Digitaal leiderschap gaat over het (h)erkennen van de mogelijkheden die digitalisering voor de lokale samenleving biedt en de slagkracht om die kansen ook te benutten. In een wereld die steeds digitaler wordt zal de Raad steeds meer aspecten van (digitale) technologie raken. De uitdaging voor de Raad is om te controleren dat digitale dienstverlening ten dienste staat van de inwoners en dat het niet tot uitsluiting leidt van minder digivaardige burgers, maar dat fundamentele rechten voorop staan.
Om de raad in staat te stellen om op te treden namens deze uitgangspunten dient de positie van de raad versterkt te worden op de volgende vier thema's:
- Bewustwording: zodat breed erkend wordt dat digitalisering niet alleen bij incidentenbestrijding blijft;
- Samenwerking en kennisdeling: waarbij toegang tot experts, lokale organisaties en andere overheden wordt gefaciliteerd en waarmee de kennis en best practices rondom digitale vraagstukken wordt vergroot;
- Betrokkenheid van inwoners en bedrijven door participatie;
- Actieve monitoring middels evaluatie en meetinstrumenten voor digitale volwassenheid.
De Modelgemeente investeert in een versterkte kritische positie van de raad ten aanzien van digitale dienstverlening. Informatiemanagement draagt hier actief aan bij. Onder andere door een opleidingsprogramma aan te bieden voor raadsleden die zich willen specialiseren in digitalisering. Maar ook door kennisdelingsbijeenkomsten met experts en andere overheden en gebruik te maken van participatietools om participatie voor inwoners en bedrijven te faciliteren.
ICT-begroting Digitaal Leiderschap van de raad
Opleidingsprogramma Digitaal Leiderschap |
€ 40.000 |
Awareness en kennisdeling |
€ 50.000 eenmalig |