De aangeboden portalen worden nog steeds niet veel door de patiënten gebruikt. M&I/Partners onderzocht opnieuw de stand van zaken rondom het gebruik van patiëntportalen bij de grote geïntegreerde GGZ-instellingen.
Lees verderIn 2014 schreven wij dat de ZIS/EPD-markt in de GGZ op slot zat. Daar lijkt nu, ruim zes jaar later, eindelijk verandering in te komen. De leveranciers Nedap en Adapcare winnen terrein. Dit gaat vooral ten koste van het marktaandeel van PinkRoccade. Welke beweging is er momenteel gaande in de ZIS/EPD-markt binnen de GGZ?
Tot een jaar geleden veranderde de ZIS/EPD markt bij de 26 grote geïntegreerde GGZ-instellingen niet of nauwelijks. PinkRoccade was de onbetwiste marktleider met MijnQuarant. Er zijn wel andere leveranciers, zoals Impulse Info Systems – tegenwoordig Avinty – met USER en NEXUS met XMCare. Hoewel GGZ-instellingen klaagden over hun ZIS/EPD bleven ze toch zitten waar ze zaten. Toch stapte GGNet, altijd een grote PinkRoccade-fan, een paar jaar geleden over naar Impulse Info Systems. Maar inmiddels, anno 2020, is de markt wel degelijk aan het verschuiven.
Marktonderzoek in 2016
In 2016 deed M&I/Partners samen met Lentis een groot onderzoek naar kansrijke ZIS/EPD-leveranciers voor de grote geïntegreerde GGZ-instellingen. Destijds waren er vier grote bekende ZIS/EPD-leveranciers. Naast de drie hierboven vermelde systemen is er ook Chipsoft met HiX. Kansrijke nieuwkomers in de GGZ-markt waren toen Medicore, Nedap, Topicus en Code24. Medicore had al enkele GGZ-instellingen als klant, al zaten daar nog geen grote geïntegreerde GGZ-instellingen bij. Nedap wilde toetreden tot de GGZ, maar had toen nog geen grote klanten in dat marktsegment. Datzelfde gold voor Topicus. Van deze nieuwkomers was Code24 een ‘buitenbeentje’. De organisatie bood geen compleet ZIS/EPD en ambieerde dat ook niet. Wel boden (en bieden) zij een ijzersterk databaseconcept.
Voortgang nieuwkomers
Nedap zette in 2018 de eerste stap op de markt van de grotere GGZ-instellingen door de Viersprong als klant binnen te halen. Sinds 1 januari 2019 werkt de Viersprong met ONS, het Nedap-systeem. En op dit moment zijn Altrecht, Yulius en Reinier van Arkel bezig met het geheel of gedeeltelijk inwisselen van MijnQuarant voor ONS. Altrecht en Yulius willen in 2021 live met Nedap. Dit betekent voor Nedap wel dat ze de nodige aanpassingen moeten doorvoeren in wet- en regelgeving en GGZ-specifieke financieringsstromen.
Ook andere PinkRoccade klanten die al lange tijd ontevreden zijn, hebben overstapplannen en zijn zich aan het oriënteren. Vincent van Gogh is hierin het verst en heeft Adapcare (een nieuwe naam in de GGZ-markt) als leverancier gevonden. Adapcare mag dan een nieuwe naam zijn in de GGZ-markt, in de VVT is Adapcare al jaren een bekende speler. Ze hebben een stabiel marktaandeel en groeien gestaag. Ook twee andere grote geïntegreerde GGZ-instellingen (nu nog PinkRoccade-klanten) zijn met Adapcare in gesprek.
Medicore heeft er de afgelopen jaren veel nieuwe klanten bij gekregen, voornamelijk in de ambulante GGZ. Bij de recent, door de grote geïntegreerde GGZ-instellingen, uitgevoerde leveranciersselecties scoort MC EPD (het pakket van Medicore) ook hoge ogen. Toch kiezen ‘de grote jongens’ vooralsnog niet voor Medicore.
Code24 blijft een belangrijke EPD-leverancier in het segment van de best-of-breed oplossingen. Er wordt dan voornamelijk gebruikgemaakt van de oplossing dossiervoering.
Marktverlies en markt verlaten
Chipsoft, een bekende speler bij de algemene ziekenhuizen, krijgt geen vaste voet aan de grond in de GGZ. Ook Topicus, in 2016 getipt als kansrijke nieuwkomer, lukt het niet haar marktaandeel in de GGZ te vergroten. Topicus neemt afscheid van de GGZ-markt en richt zich nu met het EPD voornamelijk op de infectieziektebestrijding. Dat PinkRoccade nu marktverlies lijdt is niet vreemd. Wel vreemd is dat dit marktverlies zo lang op zich heeft laten wachten. MijnQuarant (gestart in 2009) is immers nooit veel meer geworden dan een nieuwe schil om het zwaar verouderde Psygis pakket.
Het blijft boeiend om te zien hoe een behoorlijk palet aan ECD/EPD leveranciers in stand wordt gehouden, ondanks de beperkte budgetten in de zorgmarkt. Recent hebben de volgende consolidaties plaatsgevonden: Tenzinger heeft als investeringsmaatschappij de oplossingen Cura, Plancare en Medicore (gecombineerd met andere IT-bedrijven) onder één dak gebracht; Gilde Equity Management heeft onder de noemer van Avinty onder andere Nedercare, Impulse, VIR en Karify samengebracht.
Verandering in het ZIS/EPD-landschap
Jarenlang was er nauwelijks verschuiving in het ZIS/EPD-landschap binnen de GGZ, maar daar komt nu verandering in. Nieuwkomers zetten vaste voet aan de grond en anderen verlaten het toneel. We kijken uit naar wat 2021 gaat brengen in het ZIS/EPD-landschap.
Terug naar het overzicht
Maak kennis met
Gerelateerde publicaties
Er wordt nog te weinig rendement behaald met de inzet van online behandelplatformen in de GGZ. Weliswaar beschikt meer dan de helft van de GGZ-behandelaren over een online behandelplatform, maar zij bieden dit weinig aan cliënten aan.
Lees verder