De afgelopen jaren hebben we kunnen zien hoeveel moeite gemeenten hebben het tempo bij te houden van de ontwikkeling van de informatiesamenleving. En die achterstand lijkt steeds groter te worden. Kunnen gemeenten dit überhaupt wel bijhouden of moeten we het vooral slimmer organiseren?
Lees verderHoe digitaal volwassen zijn gemeenten in Nederland? In de jaarlijkse ICT Benchmark Gemeenten meten we sinds 2020 de digitale volwassenheid om de deelnemers inzicht te geven in hun digitale potentieel. Hieruit blijkt dat gemeenten nog maar aan het begin staan van hun digitale transformatie. We onderscheiden drie groepen in het onderzoek naar de digitale volwassenheid van gemeenten.
- Een kopgroep (20%).
- Gemeenten die onderweg zijn (60%).
- Startende gemeenten die zich nog sterk oriënteren op de fysieke dienstverlening (20%).
Het besef van digitaal is het nieuwe normaal is bij de gemeentelijke top nog onvoldoende in de breedte doorgedrongen. Beslissingen over de inzet van ICT worden nog te vaak aan ICT-deskundigen overgelaten. Er zal daarom meer in transformatieve vaardigheden in de organisatie moeten worden geïnvesteerd.
Meer impact maken
We geven concrete handvatten hoe gemeenten impactvolle stappen kunnen zetten om hun digitale potentieel verder te benutten.
Benieuwd naar de resultaten?
Download het rapport 'Digitale transformatie bij gemeenten - De stand van zaken'.
Terug naar het overzicht
Gerelateerde publicaties
Dat politici in de verkiezingsprogramma’s niet over ICT praten vind ik niet vreemd. Je wilt als politicus een maatschappelijk opgave realiseren en je hebt een beeld hoe dat er uit komt te zien. Laat het nou zo zijn dat elk onderwerp en elke opgave tegenwoordig wel een ICT-component heeft. Om goede beleidskeuzes te maken heb je in ieder geval voldoende kennis nodig van ICT.
Lees verder