Regel het met elkaar

Regel het met elkaar


03 januari 2018

Niet iedereen heeft het in de gaten, maar de schaalvergroting in de ziekenhuiswereld leidt ook tot een groei van de afdelingen die zich bezighouden met informatievoorziening. Tel je alle medewerkers bij elkaar op met taken op het gebied van ICT en proces- en informatiemanagement, dan kom je voor een kleinere zorginstelling al gauw op vele tientallen en voor grotere ziekenhuizen soms zelfs op enige honderden professionals.

In mijn vorige blog schreef ik dat leiderschap in het digitale tijdperk vraagt om een nieuwe inrichting van de organisatie. De alomtegenwoordige beschikbaarheid van informatie brengt een nieuwe manier van werken met zich mee. Minder hiërarchisch en met meer ruimte voor zelfsturende teams bijvoorbeeld, en meer gericht op de integratie van zorg en techniek.

Ideale wereld

Maar het feit dat de betreffende afdelingen zo snel groeien, is nog een extra reden om de inrichting ervan eens goed onder de loep te houden. Want hoe groter de afdeling, hoe meer kans dat je als zorgverlener van het kastje naar de muur wordt gestuurd. In een ideale wereld – en daar streven we ook in de zorg-ICT naar – heb je als klant één contactpersoon. Als je huis wordt verbouwd, moet het mobiele nummer van de aannemer voldoende zijn. Als je vragen hebt over de ICT in je ziekenhuis, dan geldt hetzelfde.

Daarbij is er natuurlijk wel onderscheid tussen een simpele vraag over de werking van je EPD en de veel bredere wens om de beste zorg te verlenen met alle mogelijkheden die state-of-the-art informatievoorziening biedt.

Beheer en onderhoud

Om met dat eerste te beginnen: beheer en onderhoud blijven ook in een nieuwe constellatie belangrijke taken. ICT brengt veel praktische werkzaamheden met zich mee. Nieuwe releases moeten worden uitgevoerd, vragen van gebruikers beantwoord, kleinere en grotere problemen verholpen, en ga zo maar door. Dat alles zo effectief en gebruikersvriendelijk mogelijk.

Over het belang van beheer en onderhoud geen twijfel dus. Maar leiderschap in het digitale tijdperk betekent meer. Dergelijk leiderschap betekent dat je ook vooruitkijkt. Dat je een creatieve oplossing vindt voor nijpende problemen. En structurele oplossingen voor grotere vragen, zoals waar het nu eigenlijk met je ziekenhuis heen moet.

Uit een hand

Om van ICT op deze manier een succes te maken, is integratie een voorwaarde. Integratie van ICT’ers en zorgverleners, maar ook integratie van de afdeling ICT zelf. Die afdeling moet niet langer bestaan uit mensen die dingen bedenken en mensen die dingen uitvoeren. Het moet in één hand komen.

Regel het met elkaar! Dat is mijn devies. Maar dat vraagt natuurlijk sturing. Van de afdeling ICT wordt meer gevraagd dan voorheen. Oude taken moeten worden vervuld, terwijl nieuwe opgaven wachten. Er valt een wereld te winnen, maar dat gaat niet vanzelf.

De CIO speelt daarin een centrale rol. Wat betekent dat voor de eisen die aan deze functie worden gesteld? Daarover meer in het laatste deel van dit vierluik.


Meer over leiderschap in het digitale tijdperk
Digitaliseren is inmiddels normaal. Maar waar begint u en welke keuzes maakt u?Wij adviseren en begeleiden u bij het ontwikkelen van een digitale strategie en dienstverlening!

Ontdek hoe het digitaal anders kan
M&I/Partners gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van deze website, geeft u akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Sluit deze melding