BI-tools in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg


Zorgorganisaties zetten stappen naar datagedreven werken. Door het ruime aanbod aan tools en leveranciers is een keuze niet vanzelfsprekend. Om zorgorganisaties te helpen een passende keuze te maken hebben wij geïnventariseerd welke BI-tools worden gebruikt in de gehandicapten- en ouderenzorg.

Data in de zorg

Data krijgen een steeds belangrijkere rol binnen de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Hiervoor maken zij onder andere keuzes over welke Business Intelligence (BI) tool het beste past bij de wensen en behoefte van de organisatie. Voorbeelden uit de sector zijn Power BI, Tableau en QlikView. Ook staan organisaties voor de vraag in hoeverre zij een eigen tool aanschaffen/inrichten of het afnemen BI-as-a-Service van een externe softwareleverancier. Door het ruime aanbod aan tools en leveranciers vinden veel zorgorganisaties een keuze niet vanzelfsprekend. Dat wordt versterkt door een krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om dataspecialisten.

Dashboard BI-tools

Om zorgorganisaties te helpen een passende keuze te maken hebben wij geïnventariseerd welke BI-tools worden gebruikt in de gehandicapten- en ouderenzorg. Hiervoor hebben wij de top-100 gehandicapten- en de top-100 ouderenzorginstellingen op basis van omzet benaderd. Maar liefst 106 zorginstellingen hebben deelgenomen.

Bekijk het interactieve dashboard BI-tools in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg 2023.

 

Wat valt ons op?

  • Er is enorm veel keuze in BI-tools.
  • Power BI is de meest gebruikte tool. Twee derde van de zorginstellingen heeft hiervoor een leverancier voor aangehaakt.
  • Een kwart heeft meerdere tools in gebruik.
  • Een vijfde heeft geen eigen BI-ontwikkelaars; de meesten (ruim een derde) heeft er één.
  • In de meeste zorginstellingen wordt BI door meer dan 50 medewerkers actief gebruikt.
  • BI geeft met name inzicht in de klassieke onderwerpen productie, financiën en HR op beschrijvend (‘wat is er gebeurd?’) maar soms ook diagnosticerend (‘waarom is het gebeurd?’) niveau op basis van het Gartner Data Analytics volwassenheidsmodel.
  • Een achtste van de zorginstellingen doet enige voorspellingen aan de hand van data. Dat zijn veelal de grotere zorginstellingen. Die instellingen hebben doorgaans vaker een eigen BI-tool en meer BI-ontwikkelaars in dienst.

BI-tools per zorgorganisatie

Wilt u weten welke zorgorganisatie welke BI-tool gebruikt? Download dan onderstaande inventarisatie van de top-100 in de ouderenzorg en de top-100 uit de gehandicaptenzorg.Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Een patiënt ‘plotten’ met behulp van big data. Dat is het doel dat Floor Scheepers, medisch hoofd van de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht, voor ogen heeft. ‘Zodat we kunnen achterhalen welke behandeling het beste bij hem past.’ Floor Scheepers was ‘winnaar’ van onze kosteloze jubileumopdracht.

Lees verder

Veel gemeenten worstelen met het invoeren van datagedreven werken. Een hip onderwerp dat veel potentie heeft en in menig i-Visie en informatiestrategie van gemeenten een thema is. Vanuit de jaarlijkse ICT benchmark gemeenten ziet M&I/Partners dat veel organisaties moeite hebben om een ontwikkelde visie op datagedreven werken te vertalen naar concrete acties en stappen.

Lees verder