Data als drijfveer: impact maken met data en AI binnen overheid en zorg

20 november 2024 - 15:00 - 20 november 2024 - 19:00
Zeist

Als Chief Data Officer (CDO)/manager BI staat u voor een enorme uitdaging: hoe zet u data om in waarde voor uw organisatie? Hoewel de potentie van datagedreven werken enorm is, lopen CDO’s vaak tegen dezelfde obstakels aan: versnipperde datastromen, complexe wet- en regelgeving, en de balans tussen innovatie en veiligheid. Deze obstakels maken het moeilijk om echt verschil te kunnen maken. Maar juist in deze uitdagingen schuilen de grootste kansen. Door data slim in te zetten kunt u niet alleen processen verbeteren, maar ook waardevolle innovaties aanjagen die de zorgkwaliteit verhogen en overheidsdiensten efficiënter maken. 

Tijdens deze CDO-bijeenkomst, voor zowel zorg als overheid, verkenden we hoe de rol van data in organisaties versterkt kan worden, hoe de barrières doorbroken kunnen worden en hoe een volgende stap gezet kan worden naar een toekomst waarin data en AI het verschil maken voor zorg en overheid. Hier kunt u het dagverslag lezen. 

CDO-evenement

Dagverslag

De bijeenkomst begon met een opvallend feit: geen collega's met de functienaam CDO in de zaal. Dit bracht de vraag naar voren of de rol van CDO’s onmisbaar is of dat andere functies dit kunnen oppakken. Met humor en scherpe observaties werd een reflectieve toon gezet. De sprekers, Robert Veen (Erasmus MC) en Marcel Thaens (Provincie Noord-Brabant), deelden hun ervaringen en zorgden voor genoeg stof tot nadenken.

Robert Veen: Hoe organiseer je datagedreven werken?

Robert schetste de uitdagingen binnen Erasmus MC, waar 80% van de data ongestructureerd wordt opgeslagen. Wat doe je met al die ongestructureerde patiëntgegevens? Een belangrijke vraag die leidde tot discussie. Hij benadrukte het belang van draagvlak: in een complexe organisatie werkt niets zonder samenwerking. Bij Erasmus MC zorgde een breed samengestelde stuurgroep voor verbinding tussen disciplines. Het opzetten van portfoliomanagement gaf overzicht en hielp bij compliance.

Een opvallende opmerking van Robert: “We wilden data in beweging krijgen, maar dat bracht ook nieuwe uitdagingen, zoals transparantie en kosten.” Zijn presentatie liet zien hoe een solide basis en heldere structuur onmisbaar zijn voor datagedreven innovaties.

Marcel Thaens: Data in de politieke arena

Marcel vertelde over stikstofproblematiek en hoe data hierbij kan helpen – of juist voor discussie zorgt. Hij introduceerde Sammie, een virtuele collega, getraind op het thema stikstofdata. Zijn voorbeelden lieten zien hoe politiek en data elkaar beïnvloeden. Bij een casus bleken provincies verschillende definities van een stal te hanteren. Dit maakte de kaarten en data totaal onvergelijkbaar. “Data lijkt objectief, maar aan de basis ligt altijd een politieke keuze,” aldus Marcel.

Een belangrijke les: visualisaties kunnen data tot leven brengen en overtuigen, maar verkeerde beelden kunnen ook een eigen leven gaan leiden. Daarom is het cruciaal om goed na te denken over de boodschap die je met data wil overbrengen.

Discussie en inzichten

De stellingen leidden tot interessante gesprekken. Bij de stelling “Realiseren van een goede inbedding van datagedreven werken is voor een CDO belangrijker dan het stimuleren en faciliteren van innovaties” waren de meeste aanwezigen het eens: data moet leiden tot betere beslissingen, niet alleen maar inzichten. Tegelijkertijd wees Marcel erop dat zonder governance experimenten kunnen ontsporen.

Bij de stelling “Bij datagedreven werken is het belangrijker om professionals te trainen in beslissen onder onzekerheid dan het bereiken van 100% databetrouwbaarheid" werd benadrukt dat professionals moeten leren omgaan met onzekerheid en dat 100% databetrouwbaarheid niet te halen is. Eén van de aanwezigen bracht in: “De feiten hoeven niet altijd te kloppen; een consistente trend is vaak genoeg.” Het gesprek maakte duidelijk dat transparantie en consistentie belangrijker zijn dan perfectie.

Conclusie

De bijeenkomst bood waardevolle inzichten en prikkelde tot reflectie. Zowel Robert als Marcel benadrukten dat datagedreven werken een zoektocht is. Het vraagt om experimenteren, leren van fouten en scherp blijven op ethiek. Eén ding werd duidelijk: het benutten van data kan grote impact maken, maar alleen als je oog houdt voor de context en samenwerking.


Naar het overzicht