Digitaal leiderschap in de zorg doe je zo


Met de CIO van een groot ziekenhuis had ik laatst een opmerkelijk gesprek. Medewerkers van het ziekenhuis hadden deelgenomen aan de masterclass over digitaal leiderschap die ik mocht organiseren. Een van de aanwezige artsen had tegen de CIO gezegd: "Nu begrijp ik waarom je niet elke app die voorbijkomt direct moet installeren en gebruiken."

Het komt inderdaad nog wel eens voor, weet ik uit ervaring, dat de ICT-afdelingen van ziekenhuizen met dergelijke vragen worden geconfronteerd. Een dokter heeft dan bij een congres een nieuwe app gezien en wil dan dat deze direct wordt geïnstalleerd.

Passen in de strategie

In de praktijk werkt dat niet. Apps, en alle andere digitale toepassingen, moeten passen in een bredere strategie van een zorginstelling, anders wordt het een rommeltje. In ziekenhuizen lopen soms tientallen en zelfs honderden innovatieprojecten zonder echt verband. En het merendeel levert weinig op. Het zijn er simpelweg too much.

De oplossing

De oplossing is niet dat er een extra functioneel beheerder wordt aangetrokken, maar dat er vanuit het bestuur wordt gekeken wat zinvol is en wat niet. Wat wil je als ziekenhuis bereiken, en hoeveel inspanningen wil je daarvoor leveren, financieel en wat aantallen medewerkers betreft? Pas als je daar een idee van hebt, weet je of een nieuwe app zinvol is of niet.

Digitaal leiderschap

Digitaal leiderschap, daar draait het allemaal om. In onze masterclass geven we handvatten om dat leiderschap te versnellen en vooral ook te verbreden. Zorgverleners, managers en zorgbestuurders hebben hun eigen verantwoordelijkheid daarin en moeten die ook nemen. Pas dan wordt het digitaal leiderschap echt vanuit de zorg ingevuld en kom je structureel en duurzaam verder.

Meer weten?

Doorpraten? Dat doe ik graag. Neem contact op en ik laat van me horen.Terug naar het overzicht

Masterclass: ICT in de boardroom in de zorg

 

Als toezichthouder en bestuurder in de zorg is het noodzakelijk de juiste dialoog te voeren over ICT en digitalisering. Meld u aan voor de masterclass 'ICT in de boardroom in de zorg' en krijg in een dag de noodzakelijke kennis, praktische tips en inzichten voor bestuurders en toezichthouders in de zorg. 

Naar de masterclass

Gerelateerde publicaties

Jan Houben werkte twee jaar als interim-CIO bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hij vertelt aan collega Antoon van Luxemburg over de manier waarop hij de organisatie van de Informatisering en Automatisering afdeling heeft aangepakt en zijn rol als CIO heeft opgepakt.

Lees verder