De Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten (NWO-I) zette een cruciale stap in het versterken van de informatiebeveiliging, privacy en kennisveiligheid. Onder leiding van projectleider en collega Bas Beltman initieerde NWO-I een bewustwordingscampagne die gericht is op het bevorderen van veilig omgaan met gevoelige informatie en technologieën binnen haar negen nationale onderzoeksinstituten. Deze instituten, AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON huisvesten samen ongeveer 1.900 medewerkers die de 'kroonjuwelen' van de wetenschappelijke gemeenschap beheren.
Noodzaak van Bewustwording bij NWO-I
Gezien de toenemende dreigingen in de wereld en de verfijnde methoden van cybercriminelen, was het essentieel om de kennis en vaardigheden van de medewerkers te verbeteren. De campagne richtte zich op het verkleinen van menselijke risico's door het bewustzijn te verhogen, de medewerkers te motiveren om de privacyregels strikt na te leven en zorgvuldig om te gaan met het delen van hun unieke kennis en informatie.
Resultaten van de Campagne
Teamleider Informatiemanagement en projecteigenaar Maarten ter Bekke van NWO-I; “De campagne heeft een significante verandering in het bewustzijn en gedrag van de medewerkers teweeg gebracht. Dit heeft geleid tot een eerste vermindering van de risico's voor de organisatie welke overigens nog verder doorgezet kan worden. Bovendien heeft de campagne de samenwerking tussen de instituten op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en kennisveiligheid versterkt, waardoor onze doelstellingen zijn gehaald. De eerste stappen zijn vaak het moeilijkst en deze zijn met hulp van M&I/Partners nu succesvol genomen.”
Strategische Aanpak en Uitvoering
De campagne, die anderhalf jaar gelopen heeft, werd gekenmerkt door een strategische aanpak waarbij Bas Beltman zijn expertise inzette om het project te ondersteunen en te leiden. Een projectgroep bestaande uit leden van diverse disciplines en instituten, en een stuurgroep met instituutsmanagers, werden opgericht om de noodzakelijke coördinatie en afstemming te waarborgen. Deze samenwerking was cruciaal gezien de autonomie van de negen instituten.
Innovatieve Methoden en Structureel Programma binnen NWO-I
Een externe marktpartij werd ingeschakeld voor de ontwikkeling van een interactief leerplatform en het meten van de resultaten. Een initiële nulmeting, uitgevoerd via een vragenlijst en het versturen van phishingmails, stelde het bewustzijnsniveau van de medewerkers vast. Deze gegevens dienden als referentiekader voor de ontwikkeling van e-learning modules op het leerplatform. Als vervolg op de campagne biedt NWO-I nu een structureel programma aan haar (nieuwe) medewerkers aan, gericht op de drie kernthema's van de campagne.
Deze klantcase illustreert hoe NWO-I, met de ondersteuning van onze adviesorganisatie, een belangrijke digitale veiligheidstransformatie heeft doorgemaakt. De bewustwordingscampagne heeft een duurzame impact gecreëerd, waardoor NWO-I en haar instituten nu beter zijn uitgerust om de uitdagingen van de digitale toekomst aan te gaan.
Meer weten over informatiebeveiliging en privacy? Lees er meer over
Terug naar het overzichtMaak kennis met
Gerelateerde cases
Amber Wolf en Jordan Vasseur versterken en ondersteunen MBO Digitaal in de rol van trainee Informatiemanagement, Informatiebeveiliging & Privacy.
Lees verderEen aantal maanden terug kreeg Tobias van Oerle een ambitieuze vraag van GGZ inGeest over 'informatieveiligheid en privacy'. Als programmamanager ging Tobias aan de slag met een visie op privacy. Ontdek de succesvolle lessons learned en tips van behaalde resultaten bij GGZ inGeest!
Lees verderBernhoven maakt werk van informatiebeveiliging om hiermee de patiëntveiligheid en continuïteit van haar bedrijfsvoering nog meer te waarborgen. Simon Does heeft als kwartiermaker informatieveiligheid Bernhoven met raad en daad terzijde gestaan.
Lees verder