AI Monitor Ziekenhuizen 2023


Een meerderheid van de deelnemende ziekenhuizen (64%) is in meer of mindere mate bezig met experimenten en/of implementaties van AI. Dit aantal is in de afgelopen jaren nagenoeg gelijk gebleven. Ruim 60% van de respondenten verwacht dat de werkdruk voor specialisten in meer of mindere mate afneemt door AI. De belangrijkste drijfveer voor een ziekenhuis om AI te implementeren is de afgelopen vijf jaar stabiel gebleven: verbeteren van de kwaliteit van zorg. De betrokkenheid bij en de kennis over AI is gegroeid. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van M&I/Partners naar de stand van AI bij Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd onder 53 vertegenwoordigers van 42 ziekenhuizen. 

Ontdek de 'AI Monitor Ziekenhuizen 2023' resultatenTerug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Deskundigen verwachten dat machines binnen nu en tien jaar het menselijk brein zullen evenaren en misschien zelf overtreffen. Dat brengt veel moois in de zorg. Nieuwe toepassingen van Artificial Intelligence stellen ons dus voor morele dilemma’s. 

Lees verder

AI wordt voornamelijk ingezet als diagnostisch hulpmiddel. Meer ziekenhuizen hebben AI-beleid. Experimenten en kleinschalige implementaties zijn voortgezet. Grootschalige implementatie blijft (vooralsnog) uit. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van M&I/Partners naar de stand van AI bij Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd onder 38 CIO’s en CMIO’s van 30 ziekenhuizen.

Lees verder