De zin en onzin van AI


Artificial Intelligence is een enorme hype. Het lijkt dat er elke dag weer nieuwe termen en woorden bijkomen. Wat is nou zin en wat is onzin? Welke AI-termen zou je nou wél moeten onthouden? M&I/Partners gaf tijdens de AI Bullshit Bingo antwoord op deze vragen.

Op 16 maart 2022 organiseerde M&I/Partners de AI Bullshit Bingo. Deelnemers aan de AI-Bingo, vanuit verschillende zorg- en overheidinstellingen, hadden diverse AI-termen ingezonden die hen stiekem niets zeiden. Uit deze inzendingen hebben wij zestien AI-termen genomineerd en geplaatst op de bingokaart. Tijdens de AI Bullshit Bingo vertaalden wij deze buzzwords naar de nuchtere praktijk. Welke relevante ontwikkelingen bieden kansen voor de zorg en overheid? Welke AI-termen zou je nou wél moeten onthouden? Of welke klinken vooral heel spannend maar kun je ook weer snel vergeten? 

Kijk de AI-Bingo hier terug

Zestien AI-termen

Vanuit de inzendingen werden zestien AI-termen en buzzwords genomineerd voor de AI Bullshit Bingo Award. Dat waren: Robotic Process Automation, Natural Language Processing, Low-code/no-code AI, Waardevolle AI, Machine Learning en Deep Learning, Synthetic AI, Ethische AI, Autonome AI, Deep Fake, Mensgerichte AI, Reinforcement Learning, Symbiotic AI, Transcendent AI, Explainable AI, Internet of Things en Super Intelligence.

En de AI Bullshit Bingo Award 2022 gaat naar…

De jury – bestaande uit de online deelnemers van de bingo – liet haar stem duidelijk horen. De meeste stemmen gingen naar Synthetic AI. Synthetic AI is volgens Gartner een vorm van AI die niet per se menselijk gedrag en denken probeert te imiteren, maar het is een “échte, eigen vorm van intelligentie”.

Volgens ons is synthetic een ander woord voor kunstmatig, wat zich vertaalt naar artificial. Dan hebben we het dus over Artificial Artificial Intelligence en dat vinden wij overbodig.

Op de tweede plaats stond de term Super Intelligence. Dat gaat over het idee dat AI de mens op alle vlakken voorbij gaat en gaat overheersen. AI als terminator. Er zijn mensen die ons waarschuwen voor de heerschappij van AI. Diezelfde mensen roepen al acht jaar op rij dat “volgend jaar” de zelfrijdende auto écht volledig autonoom zal zijn. Het loopt nog niet zo’n vaart. Wat ons betreft moeten we ons maar eerst druk maken over hoe we AI vóór ons kunnen laten werken in plaats van dat AI ons ooit zal overheersen.

De ingevulde bingokaart vat onze bevindingen samen. Bent u benieuwd naar de resultaten van de ingevulde bingokoaart? Kijk de AI-Bingo hier terug >

AI-bingokaart

Begin klein

Er is behoorlijk wat buzz en ook wat bull in de bestaande AI-terminologie. Toch zien wij veel potentie in het toepassen van AI in de publieke sector. Onder de motorkap is veel AI oude statistiek in een nieuw, hip jasje. Wees alert op het gebruik van allerlei buzzwords en laat het vooral ook niet meer lijken dan het in werkelijkheid is. Er zijn verschillende mogelijkheden om klein te beginnen met AI. De eerste stappen om met AI te experimenteren, of juist om het van experiment te laten uitgroeien tot waardevolle toevoeging voor processen, organisatie en patiënten/burgers, hoeven niet zo ingewikkeld te zijn.

Ook aan de slag met AI?

AI-Routekaart

Ethische Validatie van AlgoritmenTerug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

De publieke sector staat voor stevige maatschappelijke opgaven. Burgers verwachten transparantie en een toegankelijke en veilige digitale dienstverlening van de overheid. Artificial Intelligence biedt kansen voor de maatschappij en de economie. Maar artificial intelligence komt ook met uitdagingen. Enri Leufkens vertelt over de mogelijkheden, kritische aandachtspunten en geeft tips voor een effectieve AI-aanpak.

Lees verder