Digitaal leiderschap creëren in de zorg. Hoe doe je dat?


In de afgelopen 25 jaar bij M&I/Partners heb ik een groot aantal digitaliseringsprojecten en transformaties van dichtbij meegemaakt. Een van de meest inspirerende onderwerpen vind ik digitaal leiderschap. En die leiders hebben drie essenties te brengen: 10% visie, 20% realisme en 70% regie. 

Drie essenties van een digitaal leider 

Visionair 10%
Het begint in alle gevallen met een visie. Je wilt bijvoorbeeld een digitale poli of een papierloos ziekenhuis realiseren, of je hebt plannen voor een revolutionair EPD. Die visie heb je nodig. Een leider zonder visie maakt geen kans.

Realist 20%
Dan komt het realisme als noodzakelijke tegenhanger. Want welk deel van deze visie is haalbaar? Je toetst je visie aan de realiteit en komt tot een werkbare conclusie. Bijvoorbeeld dat volstrekt papierloos werken over drie jaar nog niet mogelijk is, maar over vijf jaar wel. Of dat je nog even moet wachten op bepaalde aanpassingen van je EPD-leverancier. Je hebt dan in feite een haalbare visie geformuleerd. 

Regisseur 70%
Vervolgens komt de uitdaging om de realistische visie ook in de praktijk te implementeren. En daarin toont zich het digitale leiderschap. Soms van één persoon, meestal van een klein team. Voor (digitale) transformatie is invulling van regie van het veranderproces essentieel. 

Vaak heb je met een aantal uitdagingen te maken. Een ervan is een te technische aanpak. Want hoewel EPD-implementaties, papierloze ziekenhuizen en digitale poli’s in naam ICT-trajecten zijn, gaat het vooral om de organisatie. Een andere uitdaging is het bij elkaar brengen van bestuurders met hoge ambities en (soms) beperkte ICT-kennis. Of dokters met hun vaste gewoonten, persoonlijke voorkeuren en soms niet al te grote bereidheid tot veranderen. ICT’ers met hun professionele ervaringen, die niet altijd hebben bijgedragen aan hun arbeidsvreugde. En ook die ene criticus van jouw project, die vaak dwarsligt en altijd kritisch is en die je dus zeker moet opnemen in je team. Iedereen die betrokken is moet uiteindelijk tevreden zijn. 

Drie essenties digitaal leider M&I/Partners

 

Perspectief bieden

Perspectief bieden, daar komt het in alle gevallen op aan. Niet met vage toezeggingen maar met concrete plannen. Dan krijg je zelfs je grootste criticus mee in de transformatie die jou voor ogen staat. 

En lukt je dat niet? Houd dan rekening met de mogelijkheid dat jouw visie toch minder haalbaar was dan je dacht. Denk dan goed na en formuleer je plannen opnieuw. Dat was dan blijkbaar nodig. 

Vragen? Opmerkingen? Eens een kop koffie drinken? Neem contact met mij op.Terug naar het overzicht

Masterclass: ICT in de boardroom in de zorg

 

Als toezichthouder en bestuurder in de zorg is het noodzakelijk de juiste dialoog te voeren over ICT en digitalisering. Meld u aan voor de masterclass 'ICT in de boardroom in de zorg' en krijg in een dag de noodzakelijke kennis, praktische tips en inzichten voor bestuurders en toezichthouders in de zorg. 

Naar de masterclass