De afdeling ICT en het primaire proces komen steeds meer op één kruk te zitten, en dat is best krap. Organisaties proberen zich op deze nieuwe werkelijkheid voor te bereiden.
Lees verderIk doe het zelf, in deze tijden dat we aan huis zijn gekluisterd, steeds vaker: videobellen. Als je daar een beetje handig in wordt, kun je heel veel. Documenten delen, achtergrondinformatie tevoorschijn toveren, een filmpje laten zien en natuurlijk met elkaar praten. En dat laatste op een manier die veel meer omvat dan een ouderwets telefoongesprek. Je ziet elkaar, je reageert op non-verbale signalen, je maakt beter contact en je bent meer bij de les. Kortom, net of je elkaar in het echt ontmoet.
Videobellen in de zorg
Ook in de zorg kan videobellen een grote vlucht nemen. Zeker in een tijd dat zorg op afstand niet langer meer een interessante innovatie is of een mogelijkheid om kosten te besparen, maar bittere noodzaak. Dit omdat mensen simpelweg niet meer de deur uit kunnen of mogen, terwijl ze toch zorg nodig hebben. Of omdat het overleg met collega’s zonder digitaal contact simpelweg niet mogelijk is.
De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel. Beleidsmakers en toezichthouders spelen er gelukkig goed op in. De NZa maakte bijvoorbeeld bekend dat de regels voor consulten worden verruimd. De zorgautoriteit wil voorkomen dat patiënten naar het ziekenhuis komen terwijl dat niet noodzakelijk is, en dus hoeft het eerste consult niet langer meer face-to-face te zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Daar ben ik heel blij mee, want de zorg heeft het nodig.
Maar hoe?
Een online consult kan niet zonder videobellen, maar er is meer mogelijk. Overdracht, MDO, triage, diagnostiek – noem maar op. Maar hoe je dat, en welke toepassing moet je gebruiken? Het aantal mogelijkheden is legio. Skype natuurlijk, en FaceTime, maar ook BeterDichtbij, Microsoft Teams, Google Hangouts en tal van andere toepassingen.
Welke aanbieder of aanbieders passen het beste bij uw zorgorganisatie? Dat kan een lange zoektocht worden als je het allemaal zelf moet uitzoeken. Is het videobellen bedoeld voor één-op-één contact of voor grotere groepen? Wat is het gebruiksgemak? Zijn er koppelingen aan ander zinvolle applicaties mogelijk? Hoe snel kun je de oplossing installeren? Heb je daarvoor een monteur nodig? Zijn er kosten aan verbonden en zo ja, hoeveel?
Met de beslisboom
Bij M&I/Partners begrijpen we dat dit lastig is, zeker omdat u wel andere dingen aan het hoofd heeft. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt, met een beslisboom en antwoorden op veel vragen.
U vindt het overzicht van beeldbeltoepassingen in de zorg en het overzicht van beeldbeltoepassingen voor gemeenten hier. Hopelijk helpt het u om in deze lastige tijden de zorg op peil te houden en deze voor de toekomst wellicht zelfs te verbeteren. Heeft u vragen? Aarzel niet om contact op te nemen.
Terug naar het overzicht
Maak kennis met
Gerelateerde publicaties
Voor de zomer organiseerden wij het minisymposium ‘Let’s talk about Blockchain’. Met ongeveer 30 van onze klanten in de zorg gingen wij in gesprek en stonden wij stil bij de essentie van Blockchain.
Lees verder