Onder digitale volwassenheid verstaan we het vermogen van een organisatie om nieuwe ICT-mogelijkheden en -ontwikkelingen snel te adopteren en te vertalen naar betere of zelfs nieuwe producten en diensten. Uit onderzoek van onder andere het MIT, een Amerikaans ICT-kennisinstituut, blijkt dat digitaal volwassen organisaties succesvoller zijn in het realiseren van hun strategische doelstellingen. Ook halen ze meer rendement uit ICT-investeringen.
Lees verderHoe digitaal volwassen zijn gemeenten in Nederland? In de jaarlijkse ICT Benchmark Gemeenten meten we sinds 2020 de digitale volwassenheid om de deelnemers inzicht te geven in hun digitale potentieel. Hieruit blijkt dat gemeenten nog maar aan het begin staan van hun digitale transformatie. We onderscheiden drie groepen in het onderzoek naar de digitale volwassenheid van gemeenten.
- Een kopgroep (20%).
- Gemeenten die onderweg zijn (60%).
- Startende gemeenten die zich nog sterk oriënteren op de fysieke dienstverlening (20%).
Het besef van digitaal is het nieuwe normaal is bij de gemeentelijke top nog onvoldoende in de breedte doorgedrongen. Beslissingen over de inzet van ICT worden nog te vaak aan ICT-deskundigen overgelaten. Er zal daarom meer in transformatieve vaardigheden in de organisatie moeten worden geïnvesteerd.
Meer impact maken
We geven concrete handvatten hoe gemeenten impactvolle stappen kunnen zetten om hun digitale potentieel verder te benutten.
Benieuwd naar de resultaten?
Download het rapport 'Digitale transformatie bij gemeenten - De stand van zaken'.
Terug naar het overzicht
Maak kennis met
Gerelateerde publicaties
We leven in een tijd waar ingrijpende digtiale veranderingen plaatsvinden. Digitale middelen maken het steeds meer mogelijk voor patiënten om zelf de regie te nemen. Deze digitalisering heeft grote impact in zorgorganisaties en vraagt veel van bestuur tot zorgmedewerkers.
Lees verder