Mobiele patiëntgastvrijheid bij het AVL

Het Antoni van Leeuwenhoek wil nog beter aansluiten bij de wensen en mogelijkheden voor patiënten. M&I/Partners heeft samen met het AVL een marktverkenning begeleid waarin een gezamenlijke visie is ontwikkeld voor de vervanging van de bedside terminals.

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) heeft een aantal jaren geleden gekozen om de bedside terminals in te zetten voor zowel patiënten als zorgpersoneel. Een bedside terminal is een scherm/display gemonteerd aan een arm, die is bevestigd aan meubilair of de muur. De arm is beweegbaar en kan op verschillende standen boven het bed gehangen worden. Op de bedside terminal kunnen patiënten onder andere tv kijken, radio luisteren en informatie opzoeken in hun dossier. Het zorgpersoneel kan via de bedside terminal aan bed rapporteren. Een belangrijk uitgangspunt voor deze keuze was meer patiëntcontact door het rapporteren aan het bed en tegelijkertijd met de patiënt in gesprek kunnen zijn. 

Innovatieve oplossing

De bedside terminals waren toentertijd een innovatieve oplossing voor zowel het ruimtegebrek als beter in contact zijn met de patiënt. In de praktijk gaf dit een aantal uitdagingen. Daarnaast is de markt afgelopen jaren in beweging geweest en zijn nieuwe e-health toepassingen geïntroduceerd. Dit was voor het AVL reden genoeg om samen met M&I/Partners een visietraject en vervolgens selectie- en implementatietraject op te starten voor de bedside terminals.

Eigen devices

Patiënten, jong en oud, nemen steeds vaker eigen devices mee naar het ziekenhuis. De bestaande bedside terminals steeds werden dan ook steeds minder gebruikt. Uitdagingen zaten met name in het gedeelde gebruik van de bedside terminals en de logheid en zwaarte van de apparaten. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft gekozen om tablets in te gaan zetten in plaats van bedside terminals. Patiënten kunnen nu locatie onafhankelijk (binnen de ziekenhuismuren) gebruik maken van de tablets. Patiënten worden hierdoor gestimuleerd om meer bewegen. Ook biedt dit in de toekomst mogelijkheden om fysiotherapie digitaal aan te bieden en sluit het aan bij andere e-healthmogelijkheden. 

De rol van M&I/Partners

Het Antoni van Leeuwenhoek wil nog beter aansluiten bij de wensen en mogelijkheden voor patiënten. Aukje Houben en Karlijn van Doorn van M&I/Partners hebben dit traject in de rol van projectleider begeleid. Samen met de patiëntenraad en een projectgroep heeft M&I/Partners een marktverkenning begeleid waarin een gezamenlijke visie is ontwikkeld voor de vervanging van de bedside terminals. Samen met patiënten, verpleegkundigen, teamleiders, de communicatie- en informatiseringsafdeling is de huidige markt en mogelijkheden in kaart gebracht.

Patiëntgastvrijheid

Daarbij is gekeken welk product en oplossing het beste past bij de wensen van het Antoni van Leeuwenhoek en tegelijkertijd toekomstbestendig is. Een belangrijk uitgangspunt hierin was de mobilisatie van patiënten. De mogelijkheid om een device te kunnen te gebruiken op de kamer, op de afdeling of een andere plek in het ziekenhuis is belangrijk voor het herstel maar ook voor het gevoel van vrijheid en patiëntgastvrijheid. Patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek komen vaak met enige regelmaat terug en brengen veel tijd door in het ziekenhuis. 

Informatievoorziening

Na een uitgebreide marktverkenning is gekozen voor het Sentean Mobile Platform. Sentean Hospitality Group faciliteert onder andere het ‘patiënt entertainment’ pakket dat via een tablet wordt aangeboden. Naast het patiënt entertainment, worden ook patiëntgerichte informatie en enquêtes gedeeld via de tablet. Via patiënttevredenheidsenquêtes kan het pakket steeds meer op maat worden gemaakt. Alles is gericht op de informatievoorziening voor de patiënt en op efficiëntie. Patiënten kunnen op ieder moment informatie opzoeken over hun behandeling of in hun eigen dossier kijken. Zodat ze gerichtere vragen kunnen stellen aan de arts/zorg, maar ook zelfstandig kunnen voorzien in hun informatiebehoefte. Later wordt ook het bestellen van voeding, oefeningen voor bijvoorbeeld fysiotherapie en het ingeven van de pijnscore toegevoegd. 

Patiëntgerichte zorg

Voor meer informatie neem contact op met Aukje Houben of Karlijn van Doorn. Wij adviseren u graag hoe u patiëntgastvrijheid kunt organiseren. Daarnaast denken wij graag mee hoe u patiëntgerichte mobiele oplossingen en eHealth-oplossingen kunt inzetten en implementeren in uw ziekenhuis of zorginstelling.

Terug naar het overzicht

Gerelateerde cases

E-health implementeren bij Altrecht in crisistijd

Sinds 2008 past Altrecht e-health toe als onderdeel van de behandeling. Altrecht schakelde hulp in van M&I/Partners e-health binnen de organisatie verder te laten groeien. In februari is M&I/Partners gestart om het gebruik van e-health te laten groeien waarbij de focus lag op het behalen van de VIPP-GGZ C1 doelstellingen.

Lees verder