De Community rondom De Modelgemeente van start!


6 februari 2024 is vanuit M&I/Partners de community van De Modelgemeente van start gegaan! (www.demodelgemeente.nl). Het was een inspirerende middag met gemeenten als early adopters van dit gedachtengoed.

modelgemeente.png

Op de foto staan de deelnemers die fysiek aanwezig waren: Gemeente Zoetermeer (Wim van Melzen), Gemeente Best (Magda Klomp), Gemeente Scherpenzeel (Jan Schoeman), Gemeente Noordoostpolder (Harry de Graaf) en Gemeente Zevenaar (Rob van Dick). Vanuit M&I/Partners: Pim Freriks en Anouk Kramp. 
 
Daarnaast hebben gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Molenlanden en Bunschoten zich aangemeld om bijgepraat te worden voordat de tweede sessie start. Daar zijn we heel blij mee. 
  
In juni 2023 lanceerde M&I/Partners “De Modelgemeente” op het Congres Overheid 360. Het is een open source website op basis waarvan gemeenten een passend I-portfolio en begroting kunnen samenstellen. De term modelgemeente slaat terug op een “gemiddelde gemeente van 100.000 inwoners”.  
Per gemeentelijk domein worden relevante I-thema’s, wetten en ontwikkelingen kort geduid en met elkaar in verband gebracht. Tevens is hiervoor een begroting opgesteld om te zorgen voor een financiële vertaling.
 
M&I/Partners start de community voor doorontwikkeling, met als doel dat De Modelgemeente actueel, inspirerend en praktisch blijft. Door elk kwartaal nieuwigheden toe te voegen, wordt het bijstellen van I-visie, portfolio’s en begrotingen een natuurlijk proces in de P&C-cyclus van gemeenten.

De deelnemers identificeerden op 6 februari belangrijke thema's voor het komend kwartaal, zoals: 

  • Hoe zetten we herkenbare maatschappelijke opgaven meer in het hart van de digitaliseringagenda? 
  • Hoe vertalen we nieuwe wetgeving naar goede kosten/baten analyses voor gemeenten? 
  • Hoe kunnen we de ICT-begroting van de “Modelgemeente van 100.000 inwoners” schaalbaar maken voor gemeenten van kleinere omvang?
  • Wat voegen we toe over AI? 

De eerste deelnemers zijn wij zeer erkentelijk. Zij staan aan de voorkant van een mooie beweging, waaraan jij ook mee kan doen! Schrijf je in voor een volgende sessie op 23 mei 2024 van 12.30 tot 15.00 uur met lunch.

 

Meld je aan voor de community

 Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

De ICT-kosten per inwoner zijn in 2013 nagenoeg gelijk gebleven en komen uit op € 74,-. 100.000+ gemeenten geven gemiddeld € 19,- per inwoner meer uit dan 100.000- gemeenten en de kosten per werkplek zijn gedaald. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark van M&I/Partners.

Lees verder