Zijn informatiearchitecten goede bankovervallers?

Zijn informatiearchitecten goede bankovervallers?


24 november 2020

Bij veel organisaties wordt aan het begin of tijdens een project de vraag gesteld: moeten we nog een projectstartarchitectuur (PSA) maken? Het risico van een projectstartarchitectuurplan is dat het veel te uitgebreid wordt. Jochem van Heek geeft zeven tips voor het opstellen van de projectstartarchitectuur.

Zijn informatiearchitecten goede bankovervallers?

Bij veel organisaties wordt aan het begin of tijdens een project de vraag gesteld: moeten we nog een projectstartarchitectuur (PSA) maken? Voordat het scrabblewoord ‘projectstartarchitectuur’ is geïntroduceerd, is het project vaak al stappen verder. Is dat wel handig? In deze blog maak ik de vergelijking met geweldige klassiekers als Ocean’s 11, The Italian Job, Heat en iets recenter La Casa de Papel. Films en series over bankovervallen. Wat kunnen we leren van de uitgebreide voorbereiding van een overval en hoe zetten we dit concreet in voor een project? 

De vergelijking

De films beginnen allemaal hetzelfde: iemand heeft een gouden idee. Er worden blauwdrukken en maquettes van stal gehaald en er wordt altijd een multidisciplinair team samengesteld: een visionair, een hacker en iemand met vlugge vingers. Een tijdloos concept waar menig bioscoopbezoeker van smult. En vinden we het niet altijd het interessants als aan het eind van de film de mindf*ck wordt uitgelegd? Hoe het team van te voren alle scenario’s voorzag die de kijker niet doorhad. Als we dit in films zo mooi vinden, waarom doen we dit in ICT-projecten dan zo weinig? Iedereen kan een bank of casino binnenlopen, maar weinig mensen lopen weg met een zak geld. Net als dat iedereen een ICT-project kan starten maar niet alle ICT-projecten tot een succesvol einde worden gebracht. Dus wat heb je daar voor nodig? 

Betrek de architect

We nemen als voorbeeld de vervanging van een financieel systeem. Stel je betrekt een informatiearchitect aan het begin van de vervanging van dat financieel systeem. Je maakt diegene dus echt onderdeel van het multidisciplinaire team van overvallers. Nu heeft de architect de rol van uitdenker van alle mogelijkheden én alle beperkingen. Met name bij een agile-team moet de architect bepaalde opties bieden waar het team vervolgens naar eigen inzicht mee aan de slag kan. Werk dus niet alle details uit, maar geef het team een aantal scenario’s mee. Wat betekent dat voor de praktijk?

Waarom een architect zo belangrijk is bij (grote) projecten

In een opdracht bij Meerinzicht (gemeentelijke samenwerking Harderwijk, Ermelo en Zeewolde) werd tijdens een projectoverleg over de Omgevingswet gesproken en over de vergunningsapplicatie die geïmplementeerd zou worden. Het was een SaaS-applicatie waarbij het mogelijk was om gegevens via een cloudomgeving te koppelen met systemen uit de gemeente en gegevens via de gemeentelijke ICT-infrastructuur door te sturen. Een architect aan tafel benoemde meteen dat de gemeenten eigenaar van hun data wilden zijn en zelf in regie willen blijven. Een sterk argument om het binnen de eigen omgeving op te lossen in plaats van bij de klant. Maar zijn hier ook intern de middelen voor? Ik heb toen voorgesteld om samen met de architect een PSA (projectstartarchitectuur) te maken voor het programma Omgevingswet. We gingen dit soort opties afwegen en verder uitwerken. 

Zeven tips voor de projectstartarchitectuur

Het risico van een projectstartarchitectuurplan is dat het veel te uitgebreid wordt. Ik geef zeven tips voor het opstellen van de projectstartarchitectuur.

  1. Maak het concreet en herkenbaar. Gebruik geen vage termen, maar geef direct voor het project aan wat een bepaalde keuze betekent.
  2. Geef diverse scenario’s. Vaak zijn er meerdere wegen naar Rome die goed binnen de architectuur van de organisatie passen. Benoem en deel die keuzes zodat het projectteam en de ontwikkelaars zelf aan de slag kunnen met passende opties.
  3. Hou het simpel. Zorg ervoor dat je op één A4’tje kunt uitleggen waar het project precies om gaat en wat de essentie is. Werk vervolgens die belangrijkste onderdelen eerst uit.
  4. Verdeel de PSA in logische hoofdstukken. Gebruik bijvoorbeeld de verschillende lagen uit de NORA en bewandel een weg door de lagen heen. Vergeet daarnaast informatiebeveiliging, implementatie en beheer niet!
  5. Visualiseer. Laat bij elke laag met een visualisatie zien hoe de nieuwe applicatie binnen de huidige omgeving terecht komt. Waar heeft het impact op. Doet dat pijn? Of biedt het juist kansen? Worden die kansen ook benut?
  6. Belangrijkste principes. Veel architecten grijpen naar architectuurprincipes om een project kaders te geven. Let erop dat je alleen de belangrijkste principes meeneemt die echt impact hebben op het project. Een lijst met 30 principes werkt eerder verlammend dan productief.
  7. Gebruik PowerPoint in plaats van Word. PowerPoint dwingt je om het kort te houden en vooral: te visualiseren. Bovendien kun je een presentatie gemakkelijker verkopen aan je stakeholders dan een Word-document. 

Dit zijn zeven belangrijke punten om in een PSA over na te denken. Projecten tot een succesvol einde brengen hangt uiteraard niet alleen van een PSA af. Zo zijn de verschillende belangen altijd cruciaal. Je kan honderd geweldige ontwerpen maken, maar je komt niet ver als niemand het project enig leven gunt. Een stakeholdersanalyse is dus helemaal geen gek idee om in je PSA mee te nemen. Architectuur gaat juist ook om verbinding.

Meer tips?

Naast tips uit deze blog zijn er natuurlijk nog meer manieren om slim gebruik te maken van PSA’s waarover je uren kunt filosoferen. Heb je een goede tip, laat het dan vooral weten. Ik denk graag mee over slim en effectief gebruik van dit soort hulpmiddelen die vaak toch gezien worden als een ‘verplicht nummertje’, terwijl dit het verschil kan maken tussen een gemiste kans en een succesvolle bankroof.