplossing voor verschuiving diagnostiek van de tweede naar de eerste lijn.

Visie op beeldmanagement

Star-shl (de fusieorganisatie van Star-MDC en SHL-Groep) is met 1300 medewerkers en 400 locaties in Zuidwest-Nederland gespecialiseerd in laboratorium-, beeldvormend- en functieonderzoek. Sjoerd Heijnders en Antoon van Luxemburg hebben star-shl geadviseerd bij de visievorming en selectie van een webbased beeldmanagement oplossing. In de rol van projectleider hebben zij de nieuwe PACS-informatiesystemen binnen star-shl geïmplementeerd.

PACS: Meer weten, kiezen, kopen en implementeren

Voor de selectie en implementatie van informatiesystemen heeft M&I/Partners een model ontwikkeld met vier fasen en per fase een aantal gestandaardiseerde methodes. In de eerste fase ‘’meer weten’’ zijn de wensen en eisen in beeld gebracht en is de vertaalslag gemaakt naar de mogelijkheden die de markt biedt. Uit deze fase blijkt dat bij verschillende Nederlandse PACS-leveranciers ziekenhuisbreed beeldmanagement inmiddels is vertaald naar beschikbare PACS-producten. Daarnaast volgt de markt de trend van een ‘’best-of-breed’’ benadering. Tijdens een toelichtende workshop is het Sjoerd en Antoon gelukt draagvlak te creëren en zaken te verduidelijken in deze relatief nieuwe markt. Met het afronden van de eerste fase: “meer weten” zijn Sjoerd en Antoon verder gegaan met de vervolgfases ‘kiezen’, ‘kopen’ en ‘implementeren’. “Door aandacht te besteden aan de visie- en strategievorming en de daarbij behorende informatiearchitectuur, hebben wij helder in kaart gebracht in welke bedrijfs- en informatiseringscontext de nieuwe systemen moeten functioneren” vertelt Sjoerd.

Verbeterde zorg

Star-shl heeft gekozen voor webreporting in combinatie met de VueMotion viewer van Carestream: een volledig online PACS-systeem om beelden van de beeldvormende diagnostiek op te slaan, te laten beoordelen door medisch specialisten en beschikbaar te stellen aan de aanvragers. Hiermee kunnen beoordelaars tijd- en plaatsonafhankelijk onderzoeken beoordelen. Astrid van der Put, bestuurder star-shl: "We stappen over op een nieuw PACS omdat het betere diagnostiek oplevert voor de patiënt. Aan het systeem zijn ook oude beelden en patiëntgegevens toegevoegd, zodat radiologen in het nieuwe PACS verschillende onderzoeken van een patiënt kunnen vergelijken om deze nog beter te kunnen interpreteren.‘’

Opdrachtgever Marian de Jong-Mesch, sectormanager medische diagnostiek, is erg tevreden over de bijdrage van M&I/Partners: "Sjoerd heeft ons met zijn vakinhoudelijke kennis ondersteund en als projectleider een optimaal resultaat neergezet".

Bescherming patiëntgegevens

De bescherming van patiëntgegevens is gewaarborgd in het PACS. De patiënt meldt zich met een doorverwijzing van de huisarts bij een van de diagnostische centra van star-shl. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant/echografist en voorzien van een eerste beoordeling en de beelden worden opgeslagen in het PACS. De medisch specialist werkzaam in een ziekenhuis binnen het werkgebied van  star-shl logt in met een gebruikersnaam en wachtwoord (twee-factor-verificatie) en voegt zijn of haar bevindingen toe. Hierna krijgt de huisarts (aanvrager), via een beveiligde link, een melding dat beeld en beoordeling beschikbaar zijn.

Beeldmanagement en PACS

We kunnen u snel en adequaat ondersteunen bij het vormen van een visie op beeldmanagement of het selecteren en implementeren van een PACS-systeem. Neem voor meer informatie contact op met Sjoerd Heijnders.

Terug naar het overzicht

Gerelateerde cases

Flevoziekenhuis PACS vervanging

Het Flevoziekenhuis is van plan om in 2017 haar RIS (Radiologie Informatie Systeem) én haar PACS (Picture Archiving and Communication System) te vervangen. Sjoerd Heijnders en Gerard Hensels hebben een analyse uitgevoerd gebaseerd op documentatie van en interviews met belangrijke stakeholders.

Lees verder

Ook weten hoeveel uw overheidsorganisatie uitgeeft aan ICT?

Wilt u een onafhankelijk oordeel over uw ICT-organisatie of over de kosten, baten en kwaliteit?

Doe mee met de ICT Benchmark Gemeenten