AI Monitor Ziekenhuizen: meer ziekenhuizen met AI-beleid


AI wordt voornamelijk ingezet als diagnostisch hulpmiddel. Meer ziekenhuizen hebben AI-beleid. Experimenten en kleinschalige implementaties zijn voortgezet. Grootschalige implementatie blijft (vooralsnog) uit. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van M&I/Partners naar de stand van AI bij Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd onder 38 CIO’s en CMIO’s van 30 ziekenhuizen.

In 2020 werd de druk op de zorg nog verder opgevoerd door de coronacrisis. AI biedt kansen voor de zorg, bijvoorbeeld door de administratieve last te verlagen en de zorg efficiënter in te richten. In het jaarlijks onderzoek naar de stand van zaken van AI bij Nederlandse ziekenhuizen brengt M&I/Partners de ontwikkelingen van AI in de zorg in kaart. 38 CIO’s en CMIO’s van 30 ziekenhuizen hebben meegedaan aan dit onderzoek. 

Belangrijkste resultaten AI Monitor ziekenhuizen 2021

Uit de resultaten blijkt dat er ten opzichte van de AI Monitor editie 2020 bij meer ziekenhuizen beleid is gevormd. In dit beleid zijn strategie, data governance, implementatie en validatie de grootste aandachtspunten. De helft van de ziekenhuizen heeft een (in)formele AI-voortrekker in dienst. AI wordt bij het grootste deel van de ziekenhuizen al ingezet. Bij de ziekenhuizen waar AI wordt ingezet, wordt het voornamelijk ingezet als diagnostisch hulpmiddel. 

Het aantal ziekenhuizen dat experimenteert en/of implementeert is nagenoeg gelijk gebleven vergeleken met 2020. De meeste experimenten en implementaties vinden plaats op de afdeling radiologie op het gebied van beeldvorming. De respondenten hebben op korte termijn de hoogste verwachting van beslisondersteuning, beeldherkenning en patroonherkenning. Op lange termijn komen daar natural language processing en process mining bij. 

Het verbeteren van kwaliteit van de zorg, innoveren en verlagen zorgkosten zijn de belangrijkste drijfveren voor ziekenhuizen om met AI aan de slag te gaan. (Gebruikers)acceptatie, validatie, kosten en implementatie / integratie zijn grootste aandachtspunten met betrekking tot de inzet van AI in de zorg. 

Ontdek de resultaten van het jaarlijks AI-onderzoek van M&I/PartnersTerug naar het overzicht

Wilt u aan de slag met succesvolle AI-implementatie binnen uw organisatie?

Ga naar de AI-Routekaart

Gerelateerde publicaties

De publieke sector staat voor stevige maatschappelijke opgaven. Burgers verwachten transparantie en een toegankelijke en veilige digitale dienstverlening van de overheid. Artificial Intelligence biedt kansen voor de maatschappij en de economie. Maar artificial intelligence komt ook met uitdagingen. Enri Leufkens vertelt over de mogelijkheden, kritische aandachtspunten en geeft tips voor een effectieve AI-aanpak.

Lees verder

Artificial Intelligence is een enorme hype. Het lijkt dat er elke dag weer nieuwe termen en woorden bijkomen. Wat is nou zin en wat is onzin? Welke AI-termen zou je nou wél moeten onthouden? M&I/Partners gaf tijdens de AI Bullshit Bingo antwoord op deze vragen.

Lees verder