EPD-markt: hoe de dominantie van ChipSoft en Epic ontstond


Op de markt van ziekenhuis-EPD's zijn eigenlijk nog maar twee spelers over: ChipSoft en Epic. Hoe hebben zij dat voor elkaar gekregen? Een reconstructie in Zorgvisie ICT magazine maakt het duidelijk. Inclusief het complete overzicht van alle ziekenhuis-EPD's in Nederland.

ChipSoft is inmiddels de grootste leverancier van nieuwe ziekenhuis-EPD’s in Nederland. Epic komt er direct achteraan. Van de laatste tien implementaties waren er negen van een van deze twee bedrijven. ‘De markt is zo goed als definitief opgedeeld,’ vertelt Jan Houben van adviesbureau M&I/Partners in Zorgvisie ICT magazine.

Een en ander heeft onder meer te maken met de benodigde investeringen. Een ziekenhuis-EPD ontwikkelen kost namelijk veel tijd en dus geld. In een EPD wordt immers niet één proces geautomatiseerd, maar tientallen. ‘Alle specialismen in het ziekenhuis, de OK, de IC en noem maar op,’ legt Jan Houben uit. ‘Een EPD is dus razend complex en de foutentolerantie is laag. Dat vraagt om hoge ontwikkelkosten, en niet alle leveranciers waren bereid deze investeringen te doen.’

Failliet

Ook andere problemen speelden een rol. Zo bleef McKesson teveel gericht op de Amerikaanse markt, was SAP te complex opgebouwd en ging Baan failliet. Van de Nederlandse aanbieders bleef alleen ChipSoft over. ‘Wij zijn opgericht door een Nederlandse arts – mijn vader – en zijn altijd op Nederlandse artsen gericht gebleven,’ zegt CEO Hans Mulder. ‘We ontwikkelen geïntegreerde standaard content voor ieder specialisme en betrekken eindgebruikers nauw bij de verbetering hiervan. Door de input van een grote groep ziekenhuizen te bundelen, profiteren de gebruikers van elkaars expertise en kennis. Bovendien levert het de ziekenhuizen een beheervoordeel op doordat wij innovaties automatisch voor iedereen doorvoeren.’

Mondiaal bedrijf

Waar ChipSoft vooral op de Nederlandse markt is gericht, is Epic wereldwijd EPD-leverancier van 1300 ziekenhuizen. Het systeem wordt door gebruikers en deskundigen als uitgebreider beschouwd als dat van ChipSoft en voorzien van meer mogelijkheden. Maar het vraagt ook meer tijd en aandacht om van al die mogelijkheden gebruik te kunnen maken.
Het feit dat Epic op wereldschaal actief is, speelt een belangrijke rol, aldus Fritz Schmidt, CEO van de Nederlandse vestiging in Den Bosch. ‘Wij zijn een mondiaal bedrijf met één wereldwijde broncode. Dit houdt in dat innovaties uit Denemarken, Finland, de Verenigde Staten of waar dan ook, overal elders worden uitgebracht.’

Geen aandeelhouders

Een overeenkomst tussen ChipSoft en Epic is de juridische status. Geen van beide bedrijven heeft te maken met aandeelhouders die dwars kunnen liggen bij grote investeringen die pas op de langere termijn renderen. Fritz Schmidt: ‘Wij zijn privately owned en kunnen ons dus richten op het leveren van software en onderhouden van relaties, in plaats van op de kwartaalomzet.’ Over de toekomst zeggen de CEO’s van beide bedrijven dat deze ligt in verdere internationalisering en uitbreiding naar de eerste lijn.


Bekijk het complete EPD-overzicht 2018, dat voor Zorgvisie is opgesteld door M&I/Partners.Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Zorgvisie ICT - Steeds meer ziekenhuizen zetten een patiëntenportaal in. Uit onderzoek van M&I/Partners blijkt echter dat maar 25 procent van de patiënten in de ondervraagde ziekenhuizen door de zorgprofessionals wordt verwezen naar het portaal.

Lees verder

De EPD-markt in de GGZ is in 2023 redelijk stabiel gebleven. Nadat vorig jaar diverse GGZ-organisaties van EPD-leverancier zijn gewisseld, was 2023 wat dat betreft een rustig jaar. Avinty en Nedap zijn nog steeds de grootste partijen. Avinty heeft met één zorgorganisatie in de top 50 meer dan Nedap, de marktleiderspositie op Nedap herovert. Binnen deze top-50 wordt ook dit jaar voornamelijk gekozen voor een all-in-one oplossing. Dit blijkt uit het onderzoek van M&I/Partners naar het ZIS/EPD-landschap onder de 50 grootste GGZ-organisaties.

Lees verder