Met de inzet van projectleider Thijs Swolfs van M&I/Partners staat de gemeente Dalfsen als een van de eerste gemeenten in Nederland aan de vooravond van implementatie van lokale software die DSO-proof is. Een belangrijke pijler binnen de Omgevingswet is het Digitaal Stelsel Omgevingswet. In Dalfsen wisten ze dat ze daar ‘iets’ mee moesten doen. Wat dat ‘iets’ dan precies was, hadden zij in 2018 nog niet zo heel veel zicht op. Melanie Gils, programmamanager bij de Gemeente Dalfsen vertelt hoe M&I/Partners de gemeente geholpen heeft om de noodzakelijke stappen te nemen en voldoende kennis in de organisatie te beleggen.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
"In Dalfsen wisten we dat we ‘iets’ met Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) moesten doen. Wat dat ‘iets’ dan precies was, daar hadden wij in 2018 niet zo heel veel zicht op. Wel hadden we een plan van aanpak op hoofdlijnen voor het DSO. Maar we wisten eigenlijk nog niet wat het DSO precies voor ons inhield en we hadden ook geen projectleider beschikbaar om de aansluiting van Dalfsen op het DSO te begeleiden.
Met deze achtergrond nodigde ik in oktober 2018 M&I/Partners uit om mij bij te praten over het DSO en alle ontwikkelingen daaromheen. M&I/Partners bleek als geen ander in staat om ons te ondersteunen bij deze uitdagingen. Thijs Swolfs, een gedreven en zeer enthousiaste professional van M&I/Partners, heeft ons als projectleider voor het DSO geholpen om de noodzakelijke stappen te nemen en voldoende kennis in de organisatie te beleggen.
Projectleider met kennis van zaken
Thijs had bij de start een duidelijk beeld en visie waar we als organisatie heen moesten. Omdat de organisatie onvoldoende kennis had, heeft hij veel tijd gestoken in het bijpraten en opleiden van collega’s. Thijs is begonnen met het opstellen van een IST en SOLL overzicht op basis van de architectuurplaat van de software van Dalfsen. Als resultaat ontstond een duidelijk overzicht van de applicaties die we in huis hebben en de applicaties die we nog moesten aanschaffen om klaar te zijn voor het DSO.
Na dit verkregen inzicht zijn de eerste contouren van een plan van aanpak voor de implementatie van het DSO opgesteld. Er is een marktverkenning uitgevoerd naar passende softwareleveranciers die konden voldoen aan onze behoeften met betrekking tot het DSO. Als programmamanager sta je steeds verder van de inhoud af naarmate een project vordert: het wordt steeds specialistischer. Thijs heeft een andere collega, met de juiste expertise, op intensieve manier betrokken bij de uitvoering van de marktverkenning zodat de kennis echt in de organisatie is gebleven.
Interne borging
Er kwam een tijd dat de opdracht van Thijs af liep. Dit maakte dat wij intern op zoek moesten naar een collega die de projectleiding voor de uitvoering voor zijn rekening kon nemen. Door het vele werk wat Thijs heeft geleverd en door voldoende kennis in de organisatie te beleggen kan Arnout Boer deze rol vervullen. Thijs heeft ruim de tijd genomen om Arnout in te werken.
Na de keuze voor een softwareleverancier is voornamelijk tijd gestoken in het maken van verdere afspraken met deze softwareleverancier. Thijs heeft de collega’s van de gemeente Dalfsen hier intensief in meegenomen, zodat zij het vertrouwen kregen om ook zelf de onderhandelingen met de softwareleverancier af te maken. Soms heeft Thijs intern echt moeten trekken om de juiste informatie en eisen vanuit de organisatie boven tafel te krijgen. Knap hoe hij dit toch voor elkaar heeft gekregen, door de juiste vragen te stellen en ook aanhoudend te blijven.
Van afwachten naar voorlopen
Inmiddels zijn we 10 maanden verder en kunnen we stellen dat we wat betreft het DSO meer stappen hebben gezet dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. Onze ambitie voor het DSO was om terughoudend te zijn en qua planning wat achteraan te lopen. Inmiddels zijn we volop betrokken bij regionale Try-outs DSO samen met regiogemeenten, ketenpartners en de VNG. Daarnaast hebben we een Plan van Aanpak voor de implementatie van lokale software dat staat als een huis, hebben we een gedreven en goed lopend projectteam en staan we als een van de eerste gemeenten in Nederland aan de vooravond van implementatie van lokale software die DSO-proof is.
We zijn benieuwd welke uitdagingen het DSO ons nog gaat brengen. Maar wij zijn er, mede dankzij M&I/Partners en diverse collega’s, klaar voor. Dus DSO-LV, we wachten op u!"
Terug naar het overzichtMaak kennis met
Gerelateerde cases
Zaakgericht werken is een breed en veelomvattende transformatie waar veel overheidsorganisaties volop en druk mee bezig zijn en met wisselend succes. Miriam de Best en Kees Mul wisten het project voor de omgevingsdiensten Drenthe en Groningen succesvol af te ronden. Het geheim? Integraal samenwerken, organiseren en als vaardigheid aanleren.
Lees verderDienst Gezondheidzorg Jeugd Zuid Holland Zuid en Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid nemen de ICT-dienstverlening af bij het Shared Service Centrum Drechtsteden. Beide organisaties vroeg zich af in hoeverre de omvang en kwaliteit van de dienstverlening en de prijs die hiervoor berekend wordt door het SCD (nog) marktconform is. Zij schakelden de hulp in van M&I/Partners.
Lees verder