Welke waarden horen bij Artificial Intelligence?


De groei van AI verloopt exponentieel. Deskundigen verwachten dat machines binnen nu en tien jaar het menselijk brein kunnen evenaren en misschien zelf overtreffen. Dat schreef ik in mijn vorige Artificial Intelligence blog. Dat zal veel moois brengen, ook in de zorg, maar het levert ook vragen op. Wat bijvoorbeeld te doen met alle inzichten die je op basis van AI verkrijgt? En wie krijgt die inzichten in handen?

Waarschuwingen

Van verschillende kanten klinken waarschuwingen. In het FD zei de Britse jurist Jamie Susskind dat digitale technologieën veel politieker zijn dan wij denken. ‘Ze gaan over informatie en communicatie, en dat is de basis van elk politiek systeem.’

Dit gevaar geldt niet alleen voor de politiek maar ook voor de zorg, oordeelde de Delftse AI-hoogleraar Jeroen van der Hoven in Zorgvisie. Hij noemde het voorbeeld van het Amerikaanse zorgbedrijf Aspire Health. Dit bedrijf achterhaalde op basis van big data op welke termijn zieke patiënten naar verwachting zullen overlijden. Binnen een maand bijvoorbeeld, of binnen een half jaar. Maar als je dat weet, wat doe je daar dan mee? Stoppen met zorg omdat het te duur wordt?

Digitale beslissingondersteuning

En wat denken van digitale beslissingondersteuning op basis van AI? Een keuze voor een bepaalde behandeling is één ding, maar wil je zo’n behandeling wel bij iemand die erg oud is, of terminaal?

Nieuwe toepassingen van AI stellen ons dus voor moreel lastige vragen. En voor een antwoord kunnen we niet om ethiek heen. De econoom Adam Smith, de godfather van de vrije markt, zei het al in de achttiende eeuw: de vrije markt kan ons veel brengen, maar je hebt ook regels en afspraken nodig. Een vrije markt zonder regels en afspraken ontaardt. 

Gewetensvolle houding

Dat gevaar dreigt nu ook met AI in de zorg. Dat vraagt om een gewetensvolle houding. Van overheden, bestuurders, zorgverleners en adviseurs. Dus van ons allemaal. Als we daarin slagen, en kritisch blijven over alle nieuwe ontwikkelingen die zich aandienen, denk ik dat we eruit komen met elkaar. Denkt u dat ook, of juist niet?


Wij trakteren op een AI-opdracht

In 2020 bestaan wij 35 jaar. Deze mijlpaal vieren wij onder andere met het cadeau geven van een opdracht op het gebied van Artificial Intelligence voor een organisatie in de zorg en/of overheid, ter waarde van 600-700 adviesuren (100.000 euro). U kunt uw projectvoorstel tot 1 november 2019 indienen om kans te maken op dit cadeau.



Terug naar het overzicht

Wilt u aan de slag met succesvolle AI-implementatie binnen uw organisatie?

Ga naar de AI-Routekaart

Gerelateerde publicaties

Het tijdperk van AI in organisaties is duidelijk al aangebroken. Er wordt op veel plaatsen volop geëxperimenteerd en AI wordt steeds vaker ook in de praktijk ingezet. Toch zullen organisaties en bedrijven nog een uitdagende weg, zo niet een marathon, moeten afleggen om AI in volle glorie tot wasdom te laten komen. Alleen als je op pad gaat, zul je ervaren of je je doel bereikt.

Lees verder