Werken onder architectuur

Algemene ontwikkelingen


Het gemeentelijke informatielandschap is complex, waardoor vernieuwing, grip krijgen op eigen gegevens en voldoen aan privacywetgeving steeds moeilijker worden. De Modelgemeente zet in op het werken onder architectuur om daarmee de ICT-wendbaarheid te kunnen waarborgen met behoud van functionaliteit en kwaliteit. 

De Modelgemeente zet in op Common Ground als architectuurprincipe waardoor gegevens eenmalig vastgelegd en opgevraagd worden op moment van gebruik bij de bron. De regie op gegevens voor onze inwoners is georganiseerd. De Modelgemeente maakt hiervoor maximaal gebruik van standaarden, waaronder informatiemodellen. Tenslotte maken we gebruik van losse functionele componenten en gestandaardiseerde interfaces (API’s). Common Ground is de hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, waarbij de gegevenslaag gescheiden wordt van de functionaliteit. Door te sturen op deze scheiding van data en functionaliteit, zullen leveranciers hun bestaande pakketten aanpassen, hetgeen het aanbod op de softwaremarkt verandert. 

De Modelgemeente heeft die kennis en vaardigheden niet allemaal zelf in huis, dus zoekt de samenwerking met andere gemeenten en delen de capaciteit en de investeringen.

 

ICT-begroting Werken onder architectuur

2 fte architect (schaal 12)

Opleiding 2 informatiemanagers als architect

Software voor architectuur

€ 200.000 per jaar

€ 25.000 eenmalig

€ 25.000 per jaar


Toelichting ICT-begroting
Het werken onder architectuur vraagt om de inzet van ‘enterprise architecten’. Het werken onder architectuur vraagt in de Modelgemeente geen grote veranderingen anders dan organisatorisch en specialistische kennis bij enkele informatiemanagers wat met opleiding goed te doen is. Daarnaast is er gespecialiseerde software gewenst om de informatiearchitectuur te  beheren en wijzigingen te bewaken. Daarnaast heeft de Modelgemeente de rol van de architect in verschillende ICT-processen structureel geborgd zoals in het portfolioproces.

 

Terug naar de ModelgemeenteWil jij bijdragen aan een betere zorg en overheid?

 

Ontdek jouw mogelijkheden bij M&I/Partners. Samen maken we het verschil en bouwen we aan maatschappelijke oplossingen die mensen écht vooruithelpen.

Ontdek jouw carrièremogelijkheden