Eerder schreven we over de tweesnijdende rol van ICT in de transitie naar een duurzame samenleving, en de wijze waarop ICT-invloed heeft op duurzaamheid van organisaties. We benoemden daarin de aandachtspunten voor organisaties om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Niet alleen organisaties, maar ook jijzelf kan bijdragen aan een duurzaam gebruik van ICT en je CO2-voetafdruk verminderen. In dit artikel delen we vier praktische tips die jij (en je collega's) vandaag nog kan toepassen om op een duurzamere manier gebruik te maken van ICT.
1. Ruim je data regelmatig op
Het feit dat je data 'in de cloud' wordt opgeslagen betekent niet dat het zich letterlijk ‘in de lucht’ bevindt. Fysiek wordt je data elders opgeslagen, bijvoorbeeld in één van de datacenters in de polder bij je in de buurt. Wil je zelf iets doen om te voorkomen dat deze energieslurpende datacenters worden bijgebouwd? Vermijd dan zoveel mogelijk onnodige data-opslag. Ruim daarom regelmatig verzamelde data zoals oude werkbestanden, foto's of je mailbox op.
2. Voorkom een volle mailbox
Naast het regelmatig opruimen van je mailbox kan je ook voorkomen dat je inbox wordt gevuld met e-mails die je niet nodig hebt. Denk maar aan de nieuwsbrieven die je wekelijks ontvangt, niet leest, en (voor altijd) verdwijnen in een mapje. Meld je daarom af voor onnodige nieuwsbrieven of verwijder e-mails direct als ze geen toegevoegde waarde meer hebben.
Draag daarnaast ook bij aan het voorkomen van volle mailboxen bij anderen door:
- Voor het versturen van (reply)e-mails te overwegen of een reactie nodig is en of de juiste (en niet te veel) ontvangers zijn geselecteerd.
- Bijlagen zoveel mogelijk als link naar een gedeeld document te sturen in plaats van als los bestand. Hierdoor wordt de bijlage slechts op één plaats opgeslagen in plaats van in elke inbox. Moet je toch een bestand e-mailen? Comprimeer het dan eerst, waardoor het bestand tot wel 70% kleiner wordt.
3. Koop duurzame ICT-apparaten
Niet alle apparaten, zoals laptops, mobiele telefoons of desktops, zijn even duurzaam. Met name bij de productie van elektronische apparaten komt veel CO2-uitstoot vrij. Daarom is het goed om te kiezen voor een apparaat dat duurzaam wordt geproduceerd of dat een lange verwachte levensduur heeft. Apparaten met een lange levensduur zijn bijvoorbeeld modulaire apparaten, zoals de Fairphone. Modulair betekent dat het (eenvoudig) mogelijk is om bij een defect alleen een kapot onderdeel te vervangen in plaats van het hele apparaat. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten is het vaak lastig in te schatten hoe duurzaam ze zijn. Kijk daarom naar certificeringen zoals TCO, Energy Star Certificering, EPEAT, Ecovadis om een beter inzicht te krijgen in de duurzaamheidskenmerken.
4. Gebruik ChatGPT niet als vervanger van Google
Tegenwoordig gebruiken veel mensen ChatGPT. Maar weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat een zoekopdracht in ChatGPT (heel) veel energie kost. Het continue genereren van nieuwe antwoorden leidt tot een aanzienlijke energieconsumptie, vergelijkbaar met het zetten van 3 tot 300 kopjes thee (bron: ChatGPT zelf). Een zoekopdracht in ChatGPT kost veel meer energie dan een zoekopdracht in Google. Daarom adviseren we: als het antwoord ook te vinden is met een traditionele zoekmachine in plaats van ChatGPT, gebruik dan bij voorkeur een zoekmachine zoals Google.
En nu jij!
Als we spreken over duurzaam gebruik van ICT wordt er vaak gedacht aan het gebruik van groene energie voor servers, al dan niet uitbesteding van clouddiensten, dataminimalisatie en duurzaam devicebeheer op organisatieniveau. Deze oplossingen zijn weliswaar effectief, maar niet eenvoudig te implementeren voor iedereen. We hopen dat bovenstaande tips je inspireren om zelf direct aan de slag te gaan met een duurzamer gebruik van ICT! Mocht dit vragen oproepen aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, want we denken graag met je mee.
Terug naar het overzicht