Als Chief Data Officer (CDO)/manager BI staat u voor een enorme uitdaging: hoe zet u data om in waarde voor uw organisatie? Hoewel de potentie van datagedreven werken enorm is, lopen CDO’s vaak tegen dezelfde obstakels aan. Versnipperde datastromen, complexe wet- en regelgeving, en de balans tussen innovatie en veiligheid maken het moeilijk om echt verschil te kunnen maken. Maar juist in deze uitdagingen schuilen de grootste kansen. Door data slim in te zetten kunt u niet alleen processen verbeteren, maar ook waardevolle innovaties aanjagen die de zorgkwaliteit verhogen en overheidsdiensten efficiënter maken.
Tijdens deze CDO bijeenkomst voor zowel zorg als overheid willen we samen met u verkennen hoe u als CDO de rol van data in uw organisatie kan versterken, de barrières kunt doorbreken en de volgende stap kunt zetten naar een toekomst waarin data en AI het verschil maken voor zorg en overheid. Schuif woensdag 20 november aan en deel uw ervaringen met ons en elkaar.
Sprekers
Robert Veen, CDO/CSIO bij Erasmus MC, en Marcel Thaens, CIO bij Provincie Noord-Brabant, nemen u mee in hun ervaringen en best practices binnen hun organisatie op het gebied van datagedreven werken. Na hun inspirerende verhalen gaan we in subgroepen uiteen om gezamenlijk het onderwerp 'impact maken met data' verder te verkennen en te verdiepen.
Robert Veen, CDO/CSIO bij Erasmus MC
Titel: Praktijkgerichte data-aanpak vanuit een duidelijk doel
In de afgelopen tien jaar is wetenschappelijkonderzoek met zorgdata aanzienlijk veranderd, waarbij directe toegang tot deze data een steeds prominentere rol is gaan spelen. Voor het Erasmus MC was het daarom van strategisch belang om een organisatiebrede onderzoeksinfrastructuur te realiseren.
Tijdens het CDO-platform neemt Robert Veen ons mee in zijn ervaring als programmamanager binnen het Erasmus MC, waar hij betrokken was bij de digitalisering van het onderzoeksdomein. Een van de uitdagingen was het vinden van de juiste balans tussen de autonomie van de onderzoekers en de strategische belangen van de organisatie. Het programma heeft geleid tot verbetering op verschillende fronten, zoals de implementatie van gedeelde technische infrastructuur, het bevorderen van digitale samenwerking en het benutten van zorgdata voor secundair gebruik. Daarnaast heeft Robert Veen bijgedragen aan de ontwikkeling van data stewardship, het formuleren van beleid rondom onderzoeksdata, en het opstellen van een visie op data governance, informatiebeveiliging en privacy (AVG).
Tijdens zijn presentatie deelt hij tips en trucs, maar gaat hij ook in op de uitdagingen en obstakels die hij onderweg is tegengekomen. Hij benadrukt onder meer de wederzijdse afhankelijkheid tussen een data-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek, AI en reguliere business intelligence. Zijn belangrijkste advies: begin altijd met een scherp geformuleerde visie.
Robert Veen is programmamanager en CSIO (Chief Science Information Officer) bij het Erasmus MC. Hij heeft voor verschillende organisaties en in verschillende rollen gewerkt aan de ontwikkeling van gezondheidsdata-infrastructuur voor onderzoek en innovatie. In dat kader is hij momenteel o.a. verantwoordelijk voor de samenwerking met Health-RI en werkt hij aan de recent gestarte ‘Health Research Data Space’ voor het delen van gezondheidsdata voor betere zorg in de regio Rotterdam.
Marcel Thaens, CIO, Provincie Noord-Brabant
Titel: Innovaties op waarde schatten door te experimenteren en ervan te leren: Datagedreven werken en AI in de provincie Noord-Brabant
Data speelt een steeds belangrijkere rol, ook bij provincies. Soms als asset, bijvoorbeeld bij het maken van kaarten met stikstofdeposities, maar ook vanuit pure noodzaak, zoals bij het inzetten van AI voor de afhandeling van complexe WOO-verzoeken of het anonimiseren van documenten. Als voormalig adviseur en hoogleraar ICT en digitale innovatie, schuwt de huidige CIO van de provincie Noord-Brabant het experiment niet.
Hij verwondert zich erover dat de overheid van nature risicomijdend is, terwijl nieuwe technologische ontwikkelingen en uitdagingen zich voortdurend aandienen. Hoe je als overheid met deze ontwikkelingen omgaat, fascineert hem nog steeds. Samen met andere provincie-CIO’s heeft hij de handen ineengeslagen om gezamenlijk de digitale innovaties en uitdagingen op een verantwoorde manier het hoofd te bieden.
Marcel deelt zijn visie met ons: je leert de waarde van nieuwe technologie pas kennen door deze toe te passen. Op die manier ontdek je ook wat er nodig is in je (data)organisatie om hier effectief gebruik van te maken. Door ruimte te geven aan het experiment stel je een organisatie in staat om zich te ontwikkelen en verder te groeien.
Programma
15:00 - 15:30 Ontvangst
15:30 - 15:40 Opening en welkom
15:40 - 16:40 Inzichten uit de praktijk
16:40 - 17:40 In gesprek met elkaar
17:40 - 18:00 Terugkoppeling gesprek en afsluiting
18:00 - 19:00 Napraten onder het genot van een hapje en drankje
Voor wie?
De CDO-bijeenkomst is voor overheid en zorg: CIO's, CDO's en managers BI/AI/Data.
Naar het overzicht