Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen gebruikt GenAI


AI Monitor Ziekenhuizen 2024

In 57% van de ziekenhuizen wordt inmiddels gebruik gemaakt van generatieve AI (GenAI), zo blijkt uit de AI Monitor Ziekenhuizen 2024 van M&I/Partners. Denk daarbij aan gespreksverslagen met automatische transcripties, samenvatten van dossiers en genereren van teksten.

Ondertussen is het percentage ziekenhuizen dat aangeeft AI (nog) niet toe te passen (in experimenten of implementaties) gedaald naar 7%. Net als vorig jaar geeft maar één ziekenhuis aan AI op grote schaal te hebben geïmplementeerd.

Waar andere jaren de kwaliteit van zorg als voornaamste drijfveer voor de inzet van AI werd genoemd, staat dit jaar het reduceren van werkdruk als voornaamste drijfveer met 89% stip op één. Dit en andere resultaten zijn te vinden in de 6e editie van de jaarlijkse AI Monitor Ziekenhuizen. Aan deze editie werkten 47 vertegenwoordigers van 43 ziekenhuizen mee.Terug naar het overzicht

CIO-platformbijeenkomst: De uitdagende wereld achter de grote AI-belofte

Woensdag 16 oktober nemen Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit (Vicevoorzitter Raad van Bestuur & Hoogleraar Zorg van de Toekomst bij UMC Groningen), KlaasJan Renema (CIO en klinisch fysicus bij Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Carla Rombouts (manager informatiebeleid bij ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) u mee in hun visie wat AI vraagt van de organisatie, besturing en implementatiebegeleiders.

Aanmelden

Gerelateerde publicaties