AI Monitor Ziekenhuizen: meer ziekenhuizen met AI-beleid


AI wordt voornamelijk ingezet als diagnostisch hulpmiddel. Meer ziekenhuizen hebben AI-beleid. Experimenten en kleinschalige implementaties zijn voortgezet. Grootschalige implementatie blijft (vooralsnog) uit. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van M&I/Partners naar de stand van AI bij Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd onder 38 CIO’s en CMIO’s van 30 ziekenhuizen.

In 2020 werd de druk op de zorg nog verder opgevoerd door de coronacrisis. AI biedt kansen voor de zorg, bijvoorbeeld door de administratieve last te verlagen en de zorg efficiënter in te richten. In het jaarlijks onderzoek naar de stand van zaken van AI bij Nederlandse ziekenhuizen brengt M&I/Partners de ontwikkelingen van AI in de zorg in kaart. 38 CIO’s en CMIO’s van 30 ziekenhuizen hebben meegedaan aan dit onderzoek. 

Belangrijkste resultaten AI Monitor ziekenhuizen 2021

Uit de resultaten blijkt dat er ten opzichte van de AI Monitor editie 2020 bij meer ziekenhuizen beleid is gevormd. In dit beleid zijn strategie, data governance, implementatie en validatie de grootste aandachtspunten. De helft van de ziekenhuizen heeft een (in)formele AI-voortrekker in dienst. AI wordt bij het grootste deel van de ziekenhuizen al ingezet. Bij de ziekenhuizen waar AI wordt ingezet, wordt het voornamelijk ingezet als diagnostisch hulpmiddel. 

Het aantal ziekenhuizen dat experimenteert en/of implementeert is nagenoeg gelijk gebleven vergeleken met 2020. De meeste experimenten en implementaties vinden plaats op de afdeling radiologie op het gebied van beeldvorming. De respondenten hebben op korte termijn de hoogste verwachting van beslisondersteuning, beeldherkenning en patroonherkenning. Op lange termijn komen daar natural language processing en process mining bij. 

Het verbeteren van kwaliteit van de zorg, innoveren en verlagen zorgkosten zijn de belangrijkste drijfveren voor ziekenhuizen om met AI aan de slag te gaan. (Gebruikers)acceptatie, validatie, kosten en implementatie / integratie zijn grootste aandachtspunten met betrekking tot de inzet van AI in de zorg. 

Ontdek de resultaten van het jaarlijks AI-onderzoek van M&I/PartnersTerug naar het overzicht

Wilt u aan de slag met succesvolle AI-implementatie binnen uw organisatie?

Ga naar de AI-Routekaart

Gerelateerde publicaties

De inzet van Artificial Intelligence kan een antwoord bieden op de uitdagingen in de gezondheidszorg. Zo moet de zorg kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar blijven. Veel ziekenhuizen staan aan de vooravond van de adoptie van AI-technologie. Wat zijn de best practices? Uit onderzoek van M&I/Partners blijkt dat zes dominante factoren het succes bepalen van een AI-implementatie.

Lees verder

De uitbraak van Covid-19 stelt de capaciteit van ons zorgstelsel op de proef. Ook zorgt deze situatie dat AI-initiatieven in een stroomversnelling raken. Wat betekent dit voor de rol van radiologen en hoe worden AI-initiatieven naar de klinische praktijk gebracht? Erik Ranschaert, MD, PhD van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en Chris Peters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis deelden hun ervaringen tijdens het webinar 'AI in de radiologie'. Laat uw gegevens achter en krijg toegang tot het webinar 'AI in de radiologie'.

Lees verder