Ik beschouw het huidige tijdsgewricht als een mooie gelegenheid en aanleiding om organisaties te wijzen op het grote belang en de voordelen van datagedreven werken binnen het beleidsterrein Werk en Inkomen.
Lees verderDe Community van de Modelgemeente (van M&I/Partners) heeft een nieuwe versie gelanceerd (www.demodelgemeente.nl). Afgelopen periode ging de community met elkaar in gesprek over belangrijke I-thema’s binnen gemeenten. Op basis daarvan ontwikkelden of bewerkten ze (nieuwe) thema’s en teksten die vervolgens weer aan de Modelgemeente zijn toegevoegd. Ook de ICT-begroting van de Modelgemeente is hier vervolgens op aangepast.
(Nieuwe) thema’s van de Modelgemeente
Welke rol speelt de Raad in digitaal leiderschap?
Digitaal leiderschap draait om het benutten van de mogelijkheden van digitalisering voor de lokale samenleving en het waarborgen van fundamentele rechten, vooral voor minder digivaardige burgers. De Modelgemeente versterkt de positie van de raad door bewustwording, samenwerking, betrokkenheid van inwoners en bedrijven en actieve monitoring van digitale dienstverlening te bevorderen. Dit gebeurt onder andere via opleidingsprogramma's voor raadsleden, kennisdelingsbijeenkomsten en het gebruik van participatietools.
Wat doet een modelgemeente wel/niet met AI?
Artificiële Intelligentie (AI) biedt aanzienlijke kansen voor gemeentelijke taken, maar brengt ook uitdagingen met zich mee op het gebied van ethiek, transparantie, en privacy. De Modelgemeente volgt de ontwikkelingen nauwgezet, experimenteert met AI-gebruik en zorgt voor bewustwording en voorlichting bij haar medewerkers. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de ethische aspecten en de variërende behoeften per afdeling, terwijl ruimte wordt gegeven voor experimenten en digivaardigheid wordt vergroot.
Wat zijn belangrijke digitale vaardigheden voor een modelgemeente?
De snelle veranderingen in digitalisering beïnvloeden het werk van medewerkers, maar veel gemeenten hebben geen adequate visie of beleid om dit te monitoren of te optimaliseren, mede door een kloof tussen HR en I&A. De Modelgemeente richt zich daarom op digitale fitheid, met aandacht voor digitaal bewustzijn, digitale hygiëne, vaardigheden, persoonlijk kennismanagement en persoonlijke groei met technologie. Door hierin te investeren kunnen medewerkers efficiënter werken en meer werkplezier ervaren.
Wat zijn de uitgangspunten bij het eigenaarschap van applicaties in het gemeentelijk landschap?
De Modelgemeente heeft het eigenaarschap van applicaties logisch en duidelijk belegd, wat essentieel is voor goede samenwerking tussen de eigenaar en de uitvoerder, vaak de I&A-afdeling. Dit helpt om verantwoordelijkheden, mandaten, prioriteiten en risico’s helder te houden en voorkomt verwarring. Het eigenaarschap is gekoppeld aan de proceseigenaar van de applicatie met specifieke regels voor systemen met meerdere belanghebbenden, terwijl de I&A-afdeling altijd technisch eigenaar blijft om bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Hoe is het organiseren, bewaren, archiveren en vernietigen van informatie binnen de modelgemeente ingericht?
De modelgemeente heeft haar informatiemanagement zodanig georganiseerd dat het voldoet aan wet- en regelgeving, zoals de Archiefwet, de Wet open overheid (Woo) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). E-mails die relevante informatie bevatten worden gekoppeld aan zaaksystemen en vakapplicaties. Sleutelfunctionarissen, zoals wethouders, krijgen extra aandacht voor e-mailarchivering. De gemeente investeert in software en trainingen om medewerkers te ondersteunen in het correct beheren en archiveren van e-mails en informatie.
Deze leden van de community leverden hier hun bijdragen aan: Gemeente Zoetermeer (Wim van Melzen), Gemeente Best (Magda Klomp) Gemeente Scherpenzeel (Jan Schoeman); Gemeente Noordoostpolder (Harry de Graaf), Gemeente Zevenaar (Rob van Dick). Arno Witte (Haarlemmermeer) en Hille de Graag (Bunschoten).
De Modelgemeente
In 2023 lanceerde M&I/Partners “De Modelgemeente”. Het is een open source website op basis waarvan gemeenten een passend I-portfolio en begroting kunnen samenstellen. De term modelgemeente slaat terug op een “gemiddelde gemeente van 100.000 inwoners”.
Per gemeentelijk domein worden relevante I-thema’s, wetten en ontwikkelingen kort geduid en met elkaar in verband gebracht. Ook is hierbij een begroting opgesteld om te zorgen voor een financiële vertaling.
M&I/Partners start de Community voor doorontwikkeling van belangrijke I-thema's, met als doel dat de Modelgemeente actueel, inspirerend en praktisch blijft. Door elk kwartaal nieuwigheden toe te voegen wordt het bijstellen van I-visie, portfolio’s en begrotingen een natuurlijk proces in de P&C-cyclus van gemeenten. Schrijf je in voor een volgende sessie!
Terug naar het overzicht
Maak kennis met
Gerelateerde publicaties
De gemiddelde ICT-kosten per inwoner stijgen naar 82 euro. Deze stijging is het gevolg van de toegenomen eisen aan informatiebeveiliging en privacy en de groei van het belang van ICT. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten 2018 van M&I/Partners uitgevoerd bij 39 gemeenten.
Lees verder