Gezondheid is niet statisch maar dynamisch


Een nieuwe definitie van gezondheid. Dat is de ambitieuze taak die onderzoeker Machteld Huber zichzelf heeft gesteld. De oude definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 1948 – ‘Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden’ – voldoet volgens haar niet meer. Het is te hoog gegrepen, daar begint het mee. Want laten we eerlijk zijn: volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden, wie maakt dat nu mee? Ik maar zelden in elk geval, en toch ben ik doorgaans een tevreden mens.

Via-via kwam ik eerder dit jaar met Machteld Huber in contact, en ik was meteen enthousiast over haar plannen. Waarom? Omdat ze verder kijkt. Wat Machteld betreft is gezondheid geen statisch gegeven maar een dynamisch begrip. Natuurlijk heeft het te maken met ziekte en genezing, maar er is meer. Gezondheid hangt samen met veerkracht en met het vermogen zelfstandig te functioneren, ook als er medische problemen zijn. Gezondheid heeft te maken met regie over je ziekteproces. Zo houd je de kwaliteit van je leven op peil, ook als je niet voldoet aan de klassieke WHO-definitie.

Minder last

Stel bijvoorbeeld: je hebt een chronische ziekte, iets wat steeds vaker voorkomt. In de visie van Machteld Huber kan de ziekte constant zijn, maar de gezondheid fluctueren. ‘Als je een slechte diagnose krijgt, ga je eerst onderuit en heb je zorg nodig,’ zei ze onlangs in een interview. ‘Maar wordt de aandoening chronisch, dan krabbel je vaak weer op. De vraag is dan: ga je je invalide voelen, of pas je je aan en leef je je leven verder zonder dat de ziekte overheerst? Dan blijkt er naast die ziekte nog een enorm potentieel aan gezondheid te zijn. Dat kun je versterken, waardoor je steeds minder last van die ziekte hebt.’

Een mooie gedachte, en ik sta daarin niet alleen. Het gezaghebbende British Medical Journal wijdde een omslagverhaal aan Machtelds zoektocht naar een nieuwe definitie van gezondheid. In eigen land kreeg ze van onderzoeksinstituut ZonMw een onderscheiding uitgereikt.

Aan de slag

Nu wij nog, dacht ik toen ik Machteld een tijdje kende. Want laten we wel zijn, positieve gezondheid zonder ICT is in de huidige tijd toch niet meer denkbaar?

Vandaar dat we met Machteld Huber en de mensen van haar Institute for Positive Health aan de slag zijn gegaan. We werken samen aan een innovatieve, individuele webomgeving voor iedereen, die je helpt je eigen potentieel aan gezondheid aan te boren. Door eerst breed te kijken waar je staat als mens en gericht te vragen op welke aspecten je zelf wilt verbeteren. Op die punten worden vervolgens handreikingen gedaan naar geschikte e-healthtoepassingen. Handig voor wie in het huidige oerwoud van dergelijke applicaties zijn weg niet meer zo goed weet te vinden.

Zo geven we ook op elektronische wijze uiting aan de nieuwe frisse wind die door de sector waait. We hebben er zin in, en ik houd u op de hoogte van de voortgang.Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Het is bijzonder te zien wat er in korte tijd op digitaal gebied veranderd en opgezet is. Deze veranderingen waren noodzakelijk want het was en is crisis. Maar wacht niet te lang met het voorbereiden van je organisatie op het einde van de crisis. In mijn dagelijkse praktijk kom ik vijf onderwerpen met betrekking tot digitalisering tegen die op dit moment aandacht vragen met het oog op de toekomst.

Lees verder

Succesvolle digitale transformatie bij gemeenten vraagt digitaal leiderschap. We hebben digitale leiders nodig om hun gemeente mee te nemen in digitale transformatie. Directeuren die weten waar digitalisering over gaat, hierin de koers kunnen bepalen en bewaken. Over welke vaardigheden moet een directeur beschikken om een succesvol digitaal leider te zijn?

Lees verder