Wat doet u als het moeilijk wordt?


Maximaal presteren onder druk, daar weet Robert van der Horst alles van. De aanvoerder van het Nederlands hockeyteam verzorgde onlangs een boeiende presentatie tijdens een bijeenkomst die we hadden georganiseerd voor Chief Information Officers van zorginstellingen, en hij sprak behartenswaardige woorden.

In de kern kwam zijn betoog erop neer dat druk niet altijd het beste in mensen naar boven haalt. Integendeel: kwaliteiten die onder normale omstandigheden in je voordeel spreken, verkeren plotseling in hun tegendeel als de situatie spannend wordt.

Op het hockeyveld betekent dat dat erkende strafcornerspecialisten ineens falen als de winnende treffer moet worden gemaakt. En bij de invoering van ICT-systemen in de zorg betekent dat professionals zich – laat ik me voorzichtig uitdrukken – niet van hun gemakkelijkste kant laten zien bij het naderen van de deadline. Wie normaal gesproken daadkrachtig is, wordt dan ineens autoritair. Wie bij zijn collega’s bekend staat als een rustige man, die belangrijke zaken altijd zorgvuldig van alle kanten bekijkt, wordt ineens een besluiteloze twijfelaar. En wie zichzelf beschouwt als tamelijk gestructureerd en op z’n tijd ook nog wel vindingrijk – in casu uw scribent – dreigt dan ineens een drammerige betweter te worden met wie samenwerken ineens niet meer zo heel eenvoudig is.

Keerzijde van de medaille

Hebben wij daar iets aan, bij de implementatie van een EPD of een ander cruciaal ICT-systeem? Nee, natuurlijk niet. Zo’n keerzijde van de medaille kunnen we missen als kiespijn. We willen juist het beste uit onszelf en onze collega’s halen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Zelfinzicht, daar begint het allemaal mee. Een interessante tool in dat kader, waar ik de afgelopen jaren een aantal malen gebruik van heb mogen maken, is Lumina. Lumina is een methode die deelnemers een persoonlijkheidsprofiel verschaft dat inzicht biedt in ‘normaal’ gedrag en overbelast gedrag, waardoor veel duidelijk wordt over ieders functioneren. En niet alleen dat – Lumina biedt ook een handvat, een taal zo u wilt, om elkaar aan te spreken op de wat minder handige eigenschappen bij die naderende deadline. Zodat mensen die over hetzelfde profiel beschikken niet langer bij elkaar kruipen en de anderen verwijtend aankijken. En zodat mensen die over verschillende profielen beschikken elkaar niet langer in de weg zitten of zelfs schofferen, maar elkaar begrijpen en over het moeilijke punt heen tillen.

CIO 3.0

De CIO van de toekomst, de CIO 3.0, kan eigenlijk niet zonder dergelijke vaardigheden. Want de invoering van een EPD, en een effectief gebruik ervan, is uiteraard een kwestie van techniek, van bits & bytes, maar het is meer dan dat. Het is vooral ook een kwestie van het beste halen uit de mensen die dat EPD implementeren en de mensen die er daarna mee werken. De kwaliteiten en de inzet van al die professionals optimaal benutten, en eventuele onderlinge spanningen en problemen minimaliseren - dat is de taak van de CIO 3.0. En alles wat hem daarbij kan helpen, is naar mijn overtuiging van harte welkom.

PS wilt u meer weten over Lumina? Klik dan hier.Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

De Domtoren in Utrecht staat in de steigers wegens groot onderhoud. Er zijn enkele keuzes gemaakt bij de restauratie van de Dom die in lijn zijn met onze visie op het renoveren van ICT-systemen. Deze visie hebben we ontwikkeld in de praktijk, bij het ondersteunen van renovatieprogramma’s en bij de assurance opdrachten en reviews die we uitvoeren. George Leih geeft zeven lessen voor het beheerst renoveren van ICT-systemen. 

Lees verder

Voor wie er nog niet helemaal van overtuigd is dat ICT en bijkomende technologiën de zorg op z’n kop zet, moet dit verhaal toch wel het laatste duwtje geven. Het digitale tijdperk is begonnen en eindigt ook niet meer.

Lees verder