In het boekjaar 2018 gaven de Nederlandse ziekenhuizen voor het vijfde jaar op rij meer uit aan ICT. De stijging heeft vooral te maken met nieuwe toepassingen van het EPD en het toegankelijk maken van informatie voor patiënten. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen van M&I/Partners.
Lees verderEen patiënt met suikerziekte die voor controle naar de huisarts gaat, en niet naar het ziekenhuis. Een optometrist met een HBO-opleiding die oogcontroles overneemt van een academisch opgeleide oogarts. Medisch specialisten dus die niet langer zoveel mogelijk zelf doen, maar nauw samenwerken met andere zorgverleners in de regio.
Value based healthcare, wordt het genoemd. Dat is niet meer en niet minder dan de zorg goedkoper en beter maken door het simpel te houden. Als een paramedisch zorgverlener dicht bij huis prima werk kan leveren, waarom dan een hele reis naar het ziekenhuis gemaakt? Als chronische patiënten thuis of in het verpleeghuis naar tevredenheid worden verzorgd, waarom dan een afspraak met een medisch specialist? De zorg wordt er heus niet beter van, maar wel duurder. En voor de patiënt is het veel gedoe.
Droom
Het lijkt zo voor de hand te liggen om het op deze manier te doen, maar in de praktijk blijkt het toch lastig. Daarom ben ik enthousiast over het project Droom in het Brabantse ziekenhuis Bernhoven. Want in Bernhoven zijn ze echt bezig met value based healthcare. ‘Droom’, wordt het project genoemd, en het is mogelijk gemaakt dankzij een visionair bestuur en de financiële steun van twee grote zorgverzekeraars.
Hoe doe je dat, de hoeveelheid werk van je medisch specialisten terugdringen? Want daar komt het plan voor een deel op neer. In Bernhoven lag een deel van de oplossing in de arbeidovereenkomst. De maatschappen zijn grotendeels verleden tijd, alle artsen zijn in dienst gegaan van het ziekenhuis. Natuurlijk is dit geen instant oplossing, maar het gaat om het idee, om de richting. En die is goed.
Infrastructuur
Wat zo’n project ook nodig heeft, is een eigen infrastructuur. Gegevens uitwisselen tussen zorgverleners is voor het slagen ervan een voorwaarde. Maar hoe? Door het koppelen van EPD’s, zoals je tegenwoordig steeds vaker ziet? Of ga je een stapje verder?
Bij Droom gaan ze een stapje verder. Straks heeft het ziekenhuis de medische gegevens niet alleen meer in eigen beheer, maar ook beschikbaar in een regionaal platform. Daarmee beschikken niet alleen de betrokken zorginstellingen erover, maar ook de patiënt zelf. Denk daarbij onder meer aan informatie van de huisarts, het ziekenhuis en het laboratorium.
Aan ons de eervolle opdracht om te assisteren bij het ontwerp van deze infrastructuur. We hebben daar wel even voor nodig; een jaar of vijf om precies te zijn. Is dat lang? Het is maar hoe je het bekijkt. Wat mij betreft gaat het om een compleet nieuwe manier van denken. Vijf jaar lijkt me dan niet te veel.
Jan Houben
Terug naar het overzicht